Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Fertődön átadták az idei ˝Év tájháza˝ díjat

Az Év tájháza címet idén a Balatonkenesei Tájháznak ítélték oda pénteken.


Az Év tájháza címet idén a Balatonkenesei Tájháznak ítélték oda. A 18. század végén a 150 négyszögöles jobbágytelkekre egymás után épülnek a házak. Az 1858. évi kateszteri térképen jól azonosítható a Kossuth Lajos u. 6. sz. alatti épület, a mai tájház. Az utcavonalon áll, fésűs beépítésben, Sipos Ferenc tulajdonában. A Balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit viseli magán.

A Műemléki Felügyelőség 1983-ban vásárolta meg, majd Wirth Péter tervei alapján felújították. A helyreállítási munkák 1990-ben fejeződtek be és 1991. június 16-án nyitották meg a helytörténeti gyűjteményt.


A Balatonkenesei Tájház épülete a Balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit viseli magán.

Az épület oldalán boltíves tornác húzódik, melyet nyaranta piros muskátlik díszítenek, nádfedeles tetőszerkezetével kiemelkedik a többi ház közül. Nyaranta megelevenedik a ház a különböző rendezvények alkalmával, csuhésok, szövők, fonók, népi kismesterségek várják a látogatókat. 2009-ben alkotóműhellyel gazdagodott a tájház, ahol nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy értő kezek nyomán az évszázados néphagyományok és mesterségek fortélyai továbböröklődhessenek,
megismertetve a legkisebbeket is dédapáink, dédanyáink mindennapjaival, szokásaival, művészetével.


Idén összesen négy tájház pályázott az elismerésre: a Gyömrői Tájház, a Fertőszéplaki tájházak, az Endrődi Tájház és a Balatonkenesei Tájház. A pályázókról bővebb információk a magyarmuzeumok.hu weboldalon találhatók.


Korábban:

Fertődön és Fertőszéplakon rendezik a IX. Országos Tájháztalálkozó szakmai napot pénteken.

A Magyarországi Tájházak Szövetségének szervezésében szeptember 23-án pénteken kerül megrendezésre Fertődön és Fertőszéplakon a IX. Országos Tájháztalálkozó szakmai nap, mely ˝Örökségünk, a Fertő-táj – tudás és élmény tájházainkban˝ címet viseli.

Dr. Bereczki Ibolya, a szövetség elnöke a CR-nak elmondta, hogy az idei helyszín izgalmas, hisz új, jó néhány feltörekvő tájház van itt és vannak nagy hagyományú, megújuló tájházak is. Egy erőteljes kötődéshez segíti az embereket a tájházlátogatás élménye – fogalmazott Bereczki Ibolya, aki a pénteki programot ismertette a rádióval. A rendezvény kezdetén – a megnyitót követően – adják át a 2011. ˝Év tájháza˝ díjat:

Csatolt hanganyag >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi Sopronban - bemutatkozott a Fidesz jelöltje

Október 9-én, vasárnap időközi önkormányzati képviselő választást tartanak Sopron VIII. számú… Tovább olvasom