Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Fertőd: helyreállítják a mulatóerdőt a kastélyban

Megkezdődtek az Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részének, a Leés-erdőnek, valamint az angolparknak és a rózsakertnek a helyreállítási előkészületei.
Kétszázötvenmillió forintos beruházással, százhetvenhat hektár területet érintően új projekt indul az Esterházy-kastély és környezete rehabilitációjában – jelentette be a nyitóprogramon Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója és Kocsis Ferenc fertődi polgármester.

A Lés-erdő a magyar állam tulajdonában, zömében az erdőgazdaság, kisebb részben az MNG kezelésében áll, míg az egyik sétány (allé) önkormányzati tulajdon. Az érintettek konzorciuma révén újulhat meg a kastély környezete. Dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos közölte, a kormányzat kiemelt fontosságúnak tekinti a kastély és Fertőd fejlesztését s a harmadik támogatási szerződés megkötése is küszöbön áll.

A parkkal és a Lés-erdővel kapcsolatos teendőket Alföldy Gábor, az MNG főkertésze részletezte. A Leés-erdő a XVIII. században vált a park részévé, „mulatóerdőként". Mária Terézia – és Esterházy Fényes Miklós herceg más vendégei – napokat töltöttek el a mulatóházakkal, szökőkutakkal és egyéb látványossággal ékesített területen, ahol több ezer fából álló sorokat ültettek. A kastély erkélyétől induló, majd az erdőn keresztül kiépített allék képezték a mulatóerdő vázát, s adták a „magyar Versailles" világra szóló dimenzióit.

A XVIII. és a  XIX–XX. század fordulóján ültetett fasorokból ma is több mint háromezer sorfa és mintegy kilenc kilométernyi sétány létezik. A tervezett beavatkozások a parkrész legfontosabb és legveszélyeztetettebb állapotú, az évtizedeken át elhanyagolt fasorainak szakszerű pótlását, újraültetését, a még megmenthető idős sorfák egyedi ápolását tűzik ki célul. Ennek során – többek között – a fák metszése, a legfontosabb sétaútvonalak helyreállítása, a zöldfelületek bozóttól való megtisztítása, továbbá több mint hat kilométernyi vadvédő kerítés építése a feladat. Pap László, az erdőgazdaság vezérigazgató-helyettese hozzátette: az ötvenes évek elején a Lés-erdőben lucfenyőtelep is volt, amelyet később felszámoltak. Öthektáros földje most gyepes  terület. Ennek őshonos fafajokkal való beültetését is elvégzik a projekt során.

A megvalósításhoz jövő év január elején fognak hozzá, 2015. június 30-i határidővel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyőzték a sárkányt Sopronban

Megrohamozták a gyerekek a Liszt-központot! Önfeledt nevetésektől, sikításoktól volt hangos a ház… Tovább olvasom