Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Fertőd: Miranda-szobor a venezuelai nagykövetségtől

Az Esterházy-kastélyba látogatott dr. Adriana A. Gottberg Gil, Venezuela magyarországi nagykövetségének ügyvivője, aki hazája nemzeti hőse, Francisco de Miranda tábornok (1750–1816) mellszobrát adományozta Fertőd városának.
 – Miranda tábornok Bécsből átutazóban tiszteletét tette Eszterházán Esterházy „Fényes" Miklósnál is. Európa királyi és hercegi udvaraiban támogatókat keresett a dél-amerikai függetlenségi harc ügyének – mondta az előzményekről XIII. Esterházy Antal herceg. – Az eszterházai fényes fogadtatás – emlékiratai szerint – mély nyomot hagyott a tábornokban. Az utódok elkezdték felkutatni a tábornok munkásságát, így találtak rá az eszterházi, fertődi szálra. A tábornok portréja már az Esterházy-kastélyt gazdagítja, s örülünk, hogy Fertőd most a neves személyiség mellszobrával gyarapodott.

A nagykövetség ajándéka, Miranda tábornok mellszobra.
A nagykövetség ajándéka, Miranda tábornok mellszobra.


A fertődi óvodások, tanulók és zeneiskolások műsorával színesített avatási ünnepségen a nagykövet és Kocsis Ferenc polgármester méltatta Miranda tábornok szabadság iránti elkötelezettségét, s a két nép közötti barátság szép megnyilvánulását. A polgármester hozzátette, a helyi zeneiskola szívesen testvérkapcsolatra lépne egy venezuelai intézménnyel.

Dr. Adriana A. Gottberg Gil nagykövet lapunk érdek- lődésére elmondta: az utóbbi tíz év során fokozatosan mélyültek és szélesedtek a venezuelai–magyar gazdasági-kulturális kapcsolatok. A parlamentben baráti tagozat is működik. Az őszi venezuelai elnökválasztás során pedig hat magyar megfigyelőt hívtak az országba.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal ütközött személyautó Sopron és Ágfalva között - fotó

A szerda esti balesetben egy fő sérült meg. A helyszínelés ideje alatt félpályás útzár volt… Tovább olvasom