Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Fertőd jelképesen visszakapta az Eszterháza nevet

Fertőd - Felavatták pénteken az Esterházy-címerrel ellátott határköveket, amelyek a Fertődre bevezető utakon jelzik a hercegi udvar egykori határait. Emellett Fényes Miklós életét bemutató kiállítás nyílt a kastélyban.
Jelképesen visszaadták „Eszterháza" nevét a fertődi településrésznek. Esterházy (Fényes) Miklós az 1760-as években építette a meg Fertődön a nyugati nagy udvarokhoz hasonló kastélyát. Az elkészült épületegyüttessel egy új település született, amely a családra utalva, Eszterháza nevet kapta. Az idők során a birtok Fertőd, mint nagyközséghez, majd későbbi városhoz került. Így az elnevezés a hivatalos okiratokból folyamatosan eltűnt, a köznyelvben azonban továbbra is él.

A pénteken megrendezett Esterházy-nap keretében adták át az egykori birtokhatárt jelző faragott kő szobrot. A jeles alkalmon részt vett herceg Esterházy Antal, Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója, valamint Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár is.

Fotók: Magasi Dávid


Az Esterházy kastélyban az avatást követően egy multimédiás kiállítás is nyílt. A nagyszabású, 350 négyzetméteres, hetvenmillió forintból megrendezett tárlat először dolgozza fel és mutatja be a kastélyt építtető Esterházy Miklós herceget. Azt a mecénást és az eszterházai „tündérvilágot", amelyben a muzsikának és Joseph Haydn-nak kiemelkedő szerepe volt. A kiállításon a saját anyag mellett különböző közgyűjteményekből kölcsönzött, összességében mintegy 200 műtárgy látható. A látványt díszletszerű, játékos megoldások és a barokk vígasságokat megidéző animációk teszik teljessé. A kiállítás 2010. szeptember végéig látható.

A napot kishercegi bál zárta. A hátrányos helyzetű és fogyatékkal élők számára rendezték meg a zenés mulatságot, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy azok is maradandó élményben részesüljenek, akiknek nincs lehetőségük a kastély látogatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a burkolat

Sopron - Elkészült Tómalmon a Borostyán út aszfaltburkolata, melyet tegnap adtak át a forgalomnak. Tovább olvasom