Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Fertő: Kavicsra cserélték az iszapot

Fertő tó - Kísérleti jelleggel négyezer-nyolcszáz négyzetméteren kotorták ki az iszapot a Fertő tóból. A fürdőterület a minőség javítása érdekében kavicsborítást kapott.
Évről évre visszatérő probléma a Fertő tavon az iszap felhalmozódása. Korábban rendszeresen kotorták a fertőrákosi öblöt és környékét, hiszen az uralkodó szélirány miatt a tó magyarországi oldala időről időre eliszaposodott. Az utóbbi években viszont egyre kevesebb pénz jutott a tisztításra.

A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. idén újszerű kísérletbe kezdett. A földnyelv melletti részen, nyolcvan méter hosszan, mintegy négyezer-nyolcszáz négyzetméteren végezték el a kotrást és a kiszedett iszap helyét mintegy 3300 köbméter finom kaviccsal töltötték fel. (Korábban nem volt ilyen feltöltés.) A most kikotort 3500 köbméter hordalékot a közeli nádasban helyezték el. A kivitelezésre mintegy tizennyolcmillió forintot fordítottak.

Első körben 4800 négyzetméteren kotorták ki az iszapot, és kaviccsal töltötték fel a területet. Fotó: Magasi Dávid
Első körben 4800 négyzetméteren kotorták ki az iszapot, és kaviccsal töltötték fel a területet. Fotó: Magasi Dávid

– A kavicsborítás a szakvélemények szerint lassítja az iszaposodást – mondta el megkeresésünkre Hegedüs László, a vízmű vezérigazgatója. – A célunk az, hogy a fürdőzésre kijelölt terület egészén kavicsborítás legyen. Az elmúlt években ugyanis egyre kevesebben választották a Fertő tavat, mert a sok helyütt térdig érő iszap miatt az öbölrész szinte fürdőzésre alkalmatlanná vált.

Olvasóink írták

 • 4. 888kiss 2008. április 24. 22:32
  „Proli az egesz, sajnos.

  Siofokon buzog az elet, rengeteg etterem, bar, szorakozas, kulturalt strand, virag. Ja, es van szallas, szalloda!
  Fertorakos egy igazi kultur, szinvonalas, aranybanya lehetne, szinvonalas hajoutakkal, termeszeti turakkal stb.

  Karacsony korul ott voltunk korcsolyazni, egy darab bufe sem volt, ahol egy teat lehetett volna inni vagy egy langost enni.

  Kozos piaci penzeket lehetne megpalyazni, mire var a "regio" vezetese???”
 • 3. sziszifusz 2008. április 24. 14:16
  „hát erröl beszélek, nyuszómuszó:-))”
 • 2. jucus40 2008. április 24. 12:50
  „Ez még nagyon az első lépés! Megkellene kérdezni az embereket mért nem válsztják a Fertőt! Felsosroljam? Az első részen a kutyákat fürdetik nap mint nap...undoritó látvány..a fürdőzők részéről....sehol egykis virág..viszont kis szigetecskék vannak...ami ugye nemkerülne óriási pénzbe!! kiszáradt fű,élettelen környezet a legnagyobb idényben...nagy de sivár terület...több játszótér...füvesrész kellene ...még padok...neis sorolom tovább.Sajnos a cölöpökön lévő házak sem élettel teliek..augusztusban még bezárva mind! Sokan lemennének hétvégére ..nem értem mért nem használják ki.hogy kiadnák őket..énis szivesen aludnék lennt ill.élném ott a hétvégéket.Egyedül a viz látványa ás a fincsi lángos visz esténként le minket...ha az sem lenne akkor üres lenne a placc tuti!!Sokminden nemkrülne nagy pénzbe....mégsem törődik senki vele! Tavaly vagy 5x kiséreltük meg hogy hajókirándulunk..egyszer sem sikerüt mert éppen akkor nemvolt annyi ember hogy elindulhattunk volna! Így soha nemklendül fel a Fertő és másmerre mennek az emberek! köszönöm hogy elmondhattam!”
 • 1. sziszifusz 2008. április 23. 15:20
  „Örülünk az elsö lépésnek, bár amíg nincsenek élményelemek, + medence, a gyerekek miatt a többség még mindig A-ba fog járni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járvány nincs, csak sok a beteg

Sopron - Járvány nincs, de a betegvárók tömve vannak, az iskolai osztályokból, óvodai csoportokból… Tovább olvasom