Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Fertőd: Folyamatosan újul meg a magyar Versailles - Fotók

A jubileumot az év különleges programjai mellett elsősorban a megújulással ünnepli Magyarország legszebb barokk kastélya.

Ünnepi év a 2012-es esztendő a fertődi Esterházy-kastélyban: éppen 250 éve annak, hogy Esterházy "Fényes" Miklós herceg megkezdte az európai uralkodói udvarokhoz mérhető és a művészeteknek otthont adó rezidenciájának építését.

A fejlesztések első ütemének befejezését a barokk hagyományokhoz és az egykor a kastélyban élt és alkotott világhírű zeneszerző, Joseph Haydn örökségéhez méltó ünnepséggel köszöntötte Európa napján, május 9-én a Műemlékek Nemzeti Gondoksága. Az ünnepség keretében Haydn D-dúr versenymű forte¬pianóra és zenekarra című művét Somlai Petra, Junior Prima Primissima-díjas, valamint 2010-ben a kontinens legrangosabb nemzetközi fortepianó-versenyén, Brugge-ben első helyezést elért fiatal művésznő és a korabeli hangszereken megszólaló Orfeo zenekar adta elő, Vashegyi György, Liszt-díjas karmester vezényletével. Kora délután az Esterházy-család feje, Herceg Esterházy Antal nyitotta meg az „Ők is voltak gyerekek" címmel arisztokrata gyermekportrékból rendezett kiállítást, majd ezt követően a vendégek megtekinthették Eszterháza csodálatosan felújított termeit és díszudvarát is.

Esterházy-kastély: Elkészült az első ütem. Fotó: Magasi.


A fertődi Esterházy-kastély jelenleg is zajló, nagyszabású felújítási munkálatai 2009 szeptemberében kezdődtek el, több mint másfél milliárd forintos európai uniós támogatással. Az I. ütem részeként, a mintegy ötvenfős tervező, kutató és régészcsapat, valamint a kivitelezők és a kastélyt működtető személyzet össze¬hangolt munkájának eredményeként megújult a páratlan díszudvar, és befejező¬dött a kastély homlokzatának a felújítása is. Ennek az uniós pályázatnak köszön¬hetően megújult a lépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint befejeződtek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is.

Eszterháza revitalizációs projektje egyediségében, összetettségében és a hozzá kapcsolódó koordinációs feladatok bonyolultságában is különleges kihívást jelentett a műemléki felújításokban egyébként igen járatos Műemlékek Nemzeti Gondnoksága számára – mondta el Dobó Ágota, a projekt vezetője. A kastélyban a felújítás ideje alatt is működött az önmagában 40 embernek munkát adó múzeum éves szinten csaknem 100 ezer látogatóval, működik egy iskola és a kastélyszálló is folyamatosan fogadta, fogadja a vendégeket. Mindemellett a műemlékvédelmi és múzeumi szakma folyamatos, kiemelt figyelme is kísérte, kíséri az ország legszebb, legértékesebb barokk-rokokó kastélyának a felújítását. A beruházásban részt vevő szakemberek számára a legnagyobb feladatot e tevékenységek összehangolása jelentette, annak érdekében, hogy a kastély látogatói minél kevésbé érezzék meg a nagy¬szabású munkálatokat Eszterházán.

További tervek

Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indult el – ugyancsak euró¬pai uniós támogatással – a kastély felújításának második üteme. A csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés részeként restaurálják a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, valamint a kastély fogadóterét, továbbá befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását. Emellett már megújult a kastély melletti gránátosházak homlokzata és megújul a főépület két világítóudvara is. Új fogadóépület épül rendezvény- és vendéglátó terekkel, valamint befejeződik a kastély előtti útszakasz eredeti terepszintre süllyesztése és díszburkolása is. Mindemellett látványosnak ígérkezik az Esterházy-kastély rózsakertje is, amelynek helyre¬állítására mintegy 200 millió forintos EU-támogatást nyert a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

Az országszerte 43 jeles műemlékegyüttes, köztük több nemzeti és történelmi emlékhely fenntartásáért felelős Műemlékek Nemzeti Gondnoksága idehaza a legnagyobb kulturális projektgazda, eddig megnyert 14 európai uniós projektjének – a fertődi fejlesztések mellett például az edelényi kastély, a majki remete¬ség és a siroki vár rekonstrukciójának – összértéke megközelíti a 10 milliárd forintot. Az idén 20 éves Gondnokság az Új Széchenyi-terv keretében továbbra is élni kíván az uniós támogatásokkal, a Nyugat-dunántúli régióban elsősorban az Esterházy-kastély rehabilitációjának folytatására.

A tervek szerint a Nyugat-dunántúli régió kiemelt projektjeként, csaknem 1,7 milliárdos beruházással folytatódhat az Esterházy-kastély felújítása: a III. ütem a Haydn-örökség szellemében elsősorban a zenei kultúra nemzetközi szintű fel¬lendítését szolgálja majd. A fejlesztés a kiskastély marionettszínházhoz tartozó tömbjének helyreállításával – a hagyományos régizenei mesterkurzusok helyé¬nek és próbatermeknek a kialakításával – ennek a feltételeit teremti meg. A kas¬tély keleti szárnyában az európai hírű eszterházai színház- és operakultúra teljes körű bemutatására vállalkozó kiállítást alakítanak ki, gazdagítva a térség kulturá¬lis és turisztikai kínálatát.

A III. ütem fontos eleme lesz a kastély központi épületszárnyának keleti, első emeleti traktusának felújítása, melynek keretében rekonstruálják kerül Mária Terézia lakosztályát is. A projekt európai uniós pályá¬zatát a napokban nyújtotta be a Műemlékek Nemzeti Gondoksága.

A Gondokság tervei szerint 60 millió forintos beruházással, EU-támogatással valósulhat meg az eredetileg a hercegi gyermekek számára kialakított Pál-major rekonstrukciója és turisztikai célú hasznosítása. A fejlesztéssel egy olyan történe¬tileg is hiteles turisztikai attrakció megvalósítása válna lehetővé, amely elsősor¬ban a családos látogatók érdeklődésére számíthat majd. Ugyancsak a kastély családos és kisgyermekes látogatóit célozza meg a kastély gyermekmúzeumának és kézműves műhelyeinek a kialakítása, amelyhez európai uniós támogatásra nyújt be hamarosan pályázatot a Gondokság. A kialakítandó kézműves műhelyek alkalmasak lesznek hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő gyermekek számára akár terápiás foglalkozások megrendezésére is.

Szintén az Új Széchenyi-terv keretében remélnek támogatást a szakemberek az Esterházy-kastély parkjának és az úgynevezett Lés-erdőnek a rendezésére. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szakmai közreműködésével megvalósítandó projekt célja a déli kastélypark mögött húzó¬dó Lés-erdő bekerítése, egyes elemeinek helyreállítása és a kastélyparkkal való közös hasznosításának a kialakítása. Minderre a tervek szerint 2012. második félévében nyújtják be az európai uniós pályázatot az erdőgazdaság és a gondokság szakemberei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szemét Sopronban sem az utcára való - Fotók

A Sopron Holding folyamatosan számolja fel városszerte az illegális szemétlerakatokat. Bőven akad… Tovább olvasom