Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Fertődön az Esterházy-címer

A kastélyrehabilitációval folytatódik a fertődi Esterházy-kastélyból származó berendezési tárgyak, műtárgyak visszavásárlása. Felbecsülhetetlen eszmei értékű muzeális kinccsel, korabeli Esterházy-címerrel gyarapodott legutóbb a gyűjtemény.

Bak Jolán a visszakerült címerrel
Bak Jolán, a kastély e feladattal is megbízott tanácsadója elmondta, nemrég egy felbecsülhetetlen eszmei értéket képviselő Esterházy-címer került vissza. Az 1800-as évek elejéről származó címert Andrásfalvy Bertalan egykori kultuszminiszter adta vissza, akinek édesapja az Esterházy-uradalomban tiszttartóként dolgozott. Amikor Andrásfalvy Bertalan hírét vette az Esterházy-kastély sok éve húzódó rekonstrukciós tervének, családjával úgy határozott, visszaszolgáltatja az ereklyét. A címert jelképes összegért, pár tízezer forintért bocsátották a megújuló kastély rendelkezésére. Bak Jolán elmondta még, a muzeális értékű kincs restaurálására valószínűleg a jövő évben kerül sor.
Andrásfalvy Bertalan a Kisalföld érdeklődésére elmondta, édesapja mentette meg és őrizte haláláig a nagybecsű emléket.
– Édesapám, vitéz Andrásfalvy Károly a második világháború utolsó éveiben az Esterházy-uradalom központjában tiszttartóként dolgozott – kezdett a volt kultuszminiszter a címer történetébe.

– Édesapámat 1944 őszén azzal a feladattal bízták meg, hogy a közelgő front miatt vegye leltárba és mérje fel a fertődi kastélyból kimenthető értékeket, mesélte Andrásfalvy Bertalan. – Apám azon nyomban munkához is látott, de az oroszok elől menekülő német katonák ezt félbeszakították. Pk is leltárt készítettek – az elszállítandó vagyontárgyakról, főként ékszerekről, amit magukkal is vittek. Alig távoztak, megjöttek az oroszok, akik katonai kórháznak szemelték ki a kastélyt, amit a környező falvak lakói csak „várnak" hívtak.
Azokra a hetekre, hónapokra csak iszonyodva emlékeznek a jóérzésű emberek. A kastély termeinek berendezéseit, értékeit, dísztárgyakat, csillárokat, bútorokat, vázákat, festményeket az ablakokon keresztül a udvarra szórták, hogy a tábori ágyaknak helyet csináljanak. A barbarizmust azután csak fokozták azzal, hogy a hatalmas hegyekbe kiszórt műtárgyakat egyszerűen felgyújtották.

Üszkös romok a Lés-erdőben

– Jómagam akkor tizenkét éves voltam – folytatta az elbeszélést Andrásfalvy Bertalan. – A háború viszontagságai elől családunk Sopronból kimenekült Feketebokor-tanyára. Apám innen próbálta intézni a kastély gazdasági ügyeit. Saját szememmel láttam, amikor a felbecsülhetetlen értékű gobelinekkel, évszázados bútorokkal, gyöngyberakásos régi fegyverekkel, Haydn-kéziratokkal és -kottákkal alágyújtottak. Apám végső elkeseredésében közbe akart lépni, de az oroszok a falhoz lökték, és ráfogták géppisztolyaikat. Ezután hetekig tartott, amíg a málenkij robotra hozott emberekkel kihordatták az üszkös romokat a közeli Lés-erdőbe. Édesapám nem tehette be többé a lábát a kastélyba, de az erdőben kutatni kezdte a hamvakat. Legnagyobb örömére, épen maradt gobelindarabkák, kínai váza és táltöredékek, valamint később a csodálatos Esterházy-címer maradványai kerültek elő.
Ami a mentőmunkának köszönhetően viszonylag épen maradt, azt az időközben Budapestre menekült Esterházy Pálnak adta át az egykori tiszttartó. A többit évekig tartó munkával állítgatta, toldozgatta egybe. Volt rá ideje, hiszen mint B listára helyezett osztályellenség, évekig nem talált állást magának. A bársonyalapra arany- és ezüstszállal hímzett címert több esztendő munkájával állította össze, és miután kész lett, szobájának falára függesztette ki. Haláláig ott őrizte, de a családdal megfogadtatta, hogy a már szabad országban juttassák vissza eredeti helyére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félelemben nem lehet dolgozni

„ Félelemben nem lehet dolgozni” – vallják a postások, akik a közelmúltban… Tovább olvasom