Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Fertődi kastély: két év alatt 737,3 és 869,4 millió forint - Megújulhat az operaház is?

Fertődi kastély: két év alatt 737,3 és 869,4 millió forint - Megújulhat az operaház is?
Befejezik a nyugati kastélyszárnyat, fejlesztik annak kiállítótereit, felújítják a Gránátos házakat és a Kínai pavilont, a Lovarda új tetőzetet kap.
Folytatódik a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója, az egykori eszterházai operaház újjáépítési lehetőségének vizsgálatára pedig bizottság jön létre. A vonatkozó kormányhatározatok a Magyar Közlöny hétfői számában olvashatók.

Az Esterházy-kastély fejlesztésében a 2017-es feladatok ellátására 737,3 millió forintot fordítanak az idei központi költségvetés Miniszterelnökség fejezetének javára, a 2018-as teendőkre 869,4 milliónak kell rendelkezésre állnia a jövő évi büdzsében - olvasható a dokumentumban.

A kastély-rekonstrukció IV. üteme európai uniós, az V. ütem hazai költségvetési forrásból valósulhat meg. A kormány döntött arról, hogy az V. ütem részeként befejezik a nyugati kastélyszárnyat, fejlesztik annak kiállítótereit, felújítják a  Gránátos házakat és a Kínai pavilont, a Lovarda új tetőzetet kap.

A munkálatokat a NISTEMA Kereskedelmi és Szolgáltató Nonprofit  Kft. végzi el.

A kormány egy másik határozatban döntött arról, hogy  bizottságot hoz létre, amely az eszterházai operaház  rekonstrukciójának lehetőségeit vizsgálja.

A testület feladata lesz a fertőd-eszterházai operajátszás  történeti, művészeti, szakmai feltételeinek, az operaház  újjáépítése (felépítése, rekonstruálása) lehetőségének, a  visszaépítés alternatíváinak vizsgálata, valamint a ma is álló,  illetve működő 17-18. századi udvari színházak 21. századi  működésének, fenntartási és üzemeltetési költségeinek,  műtárgyvédelmi és biztonságtechnikai kérdéseinek áttekintése,  megismerése, emellett az előzetes költségbecslések, ütemezésük  elkészítése.A bizottság elnöke a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz,  akit az általa kijelölt állami vezető helyettesít. A testület  állandó tagja a Miniszterelnökség  kulturális örökségvédelemért  felelős helyettes államtitkára, az Emberi Erőforrások Minisztériuma  kultúráért felelős államtitkára, a nemzetgazdasági tárca  közigazgatási államtitkára, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti  Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, valamint a  Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar  Állami Operaház és a Magyar Turisztikai Ügynökség által delegált  egy-egy személy.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő idén Sopronban kezdődött: robotok és drónok a városban - fotók

A jövő idén Sopronban kezdődött: robotok és drónok a városban - fotók
A Drón és Robotika Show 2.0-án választ kaphattunk olyan kérdésekre, minthogy lesz-e valaha android miniszterelnökünk vagy hogyan készíthetünk akár mi magunk végtag-implantátumokat. Tovább olvasom