Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Fertő-parti kerékpárút: Pedálos turistákat várnak

Kistérség - A Sopron–Fertőd kistérségen belül a felmért igények alapján mintegy 800 millió forintba kerülne a kerékpárutak kiépítése. Az első pályázatot a jövő héten adják be.
A Sopron–Fertőd kistérség települései összehangolták a kistérségi kerékpárút-fejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseiket. Az első benyújtásra kerülő program keretében új szakasz épülne Fertőd és Fertőszentmiklós között, az Ágfalva és Sopron közti kerékpárút folytatásával pedig kiépülne az ágfalvi belterületi rész.

Ez utóbbi úgy valósulna meg, hogy a Fő utcát kiszélesítenék, hogy alkalmas legyen a kerékpáros-forgalomra is. Emellett Kópházát is összekötnék a Fertő-parti úthálózattal, továbbá egy hidat is építenek a települést kettészelő Ikva patak fölé. Kópháza és Harka, valamint Kópháza és Balf között közútra kihelyezett táblákkal jelölik ki a kerékpárutat, mivel ott az autósforgalom nem túl nagy. A tervezett beruházások összértéke eléri a 240 millió forintot, amelyből 200 milliót állami és uniós támogatásból teremtenének elő az önkormányzatok.

– A másik, összességében mintegy félmilliárd forintos kerékpárút-fejlesztési pályázatra jövő év február elsejéig kell jelentkezni – mondta el a Kisalföldnek Páliné Keller Csilla, a kistérség tanácsadója. – Terveink szerint a Fertő-parton a már meglévő úthálózatot újíthatjuk fel, bővíthetjük ki a hiányzó szakaszokkal és pihenőhelyeket alakíthatunk ki.

A pályázat keretében nemcsak utak épülnek, hanem magában foglal egy átfogó kistérségi természeti, bor- és kerékpárosturizmus-fejlesztést. Tervezünk egy „kerékpárostérség" marketingkampányt is, amelytől a térség ismertségének, az ide látogatók és a kerékpárt választók számának növekedését várjuk. Terveink szerint a programba bekapcsolódik a Fertő–Hanság Nemzeti Park is, a Lászlómajor felújításával egy természetvédelmi bemutatóközpontot hoznak létre.

Sopronban pedig a soproni Borút Egyesület közösségi borkóstolótermet és vinotékát, valamint bormúzeumot alakítana ki.
Évek óta visszatérő probléma, hogy Fertőrákos és Balf között nincs kerékpárút. Ezért a kistérségi tanács megkereste a Magyar Közút Kht.-t, akiktől azt kérik, hogy az érintett útszakasz kerüljön be az elkövetkezendő két év akciótervébe. Azaz az állami szervezet újítsa fel és szélesítse ki az utat. Így pedig már a kerékpárosok is elférnének az autók mellett.

Egyeztetés a minisztériummal
A Kisalföld információi szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Fertő-parti kerékpárutat mintamodellként szeretné kezelni a jövőben. Az üzemeltetés költségeinek felosztásáról, valamint az út működtetésének feltételeiről november 14-én, Hegykőn tartanak tanácskozást. A megbeszélésen részt vesz Bodor Ádám, a kormány kerékpárúti biztosa, valamint Kalincsák István, a GKM szakértője.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékgazdálkodás: Minimum harminc százalék az önrész

Sopron - Megjelent a hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítéséről szóló pályázati kiírás. A soproni… Tovább olvasom