Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Fertőznek az elvadult szőlők

Sopron és környéke - A Soproni borvidék 1760 hektáros területéből mintegy kétszáz hektárt nem művelnek. A gondozatlan területek többletmunkát adnak az aktív szőlősgazdáknak.
– A szőlő kúszó, elvadulni bármikor kész, indás növény, ami magától soha nem koncentrál a termés nagyságára. Ha nem művelik, néhány év alatt menthetetlenül elburjánzik, termést nem, vagy alig hoz, s csak óriási költségek árán lehetne megmenteni. Éppezért az ilyen sorsú szőlőre rendszerint a tőkekivágás vár – tájékoztatott Rigler Zsolt, a soproni Bormarketing-műhely Kht. ügyvezetője a Soproni borvidék szívében. – Éppezért lehangoló látvány, hogy Sopron, a kékfrankos fővárosa környékén a szépen gondozott szőlők között sajnos találkozhatunk elhanyagolt, gyomos, gazzal benőtt területekkel.

A borvidék 1760 hektáros szőlőjéből a regisztráltan művelt területek nagysága meghaladja az 1560 hektárt. A mintegy kétszáz hektár viszont rengeteg gondot okoz azoknak a gazdáknak, akik hivatásuknak tekintik a szőlő- és bortermelést – vette át a szót Taschner István, a Sopron Városkörnyéki Hegyközség hegybírója.– A műveletlen szőlőkben terjedő növényi betegségek és a gyomflóra befertőzi a mellettük lévő táblákat – fejtette ki Taschner István, a Sopron Városkörnyéki Hegyközség hegybírója. – Emiatt kétszer-háromszor többször kell permetezni a szokásosnál. Egy hektár szőlő egyszeri növényvédelmi költsége pedig megközelíti a húszezer forintot. Mindamellett az idei nyár eléggé csapadékos, eleve kedvezett a szőlő betegségeinek kialakulásához, szétterjedéséhez.

„A hegyközség nem hatóság"
– Sok szőlősgazda jött már panasszal hozzánk a szomszédos gondozatlan területek miatt, de a hegyközség nem hatóság, ez ellen nem tehetünk semmit – folytatta Taschner István. – Annyit azonban tudunk, hogy az érintett szőlőskertekben többnyire külföldi az úr. Igazából nem is lehet pontosan megállapítani, kié az adott terület. A földhivatalban ugyan nyomon követhetjük, kinek a nevén volt a kárpótlási jegy, de hogy konkrétan ki van mögötte, valójában ki mondhatja magáénak ilyen-olyan szerződéssel a szőlőt, azt már csak a jó Isten tudja. Jómagam is meg akartam venni a szomszédtól a szőlőt, amelyet nemigen művelnek, de a gazda Németországban lakik. „Nem áruljuk" – volt a tömör válasz ajánlatomra.

A többiek, akik nem fordítanak nagy gondot a szőlőjükre, az osztrákokra „kacsintva" irreálisan magas árat kérnek a birtokért: 400–500 forintot négyzetméterenként.

A nyakukon is marad, hiszen az osztrákok nem néhány száz négyszögölt, hanem 5–6 hektáros egybefüggő területet vennének.

Az alacsony ár a munka meggyalázása
– Érvényben van a privatizációs törvény ama jogszabálya, miszerint ha valaki nem a jó gazda gondosságával jár el, két év után a földje visszaszáll az államra. A Soproni borvidéken eddig egyetlen ilyen esetről sem tudunk – mondta Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségi Tanács elnöke. – Sajnos a gazdák joggal félnek attól is, hogy az ismert meggy-, dinnye- és almabotrány után a lehetetlenül alacsony felvásárlási ár „begyűrűzik" a szőlőre. Pedig a növényvédő szerek tavalyhoz képest egyharmaddal kerülnek többe, az energiaárakról nem is beszélve.

Áron alul termelni egy-két évig lehet, de folyamatosan terhelni-nyomni a termelőket a csökkentett felvásárlási árral az egyenlő a munka meggyalázásával. Éppen ezért sokan már 2009-re vetik tekintetüket, amikor az EU megindítja a támogatott szőlőkivágások programját. Ennek következményeképpen – becsléseink szerint – a Soproni borvidék mintegy 200–300 hektárral lesz kisebb. Ugyanakkor arra kapacitáljuk a gazdákat, hogy mint most is, a selejtezés után a megmaradt szőlőt is magas szinten műveljék meg a kiváló minőségű árualap létrehozása érdekében.

Úgy látjuk ugyanis, a következőkben nemcsak a felvásárlási ár nyomása terheli majd a gazdákat, hanem az áruátvétel fő szempontja is kizárólag a minőség lesz.

Olvasóink írták

  • 1. kendermagos 2008. augusztus 11. 08:49
    „szólni kéne a hegybírónak, hogy olvasssa már el a hegyközségekről szóló törvényt. a hegybíró elrendelheti a műveletlen szőlő művelését, sőt még el is végeztetheti a tulajdonos költségére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokságra készülnek a fakitermelők

Sopron - Sopronban készül a magyar válogatott az októberi fakitermelő világbajnokságra. A verseny… Tovább olvasom