Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fertőszentmiklós város lesz

Fertőszentmiklós–Beled - Beled pályázatát nem fogadta el az önkormányzati miniszter, Fertőszentmiklós viszont megkapta a városi rangot – értesült a Kisalföld. Három éve tartó folyamat zárult le ezzel utóbbi település életében: 2005-ben lakossági fórumokon mérték fel a helyiek igényeit, a testület 2006-ban döntött, az önkormányzat pedig tavaly decemberben adta be a várossá váláshoz szükséges pályázatot. Az önkormányzati miniszter hét település mellett Fertőszentmiklóst is várossá nyilvánításra javasolja a köztársasági elnöknek.

– Fertőszentmiklós egykor a térség központja volt, egy régi álmunk vált valóra – mondta el a Kisalföld kérdésére Horváth Tibor polgármester. – Az elkövetkezendő napokban egyeztetések lesznek még a minisztériummal.

– Az, hogy város lettünk, lehetőség, amely konkrét anyagi előnyökkel nem jár, ugyanakkor a másodlagos hozadékai előnyt jelenthetnek, például a pályázati lehetőségeknél vagy a befektetők letelepedésénél – mondta Horváth Tibor fertőszentmiklósi polgármester.

Lapunkban többször beszámoltunk a fertőszentmiklósi tervekről. Már csak azért is, hiszen – egyedülálló módon – a legközelebbi várost, Fertődöt, csupán néhány méter választja el Fertőszentmiklóstól. A két település lakossága kevesebb, mint nyolcezer. Az a jövő kérdése lesz, hogy miként tudnak együtt dolgozni, esetleg megosztani egymás között a közigazgatási feladatokat. Fertőszentmiklós egykoron mezőváros volt, így történelmi szempontból a folytonosságot jelenti a városi cím.

A 3800 lakosú Fertőszentmiklós sikerrel pályázott a városi rangra. A rang július elsejétől válik hivatalossá. Fotó: Magasi Dávid
A 3800 lakosú Fertőszentmiklós sikerrel pályázott a városi rangra. A rang július elsejétől válik hivatalossá. Fotó: Magasi Dávid


A helybéliek  bizakodók, hiszen a lakossági fórumokon is igennel szavaztak a városi cím megpályázására. Horváth Ibolya, egy helyi cég értékesítője szerint a jövőben például több pályázaton vehetnek részt, nagyobb összegek elnyerésére nyílik esély, ezáltal több pénz juthat az ifjúságra vagy a játszóterek rendbetételére.

– Boldog vagyok, mert ez fontos elismerés településünknek. Bízom benne, hogy ezáltal több támogatást kap önkormányzatunk és lakóhelyünket tovább csinosíthatjuk – mondta el a nyugdíjas Bokori József.

Megyénkben a 3000 lakosú nagyközség, Beled is pályázott. A szakértői bizottság azonban elutasította a beadványukat. Tompáné Balogh Mária polgármester elmondta, jövőre ismét pályáznak. Beled a térség központi települése, ezért is bíztak a pozitív döntésben.

Fertőszentmiklósi anziksz: A helybéliek bizakodók, a lakossági fórumokon is igennel szavaztak a városi cím megpályázására. Fotó: Magasi Dávid
Fertőszentmiklósi anziksz: A helybéliek bizakodók, a lakossági fórumokon is igennel szavaztak a városi cím megpályázására. Fotó: Magasi Dávid


A törvényi szabályozás szerint kizárólag nagyközségből lehet város. További korlátozás nincs. Előny persze a fejlettség, a térségben betöltött központi szerep. Nincs szó lélekszámhoz kötött határról vagy bármely olyan infrastrukturális mutatóról, amit egy városnak mindenképpen teljesíteni kell. Az viszont lényeges, hogy az önkormányzati és az országgyűlési képviselők választási évében nem lehet városi címet adományozni.

A további városok

Fertőszentmiklós mellett hét nagyközség kap idén városi rangot. A köztársasági elnöktől Bodajk, Hajós, Halásztelek, Isaszeg, Pusztaszabolcs, Rudabánya, Zamárdi polgármestere veheti majd át a hivatalos okiratot.

Győr-Moson-Sopron megyei városok 2008. július 1-től. Nagyobb térképre váltáshoz kattinson ide!

Olvasóink írták

 • 17. településke 2008. június 26. 22:36
  „Nevetséges ez a falu város megkülönböztetés....település mindegyik, csak az egyik kicsike a másik nagyobbacska......nézzétek Amerikát..ott az 1 utcás telepűlész is kisvárosnak hívják, mert az is........csak itthon bohockodunk ezzel a megkülönböztetéssel......”
 • 16. SPAN 2008. június 26. 17:06
  „15. RObb 2008.06.26 14:39
  Röhej.

  Hát tényleg az ahozzászólásod”
 • 15. RObb 2008. június 26. 14:39
  „Röhej.”
 • 14. Tapmancs 2008. június 26. 08:07
  „http://www.fertoszentmiklos.hu/hirek/onkormanyzati/219/varos_lett_fertoszentmiklos.html

  A koztarsasagi elnok mar jovahagyta.”
 • 13. Sorponyi 2008. június 25. 22:17
  „Gratulálok a leendő város vezetóinek, de a lakosságának különösen. A címben is az szerepel "..város lesz", de hát reméljük a +kedvenc" Köztársasági Elnökünk erre is nem köt csomót! Bár Nála már eléggé sok furcsaságot tapasztaltunk!
  Viszont örömünkben azért a többi várost - itt! - ne bántsuk !”
 • 12. 1 hozzászóló 2008. június 25. 21:42
  „Én nem akarok rossz indulatú lenni, csak egy észrevételem lenne: "Az önkormányzati miniszter hét település mellett Fertőszentmiklóst is várossá nyilvánításra javasolja a köztársasági elnöknek." A javaslat mióta egyenlő a városi cím megkapásával?”
 • 11. Optimista 2008. június 25. 16:14
  „Szentmiklós szép, gondozott település,polgármestere és a testület mindig értelmes és elérhető célokra pályázik. vegyenek példát akik szintén várossá szeretnének válni, éljenek a földön. A kép bizony Fertőszentmiklóson készült .”
 • 10. Tapmancs 2008. június 25. 14:39
  „Ugy erted hogy egy telepules legyen a kettobol? Volt m?r arra pelda hogy ket hasonlo meretu telepules egyesult? Ez elegge elkepzelhetetlennek tunik. Meg aztan mi lenne a neve, FertoDszentmiklos? :-))”
 • 9. FJó 2008. június 25. 13:42
  „Sok sikert fertőszentmiklósiak ! Ha Fertőddel egyesülnétek még nagyobb eséllyel léphetnétek a fejlődés útjára.Ne a megosztottságot, hanem az együttműködést keressétek. Csak ez vezethet sikerre!”
 • 8. K.katalin 2008. június 25. 11:48
  „Gratulálok az új város vezetésének, lakóinak!
  Horváth Tibor polgármester úr nagy munkát végzett, de közösség nélkül nem ment volna.
  Hajrá Fertőszentmiklós!”
 • 7. Gondolat 2008. június 25. 10:48
  „Majd július 1 .után a lakók meg tudják, hogy emnnyi aadót fognak fizetni.”
 • 6. Stofi 2008. június 25. 10:05
  „Bocsánat, a képen látható templom valóban Fertőszentmiklóson található, ebből az oldalnézetből nehezen ismertem fel.”
 • 5. Stofi 2008. június 25. 10:02
  „Remélem Fertőszentmiklós agilis vezetése kitudja használni a városi ranggal járó előnyöket, nem úgy mint Fertőd.
  A cikkhez csak annyit kívánok hozzáfűzni, hogy a kép nem Fertőszentmiklóst ábrázolja.”
 • 4. Irány Fertőszentmiklós Megapolisz 2008. június 25. 08:00
  „Néhány év és elhúz Sopron mellett. Lesz autóutja, amről sopron nem is álmodhat.( lásd hülyébbnél hülyébb politikusok "áldásos" ténykedése...) Lehet, hogy oda kéne költöznünk?”
 • 3. N.É. 2008. június 25. 07:22
  „Kedves antistar!
  Miért vagy ilyen cinikus? Fertőszentmiklós igenis a térség kiemelkedő települése, folyamatosan fejlődik, településképe rendezett. Sok sikert az ott lakóknak.”
 • 2. antistar 2008. június 25. 07:08
  „Ez igen! Jövőre talán Maglóca, Vadosfa és Földsziget is megkaphatja a városi rangot...”
 • 1. fertődi 2008. június 25. 06:48
  „Gratulálok Fertőszentmiklósnak! Megérdemli a városi címet. Fertőddel nem fog egyesülni, hisz már rég leelőzte Fertődöt...

  Sok sikert a munkához!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vasárnapi nyitva tartásra nincs valós igény

Soproni olvasónk kérdezte: Sopronban a Deák téren működő információs központ és… Tovább olvasom