Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Fertőzött a soproni forrás

A Deák-kút forrásvize fertőzött, mégsem figyelmezteti tábla a turistákat, hogy ne igyanak a vízből.
Az ÁNTSZ tavaszi vizsgálata állapította meg, hogy a Deák-kút forrásvize fertőzött, mégsem figyelmezteti tábla a turistákat, hogy ne igyanak a vízből. Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint nincs szükség beavatkozásra, a víz egy idő után magától kitisztul.

A Deák-kútnál tartja ballagási ünnepségét a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) minden évben. A hagyomány szerint a búcsúzó diákok isznak a kút hűs forrásvizéből. Idén azonban ásványvíz volt a kehelyben, mert a forrás szennyezett és az ÁNTSZ megtiltotta, hogy bárki is igyon belőle.

Máskor is előfordult már

– Sajnos előfordult már máskor is, hogy nem volt iható a kút vize – válaszolta érdeklődésünkre Barta Róbert, a Líceum igazgatóhelyettese. – Természetesen nem vállalhattuk, hogy esetleg valamelyik diákunk megbetegedjen, de a hagyományt sem akartuk megszakítani, ezért ásványvizet öntöttünk a kehelybe.

Minden tavasszal ellenőrzik

Dr. Amberger Erzsébet, az ÁNTSZ soproni főorvosa szerint már máskor is előfordult, hogy bakteriológiai szempontból fertőzött volt a Deák-kút.
– Munkatársaim minden tavasszal, de ha indokolt, máskor is ellenőrzik a forrásvizeket. A Deák-kútból április első hetében vettünk vízmintát és kiderült, fogyasztásra nem alkalmas, ezért nem ihattak belőle a licisták. Ilyen előfordult máskor is. A kút kezelőjének, a Tanulmányi Erdőgazdaságnak a feladata, hogy kiderítse, mi történhetett és a túrázók figyelmét felhívja a veszélyre.

Dr. Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság vezérigazgatója elmondta, „természetes szerves", tehát nem vegyi szennyeződés miatt alkalmatlan a Deák-kút vize fogyasztásra.

Általában magától kitisztul

– Minden ilyen esetben ellenőrizzük a forrás feletti területet, hogy nincs-e elhullott állattetem vagy valamilyen más ok, ami miatt elszennyeződik a víz. Tavasszal és csapadékos időjárás esetén előfordul, hogy a források vízgyűjtő területén a felszín alá beszivárgó víz – valamilyen szerves anyagtól – átmenetileg ihatatlan lesz. Ez történhetett most is. Általában nincs szükség külön beavatkozásra, egy idő után a víz kitisztul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz sürgősségi Sopronban?

A soproni kórház vezetése már tavaly foglalkozott a sürgősségi betegellátó osztály megvalósításával. A szakminisztérium részéről 2004 őszére ígérték a pályázat kiírását, azonban azt a mai napig nem hirdették meg. Ugyanakkor információk szerint idén Győrben, Zalaegerszegen, Miskolcon és Szolnokon hozhatnak létre sürgősségi betegellátó egységeket.  Tovább olvasom