Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Fertődi munkák és panaszok

A fertődi Esterházy-kastély rehabilitációja lendületet vett a tavasz beköszöntével. A fertődiek szerint azonban egyes munkálatok előzetes egyeztetések nélkül történnek.

Rehabilitáció: A kivitelezők a díszudvarban belső közművek lefektetését végzik.
Az Esterházy-kastély díszudvarán jelenleg a belső közművek lefektetési munkái zajlanak. A csatornázás mellett nagyfeszültségű kábelek is a föld alatt kapnak helyet. A jövő hét elején már a díszudvar zöldterületeinek mértani kijelölését kezdik el a szakemberek. Indulatokat kavart azonban, hogy a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) drótkerítést húzott a kastéllyal szemközti étterem mögötti, mintegy félezer négyzetméteres park köré.

– A helybéliek felháborodnak azon, hogy a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) minden előzetes egyeztetés nélkül intézkedik, az érvényben lévő együttműködési megállapodás ellenére – jelentette ki Takács György, Fertőd alpolgármestere. – Annak idején a pályázati tenderkiírásokat se egyeztették velünk, miként nem vontak be bennünket a bírálatba se.

A kastély színével ugyanez volt a helyzet. A „táj- és környezetidegennek" nevezett fák kiirtását az önkormányzatnak szerencsére sikerült felfüggesztenie. Másrészt abban is megállapodtunk a MÁG-gal, hogy amiben csak lehet, helyi vállalkozó kapjon megrendelést a kastély rehabilitációjánál, de ezen a területen sem lehetünk nagyon elégedettek.

– Legutóbb pedig döbbenten láttuk, hogy kerítést húztak a közpark köré, amely parkolóként is jól szolgált a közeli futballpályán zajló mérkőzésekkor – teszi hozzá Marton Dénes fertődi nyugdíjas. – Ez a kis park régebben elhanyagolt terület volt, a helybéliek tették rendbe. Most a kerítéssel akár kihalt vadasparknak is nézhetnénk...

– A Műemlékek Állami Gondnoksága folyamatosan tartja a kapcsolatot a fertődi önkormányzattal – reagált a felvetésekre Dobó Ágota igazgatóhelyettes. – A tenderkiírás előtt is tartottunk tájékoztatót, a közbeszerzési pályázat elbírálásánál pedig minisztériumi és más országos szintű hivatalok tisztviselői voltak az illetékesek. A fák rendezésével, az egykori fajták ültetésével az eredeti állapotokat állítjuk vissza. Az említett terület ideiglenes bekerítésével a tákolmányokon való árusítást szeretnénk megszüntetni, amely tavaly szinte egész évben jellemezte ezt a környéket.

„ A félezer négyzetméter különben műemléki rész, így a saját tulajdonunkon teszünk rendet, hogy a Pomogy felől érkezőket ne a zsibvásár látványa fogadja."

– A kastély színének kiválasztásánál a történeti kutatások mellett a lakossági véleményeket is figyelembe vettük – tette hozzá a gondnokság igazgatóhelyettese. – A közbeszerzési pályázaton két, műemlékvédelemben jártas cég nyerte el a kivitelezés jogát, az ő felelősségük az alvállalkozók kiválasztása. Információink szerint a kastélyban zajló munkáknál – így a fűtésszerelésnél, a lakosztályok felújításánál, a bontási, illetve a tisztítási feladatoknál – a környék iparosai is kaptak megbízást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni alkotók sikerfilmjei

Dercsényi Dezső Sajtódíjban részesült a Magyar Televízió Soproni Körzeti Stúdiójának alkotógárdája.… Tovább olvasom