Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Fertőrákosi tűz: a katasztrófavédelem szerint nem volt időveszteség

A megyei katasztrófavédelem kivizsgálta a fertőrákosi strand területén múlt pénteken történt tűzeset riasztásainak körülményeit. Szerintük nem volt semmilyen időveszteség. A szemtanúk szerint igen.

Korábban arról írtunk, hogy egyes információk szerint az első bejelentés és a tűzoltók helyszínre érkezése között a szükségesnél több idő telt el.

Szemtanúk szerint már éjfél előtt ment  hívás a 105-ös segélyhívóra.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól kapott információ szerint: „A megyei műveletirányítási központban tárolt adatok és hangfelvételek alapján a Fertőrákoson történt tűzesettel kapcsolatban az első jelzés 0 óra 9 perc 32 másodperckor érkezett a műveletirányítási központba, az adatok felvétele 1 perc 23 másodpercet vett igénybe.

Hét másodperccel később újabb, a korábbinál több és pontosabb információt tartalmazó bejelentés érkezett az ügyeletre. A megyei műveletirányítás ezt követően 0 óra 12 perc 15 másodperckor átadta a jelzést a soproni hivatásos tűzoltó-parancsnokságra. Ez idő alatt a megyei műveletirányítás további jelzéseket fogadott, összesen tíz bejelentés érkezett. Az első jelzés felvétele után alig másfél perccel a soproni hivatásos tűzoltóegységek a riasztást megkapták.

A jelzés beérkezését követő 9. percben az első műholdas adatsorok (GPS-koordináták) szerint a soproni gépjárműfecskendő már 64 kilométer/órás sebességgel közlekedett Sopronban a Stornó Ferenc úton, a soproni tűzoltólaktanyától másfél kilométerre. 0 óra 29 perc 31 másodperckor az említett gépjármű kiérkezett a káresemény helyszínére."

„A fent leírtakból is egyértelműen megállapítható, hogy az adott káresemény kapcsán nem volt semmilyen időveszteség. A jelzés beérkezését – 0 óra 10 perc 55 másodperc – követő 18. percben az első beavatkozók már a tűzeset helyszínén voltak, vagyis a laktanyából történő indulás után negyedórával már a felderítés zajlott.

A laktanya és a kárhelyszín közötti távolságot a Google útvonaltervező szerint legalább 20 perc alatt lehet megtenni, vagyis az egység késedelem nélkül érkezett a tűzesethez.

A fenti tűzeset kapcsán bűncselekmény alapos gyanúja miatt tűzvizsgálati eljárás indult" – áll a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság levelében.

Előzmény:

A Kisalföld napilap olyan információkhoz jutott, hogy a soproni tűzoltók késéssel indultak a fertőrákosi strand területén lángra lobbant nádtetős vendéglátóhely oltására pénteken. 

Úgy tudjuk, az első jelzés még éjfél előtt pár perccel futhatott be a tűzoltóság ügyeletére, majd 0 óra 20 perckor újból riasztották őket. Információink szerint a tűzoltóautók fél 1 után pár perccel érkeztek a helyszínre. Szemtanúk elmondása szerint az egyik tűzoltóautó fecskendője nem is üzemelt tökéletesen.

– Mi volt a késlekedés oka? – tettük fel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság képviselőjének a kérdést. Mindennek azért is van jelentősége, mert először csak az egyik étteremben csaptak fel a lángok, amelyek később a szomszédos épületre is átterjedtek és teljesen elpusztították a vendéglátóhelyeket, több tízmillió forint kárt okozva.

 A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk, kedden adnak tájékoztatást a fertőrákosi tűz-
esettel kapcsolatban.

Korábban írtuk:

Hamu és füstszag fogadja az embereket a Fertőrákosi strandon. Két fa épület égett le csaknem teljesen pénteken hajnalban.

Sokan döntenek úgy a fesztivalozók közül, hogy a melegben ahelyett, hogy a VOLT területén maradnának, elindulnak fürdeni a Fertő tóra. Pénteken hamu és korom fedi be a strand füves részét.

Éttermi tűz a Fertő tónál. Fotó: Magasi


Ezeket hagyta maga után a kora hajnali tűz a két legégett épület mellett, amelyek vendéglátöó egysegként üzemeltek.

Az egyiknek három magyar tulajdonosa, a másiknak úgy tudjuk osztrák gazdája van. Utóbbinak nincs, de a többieknek van biztosítása. A becsült kár több mint 100 millió forint lehet. A víztől távolabbi vendéglőt 1989-ben építették, azóta áll. Most úgy tűnik teljesen újra kell építeni. A tűz oka egyelőre ismeretlen, az épületek csütörtök éjfél körül kaptak lángra. Azt beszélik a szellőző rendszer kaphatott lángra.

Korábban:

Vendéglők égtek le az éjjel Fertőrákoson - közölte a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei szóvivője az MTI-vel pénteken reggel.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Dobos Viktória hadnagy elmondta: kigyulladt egy 60-70 négyzetméteres, nádfedeles épület a strand felé vezető úton, a lángok átterjedtek a tőle tíz méterre álló szomszédos vendéglátóhelyre.

Tűz pusztított Fertőrákoson: vendéglők égtek le


Az előbbi teljesen kiégett, az utóbbi tetőszerkezetében pedig súlyos károk keletkeztek, mire a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. himbi 2013. július 11. 19:04
  „26. zeta62 2013.07.10. 11:33

  Nem csobogok csak gondolataimat írtam le! Semmit nem álltottam tényként.

  Régebben a 11-vel kapcsolatban nekem is volt rossz tapasztalatom. 1x hívtam, de azthiszem többet nem fogom amíg létezik a 104, 105, 107.
  Egyszerre lett volna szükségem rendőrre és mentőre, de ahelyett, hogy felvették volna az adatokat a 112 közölte, hogy Ők a rendőrség és hívjam a soproni kapitányságot a rendes vezetékes számukon illetve hívjam a mentőket is a 104-es hívószámon. Ugyan ez a késlekedés és felesleges telefonálgatás nem került senkinek sem az életébe és nem történt ebből kifolyólag egészségkárásodása, de akár ez is megtörténhetett volna. Azért valljuk be, hogy a 911-től még van mit átvenni és megtanulni.”
 • 27. soppet 2013. július 10. 16:55
  „Nonszensz és felháborító az az önimádat amivel a katasztrófavédelem saját magát részesíti eme tűzügyben!
  Elveszett 3 perc a kapcsolgatásokkal!
  Az átszervezés előtt közvetlen Sopronba futott volna be a hívás és nincs időveszteség.
  Megjegyzem a mentők esetében is ez a helyzet. Nem a legközelebbi mentőállomásra futnak be a hívások, hanem sok esetben 100-120 km-re.
  A távolságok miatti átjátszások során percek vesznek el.
  Most Fertőrákos esetében 3 perc veszett el !
  Az illetékeseknek talán ezzel is kellene foglalkozni, mert véleményem szerint ez az új rendszer nem Európai és nem sikertörténet!!!!!!!!!!”
 • 26. zeta62 2013. július 10. 11:33
  „23. himbi 2013.07.09. 18:40

  Azon a területen, (elvileg zárt strandon) se világítás, se semmi nincs. A horgászok folyamatosan mozognak a parkoló területnél, illetve az üdülőházak mentén is. Ha magát a vizet nem számítod, akkor is vagy négy felé lehetne eltűnni.
  Majd kiderül, hogy volt e gyújtogatás, de azért az érdekes, hogy soha nem gyullad ki semmi a holt-szezonban.

  A kispatak meg ne csobogjon össze-vissza! :)”
 • 25. knekati 2013. július 10. 00:40
  „himbi!
  Mit csináltak?! Nézd meg a Facebookon a "Soproni Speciális Mentők" oldalukon! Fotózkodtak, háttérben az égő vendéglőkkel!”
 • 24. bogote 2013. július 09. 21:12
  „23.bimbi. egyetertek veled”
 • 23. himbi 2013. július 09. 18:40
  „A következő sorokban csak a gondolataimat írom le. A következő sorok nem állítás hanem csak és kizárólag gondolatok amiket betűkbe öntök.
  Van a Fertőtavon egy 24 órás mentőszolgálat/mentőcsapat (ha jól emlékszem akkor valahol így olvastam, hogy 24 órán át kint vannak) Viszont ha ők ott vannak akkor miért nem látják soha a gyujtogatót? Vagy miért nem vállalnak őrzést vendéglátóegységenként pár ezer Ft fejében amit üzemanyagra költhetnek, stb...?! Miért van az, hogy az esetleges gyujtogatót soha nem látják, de ha ég valami akkor egyből ott vannak. Feltételezem a gyujtogató nem gyalog megy és talán kerékpárral sem hiszen így nem tudna könnyen eltűnni. Ha viszont éjszaka oda autó hajt be az meg szerintem feltünő! Az egyik fotó alá az van írva, hogy tudósító? Hogyan került oda éjnek idején és mit keresett ott? Gondolom én, hogy nem a tűzoltók közül valaki tudósított 1 fotóval. Nekem az tűnt fel, hogy amióta ott őrködnek a speciális mentők azóta több évben is leégett 1-1 épület, hogy azelőtt volt e ilyen vagy hasonló azt nemtudom. Vajon hogyan örködnek, hogyan és mire figyelnek ha nem veszik észre az esetleges gyujtogatást?! A fenti sorok csak gondolatok voltak és mindenki rtsen belőle azt amit akar! Mivel a gondolataimat írtam le így nem célom a vádaskodás nem célom bárkinek is a becsületének a megsértése. Mindössze csak ezen kérdések vetődtek fel bennem a cikk elolvasása után.”
 • 22. orion1 2013. július 09. 17:01
  „Mobilról is 104 105 107-et hívjunk!!! (volt idő, mikor mobilról csak a 112-t lehetett). Én tavaly a mentőket hívtam 112-ről, és négy perc ment el a kapcsolgatásokkal. Azt nem tudom elképzelni, hogy ha a tűzoltók tudomást szereznek a hívásról, akkor még megvárnák míg kifől a kávé, az viszont könnyen megeshetett, hogy a bejelentő elmondta az eseményt a 112-nek (Győr), az mondta hogy "kapcsolom Sopront", de ezt a bejelentő izgalmában nem hallotta meg, és letette a telefont.”
 • 21. oxana 2013. július 09. 17:01
  „1. acsali

  Igazad lett.”
 • 20. Mathrin 2013. július 09. 15:11
  „18.pamutzokni 2013.07.09. 13:17
  Tökéletesen igazad van. Egy infarktus, egy asztmás vagy allergiás roham, és mire a harmadik illetékest kapcsolják, szegény áldozat már a másvilágon jár... gondolom sok telefonközpontosnak nem volt munkahelye, csináltak nekik. Csak beteg ne legyen az ember...”
 • 19. soproni 2013. július 09. 14:56
  „Az én telefonomban a soproni rendőrség,mentők és tűzoltóság telefonszáma is gyors hívásra van állítva.Ez a legbiztosabb.”
 • 18. pamutzokni 2013. július 09. 13:17
  „Már a 112 is halott ügy volt.
  Hívtam őket. (tömörítve):
  -Mi a probléma?
  -Ember mozdulatlanul fekszik a földön.
  -Várjon, kapcsolom a mentőket.
  Mentők:
  Mi a probléma?
  -Ember fexik a földön
  -Hol?
  Duna utca
  -Melyik város?
  Mosonmagyaróvár
  -Várjon, kapcsolom az óváriakat...

  Szóval a lényeg: Hirtelen ne legyen nagy baj, mert beledöglesz”
 • 17. mario02 2013. július 09. 13:12
  „Ez az új riasztási rendszer mindennek az oka. És igen, tényleg a vonulós TŰZOLTÓK lesznek lejáratva az ilyen esetekkel.”
 • 16. taimagic 2013. július 09. 12:33
  „A katasztrófavédelem maga egy katasztrófa. Kellett ez, mint tanyára a villany....
  A vicc az, hogy evvel a mindig becsületesen helytálló t?zoltókat járatják le olyanok,
  akik még tüzet se láttak, de még fényképen se!”
 • 15. Karcsika 2013. július 09. 12:33
  „Felejtsük el a 112-es hívószámot.
  Egyből a 105-öt kell hívni, ha a tűzoltóságot akarjuk értesíteni!
  104, 107-nél dettó!”
 • 14. orkodo 2013. július 09. 09:34
  „Nagyon jó ez a katasztrófavédelem új riasztási rendszere. Valószínűleg ezért... Reméljük a 112 bevezetésével még +10 perc lesz majd...”
 • 13. zeta62 2013. július 07. 18:09
  „Qui prodest?
  S pont a szezon elején? :)
  Tuti véletlen.”
 • 12. Olajfa14 2013. július 06. 07:01
  „Felgyujtották???”
 • 11. borsmenta 2013. július 05. 23:19
  „"fesztivalozók"
  "legégett"
  "vendéglátöó"

  Tovább nem olvastam.
  :(”
 • 10. Mankapunka 2013. július 05. 16:37
  „Olyan barátok köztös night club rosszul megy feeling?”
 • 9. soproni 2013. július 05. 14:31
  „Tavaly is leégett egy épület,vagy rosszul tudom ?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonták az orvos engedélyét Sopronban - megszólal dr. Bedi Csilla

Dr. Bedi Csilla gyermekgyógyász vállalkozásának működési engedélyét visszavonta az ÁNTSZ, mert nem fogadta el a soproni önkormányzat által kiküldött szerződés feltételeit. Tovább olvasom