Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Fertődön ért véget a magyar V4-elnökség munkája - fotók

Balog Zoltán, a visegrádi országokat képviselő cseh, lengyel és szlovák kultúrpolitikai vezetőket látta vendégül Fertődön.

Hosszú  múltra tekint vissza, hatékony a visegrádi országok közötti  kulturális együttműködés - mondta Hammerstein Judit helyettes  államtitkár csütörtökön Fertődön.  

A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország,  Magyarország és Szlovákia) kultúrpolitikai vezetői tanácskoztak a fertődi Esterházy-kastélyban, és a találkozó végén tartott sajtótájékoztatón Hammerstein Judit kiemelte: jelentős szakmai programok folynak a V4-en belül, és az országok törekednek arra, hogy a nemzetközi szervezetekben is együttműködjenek a kulturális kérdésekkel kapcsolatban, így abban, hogy az EU jobban támogassa a kultúrát, továbbá az UNESCO világörökségi jelölésének kidolgozásában  is kooperálnak.   

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a visegrádi országok  egyetértenek abban, hogy közös fellépésre van szükség azért, hogy az  EU2020 stratégiában nagy szerepet kapjon a kultúra is.  

V4 - Kultúrpolitikai vezetők Fertődön (II). Fotó: Magasi


Hammerstein Judit elmondta: a tanácskozáson áttekintették a  folyamatban lévő kulturális projekteket, a közösen elért  eredményeket és azokat a programokat, amelyeket feltétlenül  folytatni akarnak. Új együttműködési javaslatokkal is előálltak és továbbra is működik a kulturális örökség megőrzésével foglalkozó szakértői munkacsoport, amelynek feladata a tapasztalatok megosztása - közölte.    

Úgy vélte, gondolatébresztő eszmecserét folytattak a kultúra  társadalmi kohézióban betöltött szerepéről és a kulturális  intézmények feladatainak újragondolásáról.   

Miután a 2014-es Visegrád-díjat (amely a közép-európai  szellemiség erősítéséért jár) szerdán átadták a Nemzeti Filharmonikusoknak, arról is döntöttek, hogy jövőre a Kvartett magazinműsor kapja az elismerést, a műsort ugyanis a négy visegrádi ország regionális stúdió készítik a régió kultúrájáról a cseh,  szlovák, lengyel és magyar nézőknek - közölte a helyettes  államtitkár.    

Hammerstein Judit megjegyezte: a fertődi találkozóval lezárult a magyar V4-elnökség munkája a kultúra területén és most örömmel adják át a stafétabotot Szlovákiának.  

Ivan Secík szlovák kulturális államtitkár kiemelte: a V4 érdeke,  hogy a kultúra megfelelő hangsúlyt kapjon az EU2020 stratégiában, ez a terület indokolatlanul alulfinanszírozott, holott a kultúra  jelentős hatással jár a gazdasági és a társadalmi fejlődésre.   
 
Piotr Zuchowski lengyel államtitkár is arról beszélt, hogy a  kultúra hozzájárulhat a társadalmi stabilitás megerősítéséhez.   
 
Zdenék Novák, a cseh kulturális minisztérium főigazgatója pedig  azt mondta: példaértékű, hogy a fertődi Esterházy-kastélyban  rendezték meg a tanácskozást, amely az európai építészet és  kertművészet remeke és ahol annak idején Joseph Haydn zeneszerző is  tevékenykedett.   

A visegrádi kultúrpolitikai vezetők az eseményen V4-es szakértői  nyilatkozatot írtak alá.

Korábban írtuk:

A kultúra adja az éltető energiát a közép-európai összefogáshoz, kultúra nélkül elképzelhetetlen, reménytelen a jó politika és a gazdaság - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Fertődön.

Balog Zoltán a visegrádi országokat képviselő cseh, lengyel és szlovák kultúrpolitikai vezetőket lát vendégül szerdán és csütörtökön a fertődi Esterházy-kastélyban, és a találkozó első napján a Nemzeti Filharmonikusok koncertjét hallgatták meg a kastély Marionettszínházában.

Az esemény elején az emberi erőforrások minisztere beszédében kiemelte: a jövő érdeke, hogy a 21. századi Európában újra legyen "egy sajátos közép", ahol a nyelvi korlátok ellenére jobban értjük egymást, mint más népek Európa más tájain, és együtt fogalmazzuk meg közös érdekeinket.

V4 - Kultúrpolitikai vezetők Fertődön. Fotó: MTI - Krizsán Csaba


Balog Zoltán feltette a kérdést, hogy van-e a visegrádi négyeknek közös kulturális identitása. Közös történelmi és politikai identitásuk, közös gazdasági érdekeik vannak, de a kulturális identitás már nehezebb kérdés – vélekedett.

Úgy látja, a fertődi találkozó jó alkalom arra, hogy együtt gondolkodjanak azon, mi az, ami cseh, magyar, lengyel és szlovák, és mégis közös, közép-európai kulturális alap. Meg kell keresni azt, ami összeköt és azt is, ami szétválaszt, majd kísérletet kell tenni, hogy ez utóbbiról is párbeszédet folytassunk - mondta.

A miniszter hangoztatta: közös érdekeink képviselete Európában és azon kívül nem megy közös kulturális nyelv nélkül.

Balog Zoltán megjegyezte: az esti koncertnek helyet adó terem marionettszínháznak épült, majd operaelőadásokat tartottak itt, az ötvenes, hatvanas és hetvenes években viszont lóistállónak használták.

Most újra koncertterem, amelyet 2013-ban avattak fel, és a kormány kihelyezett ülést is tartott már Fertődön. Ilyen sokáig tart rendbe hozni valamit, amit elrontottak, de 25 évvel a rendszerváltás után mégiscsak sikerült - tette hozzá.

A miniszter a koncert után újságíróknak azt mondta, hogy a kultúrának is az EU2020 uniós stratégia részének kell lennie. Ez azért is fontos, hogy a kultúra elérhetőségének, hozzáférhetőségének ne legyen akadálya a szegénység, a hátrányos helyzet - vélte. Hozzátette: erre is kellene uniós forrásokat fordítani.

A koncert előtt átadták a közép-európai szellemiség ápolásáért odaítélt Visegrád-díjat a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak.

A koncerten a Nemzeti Filharmonikusok Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart műveit adták elő Kocsis Zoltán vezényletével.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött a 84-es főúton

A rendőrség a helyszínelést befejezte, a főút teljes egészében járható. A balesetben hárman sérütek… Tovább olvasom