Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Fertő tó: Üzembe áll a viharjelző rendszer

A kisalfold.hu információ szerint a hónap végén üzembe helyezik a Fertő tavon a viharjelző rendszert. Ennek keretében Fertőrákoson egy jelzőlámpa figyelmezteti majd a vízben tartózkodókat a veszélyre.

A Fertő tó magyar oldalán még mindig szabályozatlan, hogy a nyílt vízfelületen kinek a feladata a mentés. A strand részen ez megoldott, ugyanis itt az üzemeltető kötelessége a bajba jutottak segítése.

Már évek óta tervezték, hogy kiépítik a viharjelző rendszert. Mindez mostanra meg is történt, a kisalfold.hu információi szerint május 25-én lesz a hivatalos átadás.

- A magyar oldalon Fertőrákosnál egy, Ausztriában pedig tíz jelzőberendezés figyelmezteti majd a vízben tartózkodókat a közelgő viharra – mondta el portálunknak Szüts György alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. - A rendszert egy magyar-osztrák nyertes pályázat keretében lehetett létrehozni. A központ Kismartonban (Eisenstadt) lesz. Innen irányítják majd a hálózatot, valamint ide futnak be az érzékelő állomásokról az időjárási adatok. Úgy véljük, a viharjelző rendszer üzembeállításával nagyot léptünk előre. Ám, még mindig nem végeztünk.

Az alezredes hozzátette, további projektek megvalósításán dolgoznak. Ezek lényege, hogy tovább fejlesszék a vízi mentést.

A Balaton után, immár a Fertő tavon is lesz viharjelző rendszer. Fotó: internet.
A Balaton után, immár a Fertő tavon is lesz viharjelző rendszer. Fotó: internet.


- A tervek szerint, a civil szervezetek, az érintett önkormányzatok, a soproni tűzoltóság bevonásával a fertőrákosi öbölnél hoznának létre egy mentőbázist – folytatta Szüts György. - Azt is meg kell jegyezni, a magyar részen meglehetősen kicsi a nyílt vízfelület. Határok sincsenek már, így az sem elképzelhetetlen, hogy baj esetén az osztrák oldalról kapjunk segítséget. Lássuk be, mivel a víz jelentős része szomszédunknál van, így értelemszerűen ők korszerű mentőhajókkal is rendelkeznek.

- A műszaki bejárások megtörténtek, a rendszer a működéshez szükséges engedélyeket is magkapta. Azt azonban szeretnénk elérni, hogy a jövőben az esetleges jelzések, riasztások a tűzoltóságunkra is befussanak - fogalmazott Csuka Zsolt alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka.

A vélemények
A megkérdezett vitorlázók, szörfözők szerint hasznos lesz a viharjelző rendszer. Hozzátették, az ellenőrzést is meg kell oldani, hiszen akkor lehet hatásos. Ehhez pedig az kell, hogy a Fertőn is legyen motorcsónakos vízirendőr.

Azt se felejtsük el, sokan akkor mennek ki a tóra, amikor nagy a szél, hiszen ekkor nagyobb öröm a szörfözés. A jövőben ezt nem tehetik meg, mert számolniuk kell a büntetéssel, és mentés esetén akár a költségeket is meg kell téríteniük.


Olvasóink írták

 • 7. beleptem 2010. május 18. 14:27
  „ahhoz képest nyáron tele van, szóval elég sokan:)
  amúgy tényleg szégyen a strand.”
 • 6. info2009* 2010. május 18. 12:38
  „Eloszor is ki furdik ebben a pocsolyaban? A strand olyan proli, hogy szegyen.”
 • 5. beleptem 2010. május 18. 10:30
  „"A jövőben ezt nem tehetik meg, mert számolniuk kell a büntetéssel,"

  ez most komoly? mégis, mikor szörfözzünk, amikor szélcsendes idő van ?

  eddig strandolni nem lehetett normálisan, most már szörfözni sem. javaslom zárjuk be a tavat!”
 • 4. Agent 2010. május 18. 07:39
  „Megfordult:)”
 • 3. apu74 2010. május 18. 07:06
  „Hoppá! Ez a tükörképe!?”
 • 2. egysoproni_ 2010. május 18. 06:32
  „1. Agent!
  Megfordult a világ, nemtudtad? Vagy a déli féltekén készült a fotó és ott minden fejtetőn áll :-)”
 • 1. Agent 2010. május 18. 05:25
  „Fejtetőn áll a kép”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedés, ittas vezetés, csalás

Sopronban ittas járművezetőkkel szemben intézkedtek a rendőrök, volt verekedés, csalási kísérlet - a… Tovább olvasom