Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Fertőszentmiklós: jövőre város?

Fertőszentmiklós megteremtette a várossá válás feltételeit, így még az idén beadják a jelentkezésüket. Az elbírálás után leghamarabb egy év múlva kaphatják meg a városi rangot.

Országos viszonylatban megyénkben található a legkevesebb város; már csak ezért is bíznak abban a fertőszentmiklósiak, hogy a következő évtől a település megkapja a városi címet. Ez közvetlen előnyökkel, több állami bevétellel nem jár, a másodlagos hozadékai, mint például a pályázatok elbírálásánál vagy a befektetők letelepedésénél előnyös lehet.

– Fertőszentmiklós a várossá válás feltételeit már teljesítette, jelenleg az Önkormányzati és Településfejlesztési Minisztériumhoz benyújtandó pályázat elkészítése folyik – mondta el lapunknak Horváth Tibor polgármester. – Korábban elvárás volt egy működő középiskola is, időközben ez kikerült a kötelező önkormányzati feladatok közül. Jelenleg egy esti gimnázium működik nálunk, de tárgyalunk egy – művészeti – középiskola létrehozásáról.

A polgármester elmondta, a településen több területen is elkezdődtek a beruházások. Az iskolát szeretnék a térség központjává alakítani, a fejlesztési tervek elkészültek, amint megjelenik a pályázat, jelentkeznek. Az egykori presszó épületét ifjúsági házzá építik át. Az úgynevezett Fő tér projekt is kezdetét vette, ennek keretében átalakítják az önkormányzati hivatallal szembeni területet.

A közeljövő nagy feladata az Ikva patak vizére épülő 15–20 hektáros horgász- és élménytó kialakítása lesz. A projektet az önkormányzat indítja el, de az üzemeltetést már a hozzáértő vállalkozókra bíznák. A beruházásról jelenleg annyi tudható, hogy az elkerülőút Sopron felé vezető oldalán lenne a tó. Az Ikvát 1,5 kilométer hosszú biológiai tisztítón vezetik keresztül, így kristálytiszta víz kerül a tóba.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előtérben a hazai trendek

Második alkalommal rendezik meg Sopronban, az MKB-arénában a Pannon Design lakberendezési kiállítást és vásárt. A belépés ezúttal ingyenes, a bútorokon kívül családi programokkal várják vasárnapig az érdeklődőket. Tovább olvasom