Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Fertőd is elégedetlen

Azt, hogy valami nincs rendben a Fertő-kultúrtáj körül, az is bizonyítja, hogy Fertőszéplak után Fertőd is felfüggesztette az egyesületi tagdíj fizetését.
Többek között azért, mert úgy érzik, a kultúrtáj 2001-es megalakulásakor mást ígértek a településeknek. – A VÁTI Kht. még 2003-ban készítette el a tíz településre vonatkozó kezelési tervet, ezt mi el is fogadtuk, azzal a feltétellel, hogy a későbbiekben az önkormányzatok a gazdasági igények és a reális elképzelések függvényében változtathatnak rajta – közölte Fülöp Géza polgármester. – Mostanra kiderült, az ajánlást a gyakorlatban kötelező előírásként kezelik a hatóságok. További gondunk, hogy nem növelhetjük a belterületeinket. Ez azt jelenti esetünkben, hogy nem lehet új építési területeket kijelölni, fejleszteni a várost. Elfogadjuk, komoly környezetterhelő ipart nem lehet a környékre telepíteni, azt azonban már kevésbé, hogy vissza kell(ene) fejlesztenünk többek között a mezőgazdaságot.

Fertőrákos 2001-ben magabiztosan ajánlotta a másik kilenc településnek, hogy vállalják a világörökségi tagságot. A község ősi településmagja műemléki védelem alatt áll, így már volt tapasztalatuk a természeti és az épített környezet megóvásában. – Rá kellett jönnünk azonban, tévedtünk – jelentette ki Palkovits János, Fertőrákos első embere. – Kompromisszumként elfogadtuk, hogy nem növeljük a belterületet, de az üres részeket szeretnénk továbbra is beépíteni. Ebbe viszont a szakahatóságok nem egyeztek bele. E kettős ellentmondás közepette, hogyan fejleszthetjük az idegenforgalmat?

Nagycenk esetében a hársfasor, valamint a Széchenyi-kastély tartozik a világörökséghez. – Sajnos jelenleg nem tudjuk, a két ingatlan mellett mekkora „ütközőzónát" kell elhagynunk, ami szintén védett résznek számítana – tette hozzá Udvardi Imréné polgármester. – Az életlehetőségünket fojtják meg azzal, hogy olyan szabályokhoz ragaszkodnak, amelyek csak ajánlások.

A mostani ellentmondásokon sokat segítene, ha megalkotná végre az Országgyűlés a kultúrtájról szóló törvényt. Ezzel 2001 óta adós a parlament. Információink szerint erre a közeljövőben nem kerül sor, a szakminisztérium egyelőre rendeletben szabályozná a kultúrtáj feladatát, a települések kötelezettségeit.

A világörökség budapesti titkárságán elismerték, az épített örökséget megtartó fejlesztés korlátozást jelent, de a kezelési terv részletei megváltoztathatók, amennyiben ez megegyezik azzal az irányelvvel, amely alapján az UNESCO Világörökség Bizottsága a listára felvette. Az ajánlást be nem tartó önkormányzatokat hatáskör hiányában viszont nem tudják megbüntetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárva maradnak a sorompók

Információink szerint a közeljövőben nem várható a tervezett határátlépési pontok megnyitása az osztrák–magyar határszakaszon. Gaál István, Ágfalva polgármestere elmondta: sajnálja, hogy a politikusok nem tudtak megegyezni az átlépési pontokról, hiszen ez hátrányos az érintett településeknek. Tovább olvasom