Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Fertőrákosi Barlangszínház: letették a fogadóépület alapkövét - fotók

Pénteken tették le a Fertőrákosi Barlangszínházban a fogadóépület alapkövét.

A leendő fogadóépület alapjába Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Fodor Tamás Sopron polgármestere helyezte el a tervlapokkal és kordokumentumokkal kiegészített acélcsövet.

A fejlesztés ezennel a kivitelezési szakaszába lépett.

Az alapkőletételen a polgármester elmondta: Európai szinten is ritkaság, ami itt található, hiszen nemcsak a páratlan természeti környezet vonzza a turistákat, hanem a Kőfejtőben működő Barlangszínház is komoly vonzerőt jelent.

Galéria! Fotók: Magasi Dávid

Baltigh Márta Fertőrákos polgármestere az eseményen kiemelte:  a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház nemcsak Sopronnak és Fertőrákosnak, hanem az egész országnak és Európának páratlan kincse, ahol most ennek a beruházásnak köszönhetően egy fantasztikus dolog fog megvalósulni.

Firtl Mátyás ünnepnek  nevezte a mai napot, hiszen ahogy mondta: a „Világörökség egyik égköve fog megújulni", ami egy példátlan összefogásnak az eredménye.

Galéria kép

A "Fertőrákosi kőfejtő értékmegőrző és értéknövelő turisztikai célú fejlesztése" című projekt során külső fogadóépületet alakítanak ki, amely magában foglalja a turisztikai információs pontot, a pénztárat és egyéb kiszolgáló egységeket.

A színháztér teljesen megújul,korszerű színház világítás- és hangtechnikát építenk ki, valamint kialakítják a szükséges kiszolgáló egységeket.

Modern témaparkot hoznak létre ismeretterjesztő céllal, interaktív, a barlang kialakulásának történetét, a kőzeteket és keletkezésük történetét, körülményeit bemutató felületekkel.


Korábban írtuk:

– A közbeszerzési kiírás nyertesével, a Laki Épületszobrász Zrt-vel megtörtént az aláírás – jelentette be augusztusban Fodor Tamás, Sopron polgármestere. – A munkaterület átadása augusztus 22-én kezdődik. Ezt követően a kivitelező felvonul az építési területre. Az ideiglenes építmények telepítése után bontással és bányászati munkákkal indul a projekt megvalósítása.

A befejezésre tizennégy hónap áll rendelkezésre. A mostani fejlesztés nagyságrendjében hasonló, mint a Belváros és a Tűztorony felújítása volt.

építés kivitelezési munkálataira 996 millió forint áll rendelkezésre
Építés kivitelezési munkálataira 996 millió forint áll rendelkezésre


A fertőrákosi Barlangszínház és kőfejtő megújítása során külső fogadóépületet alakítnak ki, amely magában foglalja a turisztikai információs pontot, a pénztárat és az egyéb kiszolgáló helyiségeket. Teljesen átalakul majd a színháztér, valamint modern témaparkot is létrehoznak. A beruházás teljes összege kétmilliárd forint, amelyből 1,68 milliárd forint támogatás, a fennmaradó rész pedig Sopron önrésze. Ebből, az építés kivitelezési munkálataira 996 millió forint áll rendelkezésre.

– Boldogok vagyunk, hogy mi tettük a legjobb ajánlatot, és végül elnyertük a munkát – fogalmazott Béres Lajos, a zrt. vezérigazgató-helyettese. – Egyedi feladat lesz a fertőrákosi projekt, ugyanis a barlangszínház és a kőfejtő Európa szerte is egyedülálló létesítmény.

Mint elhangzott, a Laki Épületszobrász Zrt. korábban olyan jelentős projekteknél volt kivitelező, mint például a budapesti Zeneakadémia, az egri érseki palota felújítása. Ugyanakkor régiónkban is voltak nagy munkái: dolgoztak Pannonhalmán a Bencés Apátság majorságán, a lébényi templomon, valamint a fertődi kastély rekonstrukcióján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jandó Jenő kamaraestje Sopronban

Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész, a klasszikus zeneirodalom egyik legavatottabb előadója. Tovább olvasom