Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Fertődön a Liszt-központ orgonája

A fertődi Szentkereszt-templomban fogják felállítani a soproni Liszt-központ egykori orgonáját.
Fertődön „új" orgonát kap az 1985-ben épült Szentkereszt-templom. Szuchentrunk József kanonok, a templom plébánosa elmondta: a soproni Liszt Ferenc-központ átépítésekor az intézmény vezetői térítésmentesen felajánlották a nagyterem egykori orgonáját az egyházak számára. A fertődiek éltek a lehetőséggel, hogy lecserélhessék a templom régi, digitális hangszerét, amely – mai beszerzési ára 6-7 millió forint körül lehet – a két évtized alatt elhasználódott.

Már évekkel ezelőtt is felvetődött a gondolat, jó lenne helyette egy másik orgonát beszerezni. Az egykori művelődési ház hangszere jelenleg egy pannonhalmi orgonaépítő-műhelyben újul meg. Csak a sípjait használják fel, az alépítmény – szélládák, csövek, huzalok, tömítések, szelepek sora – menthetetlenül elavult. Ez utóbbi létrehozása húszmillió forintba kerül. Szuchentrunk József atya úgy nyilatkozott: a tervek szerint még az idén megszólalhat a fertődi templom új szerzeménye.

Adakozások a templom orgonájára

A fertődi Szentkereszt-templom orgonájának építési munkálatait a helyi egyházközség adakozásából finanszírozzák. A költségek nagysága miatt az adakozók minden forintjára számítanak. A hívek mellett e cél érdekében elsőként a megyei közgyűlés MDF-es képviselői ajánlottak fel támogatásként 250 ezer forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz elítélt szerzett szakmát

Véget ért a sopronkőhidai fegyház „Oktatás, képzés, reszocializáció” című programja. Tovább olvasom