Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Fertő-táj: világörökségi nap

Nagy érdeklődés kísérte az első alkalommal megrendezett nagyszabású Fertő-táj világörökségi programsorozatot, ahol bemutatták a térség értékeit, hagyományait.

– Első ilyen nagyszabású szezonnyitó rendezvénysorozatunk elérte a célját: családi programkínálatunk jóvoltából tizenegy helyszínen az érdeklődők átfogó képet kaphattak a Fertő-táj világörökségről, a természeti és települési értékekről – fogalmazott a szervezők nevében Horváth Attiláné, aki könyvet is írt a világörökség témájában. – Több helyen diákok voltak az idegenvezetők, s ez nagy örömre ad okot: a jövő generációja is fontosnak érzi örökségünk, hagyományaink megőrzését, ápolását.

– Jó ötletnek tartjuk a világörökségi programot, ezen a napon a figyelem a Fertő-táj szépségére és gazdagságára irányult. Azok közé tartozunk, akik szeretik a közösségi rendezvényeket, s most a madárijesztő-készítésre is szánhattunk egy kis időt – mondta a balfi kultúrházban két helybéli fiatal, Reichardt Péter és Várnoki Kristóf. – Emellett megnéztük Bánhidi Melinda fotóit, Szepes Péter és Bokán Lilla akvarelljeit, díszített ládáit is.

– Balfon a programokra mintegy százhúszan voltak kíváncsiak, akiket helyi ételspecialitásokkal is megkínáltunk – tette hozzá Huszár Lászlóné Cecília, a ház vezetője. – A kiállítás még egy hétig várja látogatóit. A tucatnyi madárijesztő pedig a szüreti napok látványossága lesz...

– Száz kisüveget hoztunk a fűszerolaj-készítőknek, nos, egy sem maradt üresen – ezt már Fertőszéplakon Bujnáné Kenyeres Klára tanár adta hírül, aki örömmel közölte: az itteni hagyományok iránt nemcsak sok-sok gyerek, hanem még háziasszonyok és nyugdíjasok is érdeklődtek.

– Sógoromékkal, Grubits Józsefékkel Balfon kezdtük a világörökségi napot, Fertőbozon nádsípot készítettünk, Hidegségen megnéztük az Árpád-kori templomot, Fertőújlakon pedig a Fertő-tájról láttunk ismeretterjesztő filmet. Fertőszéplak nevezetességeit is megtekintettük – említette a Bécsújhelyről rokonlátogatásra érkezett házaspár, Karl Fux és Kópházáról származó felesége, Mária a világörökség fertőszéplaki titkársága kapujánál. – Szép és tartalmas napot tudhatunk magunk mögött. Jó lenne, ha Bécsújhelyen és környékén is szerveznének ilyen programot...

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új látogatóközpont a nemzeti parkban

Közel száznyolcvanmillió forintos beruházással elkészült Fertőújlakon a Fertő–Hanság és Őrségi… Tovább olvasom