Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Fertőd: Egy helyen az alsó és a felső tagozat

A fertődi képviselő-testület keddi ülésén úgy döntött, hogy az eszterházai városrészben lévő alsó és a felső tagozatos diákok egy épületben tanulnak szeptembertől.

A képviselő testület keddi határozata alapján az eszterházai városrészben lévő alsó tagozatos épületben szeptember elsejétől nem lesz tanítás. Így a közel nyolcvan kisdiák a felső tagozat épületében tanulhat majd.

A tervezett beavatkozás nem érinti a süttöri településrészen fenntartott alsó tagozatos iskolát, az változatlan formában működhet tovább.

- Fájdalmas döntést hozott a testület, de az önkormányzat pénzügyi helyzete miatt kőkemény megszorításokat kell megtennünk - indokolta az átszervezést Irinkov D. Mihály, fertődi alpolgármester. - Ezen épület fenntartási költsége éves szinten több millió forint. A korábbi években Fertőd városa több száz millió forint értékű kötvényt bocsátott ki, amelyből igen csekély részt fordítottak beruházásra, a többit felélték és működésre költötték. Miközben ezt a pénzt fejlesztésre vették fel.

- Most elértük azt a szintet, hogy a bevételeink nem fedezik a kiadásokat. Évente közel százmillió forintot kell törleszteni, miközben a város adóbevétele nem éri el a száztízmilliót. A korábbi, felelőtlen kötvénykibocsátás kényszerített bennünket erre a lépésre, ugyanis összesen több két milliárd forintot kell visszafizetnünk. Így minden forintra nagy szükség van. Elhatároztuk, hogy nem emelünk adót, azaz más módon kell forráshoz jutnunk - mondta Irinkov D. Mihály.

Az alpolgármester így folytatta: az alsó tagozatos oktatás nem szűnik meg Fertődön. A változás az lesz, hogy egy helyen tanulnak majd a diákok.

- A felső tagozat épületének átalakítása elkezdődött, nem lesz veszélyben a szeptemberi iskolakezdés - tette hozzá Irinkov D. Mihály. - A helyzet megoldása érdekében szakértőt kértünk fel, aki alátámasztotta, hogy az épület alkalmas az átszervezésre és a megnövekedett létszám befogadásra. Miként arra is, hogy a törvényi minimum feltételeknek megfeleljen. Korábban volt arra terv, hogy a felső tagozathoz hozzá építenek majd további tantermeket. Ugyanakkor az akkori városvezetés késve adta be a támogatási pályázatot, így 250 millió forintos plusz pénztől estünk el.

A tervek szerint az alsó tagozat épületét a jövőben hasznosítani szeretnék. Felmerült, hogy bérbe adják majd, azaz bevétele is lesz a városnak.

Az ügyben megkerestük Garab Gáborné iskolaigazgatót, aki elmondta: az érvényben lévő képviselő-testületi határozat alapján nem nyilatkozhat.

Kiss Istvánné, a munkaközösség vezetője viszont igen.

- Megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a testület négy igen, kettő nem arányban megszavazta az épület kiürítését, mert erről előzetesen vajmi kevés konkrétumot tudtunk - fogalmazott, a közel negyven éve pályán lévő pedagógus. - A szülőkkel közösen bármire, akár még élő láncos demonstrációra is hajlandóak vagyunk, hogy megmentsük a száz éves alsó tagozatos épület teljes bezárását. Tudomásunk szerint mind több szülő gondolkozik azon, hogy a kialakult helyzet miatt más településre íratja át a gyermekét. Ez, ha tömegessé válik, akkor az katasztrofális lesz a fertődi oktatásra nézve.

Fülöp Géza: Értelmetlen a visszamutogatás

- Az előző városvezetés döntéseire való visszamutogatást nem tudom értelmezni - fogalmazott Fülöp Géza, aki 2010-ig volt a kisváros polgármestere. - Úgy vélem, a mostani gazdálkodás nem gondos, hanem pazarló. A személyi jellegű kiadások 40-50 millió forinttal növekedtek meg. Jelzésértékű lehet az is, hogy a mostani pénzügyi rendszer alapjait még 2009-ben tettük le, az azóta nem változott meg jelentősen. Aggódva figyelem a városvezetés tevékenységét, ugyanakkor szurkolok annak, hogy jó irányba menjenek a dolgok. Azaz például az üres épületből származó bevételt ne működésre, hanem fejlesztésre fordítsák. A kötvény konszolidáláshoz pedig még most sem késő kormányzati segítséget kérni.

Fülöp Géza végezetül hozzátette, az ő idejében nem volt szó arról, hogy 250 millió forintos pályázatot adjanak be az átépítésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális: Sopronban is elkezdődik az átállás

Sopronban kisebb volt az érdeklődés az állami támogatás iránt, összesen 89-en igényelték, közülük… Tovább olvasom