Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Fertőendréden épül a második átrakó

Az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem Kapuváron, hanem Fertőendréden épül meg az egyik térségi hulladékátrakó állomás.
A lakossági tiltakozás miatt Kapuváron nem épülhet meg a hulladékátrakó telep. Az új helyet Fertőendréden találták meg, a község határában az önkormányzat háromhektáros területén alakítják ki az átrakót. Az elképzelések szerint a kiviteli terveket még idén elkészítik, az építkezés pedig 2007-ben kezdődhet meg. A másik átrakóállomást Sopronban, a jelenlegi Harkai úti hulladéklerakó helyén hozzák létre.

– Reményeink szerint ebből a fertőendrédiek semmit nem vesznek észre, az átrakóhoz új utat építenek majd – közölte Rádler István polgármester. – A településünknek is jó a változás, hiszen új munkahelyeket teremt, valamint növeli az adóbevételeinket is. Az átrakó azt jelenti, hogy a Fertő-parti településeken lévő hulladékudvarokból és -szigetekből összegyűjtött, illetve ide szállított szemetet válogatják, tömörítik és zárt konténerben tárolják a cséri elszállításig. Az állomás egyébként burkolt felületű lesz és a korszerű technológiának köszönhetően nem jelent veszélyt a természetre, illetve a lakosságra.

Hruby József soproni alpolgármester elmondta, az, hogy Fertőendrédre kerül az átrakó, nem jár többletkiadással. – A projekt olyan fázisában tartunk még, hogy az átrakó helyének módosítása a végső átadási határidőt sem befolyásolja. A soproni önkormányzat tervezi még, hogy a cséri lerakó és feldolgozó melletti területen újabb földeket vásárol. A tárgyalások már el is kezdődtek, így az év végére kerülhetnek a város tulajdonába az új területek – zárta az alpolgármester.

Mint azt Váralljai István cséri polgármester elmondta, ehhez módosítani kell a település rendezési tervét. A község ugyanakkor teljes mértékben támogatja az üzem megépítését, így nincs akadálya a változtatásnak.

Korszerű lerakó uniós támogatással

Mint arról lapunkban többször beszámoltunk, 2008 végén lejár a soproni Harkai úti lerakó működési engedélye. Ennek kiváltására, valamint a térségünkben keletkező hulladék válogatására, végleges elhelyezésére Cséren épül új, korszerű lerakó. Mindez és a szelektív hulladékgyűjtésre is alkalmas szigetek kialakítása közel kilencmilliárd forintba kerül, amelynek kilencven százalékát a magyar állam, valamint az Európai Unió fedezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

240 férőhelyes lesz a mélygarázs Sopronban

Sopron önkormányzata két helyszínen tervezett mélygarázst építtetni. A Petőfi téri színházi parkoló alatt, valamint a Várkerületen, a volt piac területén. Az utóbbi helyszínen nincs előrelépés, a Petőfi térre viszont elkészültek a tervek. A mintegy hétezer négyzetméter alapterületű mélygarázs bekerülési költsége 1,5–2 milliárd forint. A majdani építési terület magában foglalja a jelenlegi felszíni parkolót, de fél szélességig a környező úttestek alá is benyúlik. Tovább olvasom