Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Fertőendréd - Építési telek csak piaci alapon

„Fertőendréden is telkek kellenének és akkor jönnének, illetve maradnának fiatalok. Lenne még több gyerek és újra megnyithatnák az iskolát.

De se telek, se támogatások" – áll a szerkesztőségünkhöz küldött SMS-ben.
– Az önkormányzatnak nincs építési telke. Ugyanakkor a faluban vannak olyan magánkézben lévő ingatlanok, ahol közmű húzódik, s alkalmasak építőteleknek, így például a Süttöri és a Petőfi utcában – tudtuk meg Rádler István polgármestertől.

Kifejtette, az önkormányzat legutóbbi, 2005-ben készült építési rendezési terve több mint húsz ilyen lehetőséggel számolt. Az érintett építőtelkek esetében piaci árviszonyok érvényesülnek. A községvezetésnek nincs pénze, hogy megvegye ezeket, hitelfelvételre pedig nem gondolnak. Bíznak abban, hogy a magánvételi szándékok így is találkoznak majd az eladói elképzelésekkel.

Rádler István a falu rendezési tervével. Nincs önkormányzati telkük. Fotó: Magasi
Rádler István a falu rendezési tervével. Nincs önkormányzati telkük. Fotó: Magasi


Térítésmentes támogatásra sincs anyagi lehetősége az önkormányzatnak, viszont az első lakáshoz jutás megkönnyítésére 200 ezer forintos kamatmentes kölcsönt kaptak a helybéliek és az újonnan letelepedők is. Ez havi 3300 forint törlesztőrészletet jelentett. Legutóbb 2008-ban érkezett ilyen igény.
Támogatást kapnak az újszülöttek Fertőendréden több mint hatszázan élnek.

Tavaly tízen választották új otthonuknak a falut, de ugyanannyian ki is jelentkeztek állandó lakcímükről. Idén eddig a betelepülők heten voltak, míg öten elköltöztek.

Ez évben már négy gyermek született a faluban, annyi, mint tavaly egész évben. Az önkormányzat 2014-től kezdődően minden helyi állandó lakcímmel rendelkező újszülött családjának húszezer forint támogatást ad.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsirai Őszi Napok

Közel két héten át várja az érdeklődőket a Fogyatékosok Otthona a Zsirai Őszi Napok… Tovább olvasom