Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Fertő tó: Idén már nyolcmilliót húztak partra a vízi mentők

Idén eddig húsz alkalommal riasztották a Fertőrákosi Yacht Klub vízi mentőit, akiknek tizenhat esetben kellett beavatkozniuk. Huszonhárom embert mentettek ki és nyolcmillió forintnyi értéket húztak partra.

Ebben az évben eddig húszszor riasztották a Fertőrákosi Yacht Club közhasznú egyesület vízi mentőit. Tizenhat esetben kellett beavatkozniuk, melyek során 23 főt mentettek ki, 12 magyar, 8 osztrák, 3 német állampolgárságút.

A partra húzott érték meghaladta a 8 millió forintot, hiszen egy komplett szörf manapság 250–600 ezret ér. Beavatkozásaiknál mindenki épségben került a partra, a szezon eddigi egyetlen áldozata egy osztrák férfi volt, aki a vitorlásról esett a Fertőbe és a holttestét az osztrák kollégák találták meg.

Mentés: Legutóbb, július 24-én egy osztrák szörföst (jobbra) segítettek a partra a vízi mentők.
Mentés: Legutóbb, július 24-én egy osztrák szörföst (jobbra) segítettek a partra a vízi mentők.

Az egyesület 2001-ben alakult, 2008-ban vették fel tevékenységeik sorába a vízi mentést. Holló Dániel, a szervezet képviselője elmondta, a kikötőben megtalálják őket a rászorulók. Tizenketten dolgoznak, az ügyeleti telefon (száma: 06-30/290-8850) mindig ott lapul valamelyikük zsebében, a csapattagok vízimentő-szakképesítéssel rendelkeznek és mentőápoló is van közöttük. Az előírásoknak megfelelően egy erős motorral felszerelt gumitestű hajóval dolgoznak, a mentések során ugyanis ez okozza a legkevesebb sérülést.

Felajánlásokból és tagdíjból származnak a bevételeik. Az életmentést díjmentesen végzik, de az eszközök partra hozataláért már kérnek pénzt.

 Holló Dániel szerint a legtöbb problémát a figyelmetlenség, s a fáradtság okozza, de komoly hiba az is, hogy sokan a viharjelzések teljes ismerete nélkül szállnak hajóra.
– A vitorlázók, szörfösök biztonságba helyezése után megkérdezzük, igénylik-e még tovább a segítségünket. Ha igen, akkor kihozzuk a vízi járműveket is, egy üzemórányi mentés díja 20 ezer forint. Mivel általában ennyi idő nem kell a feladathoz, átlagosan alkalmanként 4–6 ezer forintot számlázunk, ennyibe kerül például egy szörf kimentése – fogalmazott.

Holló Dániel szerint a legtöbb problémát a figyelmetlenség, a fáradtság okozza. A vizek szerelmesei ugyanis nem mindig vannak tisztában saját képességeikkel, nem jól mérik fel sem a saját állóképességüket, sem a természet erejét.

– Komoly hiba az is, hogy sokan a viharjelzések teljes ismerete nélkül szállnak hajóra. Ez körülbelül olyan veszélyes, mintha az autósok nem tudnák, mit jelentenek a KRESZ-táblák. Mindemellett fontos lenne, hogy mindenki lazítson kicsit, ha a legkisebb jelét is érzi a fáradtságnak, így talán elkerülhetőek lennének a balesetek – fogalmazott a vízi mentő, aki elmondta, terveik szerint télen is kint lesznek a tavon, de ehhez néhány eszközt még be kell szerezniük.

Olvasóink írták

 • 8. taimagic 2010. augusztus 23. 08:11
  „A vizimentést és a tűzoltóságot nem kellene összekeverni. Nem is értem, hogy egy tűzoltós póló miért is jelentene előnyt.....
  Holló úr a Fertőrákosi Tűzoltó Egyesület aktív tagja volt, most meg vizimentést folytat. Így is, úgy is közhasznú és segítőkész munkát végez. Amit nálunk az egyesületnél tett, azt nagyon köszönjük, munkája értékes volt.

  Concord: te fel vagy szerelve? Ha igen miért tőlünk kérsz pl. kötelet a mentésedhez?

  A vizimentőknek kirtartást, erőt, egészséget a munkájukhoz!

  Egy önkéntes tűzoltó”
 • 7. anitromai 2010. augusztus 17. 13:59
  „concorde nemkéne jártatni a szánkat!”
 • 6. ittahola 2010. augusztus 13. 09:16
  „kiszuperált hajója van?:)...na és akkor mi van? A concorde zöld romhalmaza is egy kiszuperált ....
  fáj a zsicinek, hogy olcsóbban dolgozik a Holló mint ő:) <moderálva>”
 • 5. akk 2010. augusztus 13. 08:41
  „Concorde a Fertőn ott hátul van a hivatalos kikötő a "sporttelepnél"!
  És neked van engedélyed vagy csak a szádat járatod?”
 • 4. Clow 2010. augusztus 12. 23:02
  „mert a Concorde a király :)
  Jut eszembe, télen mennyibe van egy pokróc meg a tea ? :)”
 • 3. Dörgés 2010. augusztus 12. 22:50
  „Concorde?? Ismerős.. Számlát tudsz adni?”
 • 2. Concorde 2010. augusztus 12. 22:21
  „Egyébként hajrá”
 • 1. Concorde 2010. augusztus 12. 22:19
  „Ezzel az egésszel csak az gond, hogy Holló(ék) és képzett csapata nem is a kikötőben van, hanem hátul egy sporttelepnél egy sufniban. A legfontosabb az az, hogy a mentés nem is annyira mentés hiszen a Kyte és surf vízi sportolókkal befizettet egy évre 13 ezer forintot és ha a sportoló befizette akkor kihozza.... már ha Holló kartárs nem a Balatonon süteti a hasát és hátrahagy mindent. Az a sportoló aki meg befizette a pénzt várhatja a mentést.... Történetesen mi hoztunk ki olyan sportolókat akik arra panaszkodtak, hogy a Hollónál fizettek... Úgyhogy ennyit a Holló ról. Van egy kiszuperált sárga ,,mentőhajó ,, csoda amin van egy 25 lovas akármilyen motor rajta. A hajó felszerelése nulla, hiszen üres. Beregisztrálva nincsen, a természetvédők és sokan mások pl. hatóság már figyelmeztette, hogy ne okoskodjon de úgy látszik nem volt elég Hollónak, hogy már egy másik mentőcsoporttól kirúgták hasonló akciói miatt. Feltűnési viszketegsége van ennek az okostóninak... azt hiszi, ha felvesz egy tűzoltósági pólót és egész nap abban rohangál a parton akkor Ő a mentő. Félreértés ne essék, ha komolyan és felelősségtudatosan csinálná akkor semmi gond nem lenne. Megjelentette ezt a cikket mintha egész nyáron megfeszítve dolgozna de aki ismeri az tudja, hogy mi miért van. Na arról már nem is akarok beszélni, hogy a sportolókat hozza viszi a kis hajójával ( nem mentés) és ha be kell menni érte akkor meg azt mondja, hogy kimentette. De azt már nem árulja el, hogy előtte a sportolóval kifizettette az éves díjat. Na ennyit erről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony Mága-koncert a Leo klubok szervezésében

Augusztus 21–28. között Sopronban rendezik a XXXV. Leo Európa Fórumot, mely a Leo klubok… Tovább olvasom