Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Fertődi kastély: területfoglalás rendőri felügyelettel

Fertőd - Rendőri jelenlét mellett fogott cölöpveréshez a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, hogy elkerítse a fertődi kastélyhoz tartozó, mintegy másfélezer négyzetméteres területet egy kempingtől.


Az Esterházy-kastély brigádja – a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatójának vezetésével – hétfőn reggel 9 órakor hozzálátott, hogy a műemlék-együttes közelében fekvő kemping eddig parkolónak használt, mintegy másfél ezer négyzetméteres területét cölöpökkel, majd dróthálóval elkerítse. Esetleges atrocitástól tartva a munkát rendőri jelenlét mellett kezdték, de az egyenruhások közbelépésre végül nem volt szükség.

– A kastélyhoz több mint kétszáz hektáros terület tartozik, több mint negyven használóval, bérlővel, haszonélvezővel – mondta el  az akció hátteréről  dr. Varga Kálmán , az MNG igazgatója. – Amióta az MNG átvette az állami tulajdonú ingatlanok kezelői jogát, 2001-ben, folyamatosan rendeztük a jogi, a földhivatali és egyéb helyzeteket. A kempingtulajdonos Horváth-Dori Zoltán kivételével, valamennyiükkel sikerült is megállapodásra jutnunk, vagy épp kijelölni a pontos tulajdoni határokat. A hivatalos földmérő a kempingnél is mintegy ezerötszáz négyzetméternyi, a kastély-együtteshez tartozó állami területet állapított meg, amelyet a kempingtulajdonos engedély és bérlet nélkül használ. Az illetővel ez alapján már több éve eredménytelenül zajlottak az egyeztetések.

Fertőd - Cölöpök a kempingben
- Legutóbbi levelében közölte velünk az elbirtoklás tényét, de hivatalos földmérési papírt soha nem mutatott be nekünk, az elbirtoklás jogcíme pedig szerintünk nem állja meg a helyét, pontosan azért, mert sok éve húzódó tárgyalássorozatról van szó. Mint az állami terület kezelője, az MNG – a környék ingatlanviszonyaihoz képest is – kedvező, 900 ezer forintos éves bérleti díjat állapított meg. A kempingtulajdonos azonban az ígérgetés és az időhúzás taktikáját választotta. Mivel legutóbb másfél hete is eredménytelenül záródott a megbeszélés, ezért folyamodtunk a kerítés felhúzásához. Az Örökségvédelmi Hivataltól erre előzőleg meg is kaptuk az engedélyt. Ezt nem fellebbezte meg Horváth-Dori Zoltán, így az jogerőre emelkedett. Célunk, hogy a bérlőt normalizált, szerződéses viszonyra szorítsuk, hiszen uniós projektjeink futnak, amelyek érintik e területeket. Vitás helyzetekkel a tarsolyunkban nem lehet az uniónál pályázni. Fontos tehát a megegyezés.  Amennyiben konstruktív lesz a hozzáállása, lebontjuk a kerítést.

– Felháborítónak találom az MNG eljárását – kommentálta az eseményeket Horváth-Dori Zoltán. – Okiratok szerint a szóban forgó földet 1959-től a téesz kezelte, s mivel több évtizeden át a sajátjaként használta, így – jogi nyelven szólva – a téesz elbirtokolta azt. A területet apám 1993-ban, a kárpótlás során, földmérő által kijelölt területként kapta meg részaránytulajdonként.  Mivel édesapám nekem ajándékozta a területet,  így szerintem jogosan használtam azt sajátként, hiszen folyamatos jogutódlás van a téesz, édesapám és közöttem. Ezek után ügyvédemmel együtt birtokvédelmet kértünk a városi jegyzőtől. Remélem, a meghallgatások napokon belül lezajlanak. 


Illusztráció: A kastély
Illusztráció: A kastély

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. zotyo 2009. január 29. 18:26
  „Nem komálom a szocikat de arra se legyél büszke hogy fideszes a polgármestered!A fertődi sem szoci úgy hogy ehhez a szomesz ügyhöz és hogy miért tesz csak ennyit a városért ez nem kapcsolható korrektül!”
 • 21. gall 2009. január 27. 16:46
  „még jó,hogy a Szomesz-kempingről van szó a cíkkben.-P”
 • 20. Intel 2009. január 27. 15:15
  „19.
  A tájékoztatásod korrekt volt!
  Amit leírtál szó szerint így van!

  Gondolom akkor annak az előzményét is tudod, hogy a Velux miért ment Fertőszentmiklósra...

  Fertőd városát sajnos, nem hozzá értő emberek irányítják.
  Amíg a buszmegállókba nincs rend, addig mit vártok nagyobb szinten?
  Amíg a helyi kis vállalkozok próbálnak meg ipart létrehozni, addig nem fog csoda lenni.
  Minden városnak kell egy húzó multi cég, és az már hozza magával a többit!”
 • 19. fertodi 2009. január 27. 15:04
  „Kedves Gall!
  Fertőszentmiklós polgármestere Horváth Tibor ezer szállal Fidesz kötődésű, talán a helyi szervezet elnöke, és a megyei közgyűlés tagja, a Fidesz listájáról.
  Náluk talán jobban megvan az akarat, és körülbelül annyi pénzük van csak az iparűzési adóból, mint kb. Fertőd éves költségvetése.
  De az iz igaz, hogy okosabbak a fertődi városvezetésnél. Ők olyan embereknek adják a diszpolgári címeket, illetve az egyéb kitüntetéseket,akik sokat tettek a város(anno község) gazdasági fellendítéséért.( Pl.Kónya István a VELUX igazgatója)
  Fertődön pedig adtak a fél tanári karnak, ahelyett, hogy pl. a Sánta Lajosnak adtak volna. Mégis csak ő hozta ide a Veluxot, a Marmoritot, vagy míg ő itt volt, addig a FÉSZ is szárnyalt!”
 • 18. gall 2009. január 27. 14:43
  „Intel...Fszmiklóson szoci a vezér,Fertődön fideszes...nincs lóvé.”
 • 17. matriné 2009. január 27. 14:31
  „16. matriné 2009.01.27. 14:27
  A haza kiárusítói előbb felújíttatják az eladásra szánt értékeket, vagy leromboltatják, hogy a területet el tudják adni utána korlátlanul el is adják! Már csak az országházról hiányzik a "Gyarmatügyi Hivatal" felírat!”
 • 16. matriné 2009. január 27. 14:27
  „A haza kiárusítói előbb felbujtatják az eladásra szánt értékeket, vagy leromboltatják, hogy a területet el tudják adni utána korlátkanul el is adják! Már csak az országházról hiányzik a "Gyarmatügyi Hivatal" felírat!”
 • 15. fertodi 2009. január 27. 14:06
  „Igazad van, ebben egyetértünk!”
 • 14. Intel 2009. január 27. 13:42
  „13.
  Ez valóban így van, mivel az önkormányzat sem próbál megoldást találni ezekre a bajokra.
  Többször kellene egyeztetni, és nem csak mástól várni a problémát.

  Azért nézd meg, hogy Fertőszentmiklós milyen fejlődésen ment keresztül, mivel ott olyan vezetés van.
  Csak egy példát mondok Neked!
  1éve Fertődön minden buszmegálló ablak kivan törve, 3hete jártam arra, azóta se volt semmi változás.
  Szerintem ez már megmutatja milyen a vezetés Fertődön...”
 • 13. fertodi 2009. január 27. 13:24
  „Kedves Intel!
  Én is elárulom Neked ezek hallottam ezekről. De ha az iskolát szóba hoztad. Volt annak egy kollégiuma az úgynevezett narancsos házban, amit kiköltöztettek onnét kb. 15éve avval az indokkal, hogy ott nincs helye. Na azzal az épüettel sem csináltak azóta semmit! Nézd meg a lovarda épületét, hogy néz ki! Próbálj meg körbesétálni a Kastély környékén lehetetlen, a járdák járhatatlanok,már ahol vannak.
  De a tervek azok szépek, csak tudod kérdés, hogy megvcalósulnak-e? Egyenlőre a Kastély felújítása sem ért véget, pedig lassan 5 éve tart!
  Egyenlőre azoknak az épületeknek sem találtak funkciót, amik üresen állnak!”
 • 12. Intel 2009. január 27. 12:17
  „Kedves fertődi.

  Akkor elárulom Neked, hogy lassan mindent vissza állítanak az eredeti állapotba, és az éttermeknek is menni kell.
  Rengeteg terv van, ami csak arra vár, hogy anyagi forrás legyen rá, és már kezdik is a munkákat.
  Például gondolom halottal, egy új iskoláról is, egy új városházáról is.

  Azon vállalkozók akik ott vannak, nagyon is jól tudják, hogy egyszer menni kell nekik onnan.
  Terveket pedig nézd meg a város házán!”
 • 11. fertodi 2009. január 27. 12:06
  „Kedves CovaCova!
  Persze a mi a kastélyhoz tartozik az az övüké. De a parkolóban lévő WC nem az övüké(lassan összedől), vagy a Gránátos étterem mögötti parkoló, amit visszavettek a bérlőjétől, és lekerítették az nem az övüké. Azóta is gaztenger van benne!
  Szerintem itt arról van szó, hogy a MÁG vezetésének szúrja a szemét a Camping, és így próbálják ellehetetleníteni Őket!”
 • 10. ggg 2009. január 27. 11:24
  „"8. hozzászólás matriné 2009.01.27. 09:17

  No, már biztos, hogy jönnek vissza a "királyok ,hercegek grófok" ! A naplopók meg már úgy is itt vannak hét éve ülnek a nép nyakán! Eddig sutyiban fosztogatták a népet ma már rendőri segédlettel is végezhetik?"

  7 ÉVE??? TALÁN 60 ÉVE...”
 • 9. CovaCova 2009. január 27. 11:14
  „Tisztelt olvasók...! Tudomásul kell venni, hogyha a Kastályhoz tartozik a terület, akkor a Kastályhoz tartozik és a kezelő a felelőse! Azt, hogy régen a komcsi időben valaki kisajátította és ezidáíg nem is kelett a kastálynak az egy dolog.Most kell nekik és kész! Az övük!”
 • 8. matriné 2009. január 27. 09:17
  „No, már biztos, hogy jönnek vissza a "királyok ,hercegek grófok" ! A naplopók meg már úgy is itt vannak hét éve ülnek a nép nyakán! Eddig sutyiban fosztogatták a népet ma már rendőri segédlettel is végezhetik?”
 • 7. fertodi 2009. január 26. 22:24
  „Helybéliként van szerencsém ismerni a vállalkozót, és tapasztaloma MÁG tevékenységét is! Lehet ebben az esetben jogos a MÁG lépése,azért a közel 1millió forintos bérleti díj/év kicsit nevetséges egy 1500m2-es területért. Ennyi pénzért kb. 15000m2 termőföldet lehet venni, és nem bérelni!!
  Miért van az, hogy a MÁG részéről, csak nagy tervek vannak, és nézeteltérések a helyi vállalkozókkal és intézményekkel?
  -Sportpálya nem illik az elképzelésükbe, pedig már40-50 éve ott van?
  -Szemüketszúrják a parkolóban levő üzletek? 20 éve ott vannak!
  -Az általános iskola tájidegen?De a kastéllyal szembe tervezett hiper-modern fogadóépület az nem?
  -A kastély parkját sorompókkal kell elzárni?
  -A központból nem lehet eljutni a kastélyig, mert a járda türhetetlen!
  -A kastély felújítása évek óta húzódik!
  -A Lovarda összedől, az Udvaros ház szintén!
  -Húzódik a kastély udvarának helyreállítása is!
  Szóval tervek vannak, csak a megvalósulás hiányzik valahogy!
  Persze amikor a nagy felújítás elkezdődött,helybéli,vagy környékbeli vállalkozót nem nagyon lehetett látni az építkezésen!!!
  De most Fertődiek érezzétek magatoknak a Kastélyt és adakozzatok Miklós herceg, és Haydn szobrára!
  Persze ezeknek semmi köze a terület visszafoglaláshoz, de jó lenne, ha a fenti problémák megoldása révén kerülne a MÁG vezetése az országos médiába.
  Egy ilyen pitiáner ügy miatt ekkora média felhajtást csinálni!
  Nevetséges!”
 • 6. kun_belane 2009. január 26. 20:55
  „Már sajnálom, hogy 1921-ben Sopron csalással úgy szavazott, hogy ide tartozzunk.
  40+20 évvel előrébb lennénk.”
 • 5. Imcsi 2009. január 26. 20:40
  „Ha osztrák területen lesz!”
 • 4. info2009* 2009. január 26. 19:59
  „Mikor lesz a fertodi kastely parkja olyan, mint a Schonbrunne?”
 • 3. senor 2009. január 26. 18:43
  „Végre egy Ember aki védi az állami tulajdont !Sok ilyen emberre lenne szüksége ennek a szerencsétlen,kifosztott országnak ! Hajrá Igazgató Úr !!!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiány van helyből is, fegyőrből is

Sopron–Győr - A zsúfolt börtön általános jelenség hazánkban. Sopronkőhidán az intézet… Tovább olvasom