Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Fertő-Hanság: Terepjárós természetjárás is lesz

Tartanak hajnali madárlest, valamint három alkalommal indítanak kenutúrát Balf és Fertőrákos között.

Barlang- és csillagnézőtúrákkal, kiállításokkal, kenutúrával és számos tematikus vezetett kirándulással várják a látogatókat a Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat keretében országszerte június 18-24. között.

Természetfilmeket vetítetnek hétfőn a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, kedden a természet gyógyerejéről tartanak sétával egybekötött előadást. Ezenkívül szerveznek hajnali madárlest is, valamint három alkalommal indítanak kenutúrát Balf és Fertőrákos között. Pénteken terepjárós természetjárásra várják a jelentkezőket.

A többi nemzeti park "ajánlata":

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai június 18-án Pintér-kerti szakvezetést tartanak, 19-én pedig az Élet az ártéren kiállítást lehet megtekinteni, amelyet túra követ a Bárányfoki tanösvényen. A Jakab-hegyre június 20-án szerveznek vezetett sétát, amelynek keretében a terület geológiai és kultúrtörténeti értékeit ismerhetik meg a résztvevők. Június 21-én a fokozottan védett Szársomlyó természeti értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, másnap pedig csillagnézőtúrára kerül sor a Zselici Csillagoségbolt-parkban. Az este nyolc órától éjfélig tartó túra résztvevői szakember segítségével figyelhetik meg az égbolt csodáit Európa első Csillagoségbolt-parkjában.

Június 23-án a bogdásai legelő természeti kincseivel lehet megismerkedni, másnap Hódító hód kenutúrára, Pécsen pedig Szent Iván-éji programra kerül sor a Tettyei Mésztufa-barlangban. Komárom-Esztergom megyében a "Gerecse szentélyé"-nek nevezett Pisznicei kőfejtőbe tartanak szakvezetést a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai június 23-án.

A Pisznicei kőfejtő egy patak által vájt szurdokra hasonlít, szigorúan védett terület. A kirándulás résztvevői számtalan állattani és növénytani ritkaság mellett megismerkedhetnek a jura földtörténeti kor kőzeteivel, illetve geológiájával, fosszilizálódott állat- és növénymaradványokat tartalmazó köveket láthatnak. Faluséta és tanösvénytúra keretében a pilisszentiváni látogatóközpont kiállítását lehet megtekinteni 10 órától, majd a Jági tanösvény kiindulópontjáig egy faluséta keretében a résztvevők Pilisszentiván kultúrtörténetével ismerkedhetnek meg. Aki nem szeret gyalogolni, azt a Jókai-kertben borkóstolóval egybekötött Jókai bora című irodalomtörténeti estre várják a Sváb-hegyen.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park programjai között a Bakony-Balaton Geopark értékeivel lehet megismerkedni: előzetes jelentkezés alapján kedvezményesen lehet megtekinteni a balatonendericsi Csodabogyós-barlangot, a Szentgáli-kőlik barlangot, valamint a várpalotai homokbányát. Somlóra Ezerjó túra címmel, Balatonfüredről Natúráról Natúrára mottóval indul séta. Június 23-án Tihanyban hagyományos levendulafesztivált rendeznek, ahol kézműves kirakodóvásárral, túrákkal, különleges látnivalókkal várják a Balaton partjára érkezőket.

A Körös-Maros Nemzeti Park öt védett természeti tájegységet mutat be a nemzeti parkok hetében: hétfőn a szabadkígyósi pusztát járhatják be a látogatók, kedden a kardoskúti Fehér-tóval, szerdán a biharugrai halastavak védett madaraival ismerkedhetnek meg.

A központi rendezvényt szombaton Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpontban tartják este hat órától éjfélig, itt éjjelilepke-lámpázás és csillagoség-kutatás is lesz. Ugyanazon a napon a Réhelyi Látogatóközpont mintakertjében gyógynövény-bemutatót tartanak. Az Aggteleki Nemzeti Park két túrát szervez a Baradla barlangba: az egyik az egyórás aggteleki rövidtúra lesz, a másik a Vörös-tói túra, mindkettőre kedvezményes áron lehet belépőt vásárolni. Változatos kirándulásokat szervez a Bükki Nemzeti Park is: hétfőn Moutainbike Kerékpártúra indul a Délnyugati-Bükkbe, kedden bükki Őserdei gyalogtúrát tartanak, szerdán vetítéssel és előadással egybekötött éjszakai csillaglesre lehet jelentkezni, csütörtökön a felsőtárkányi Várhegy 10 kilométeres tanösvényét lehet bejárni, pénteken pedig botanikai sétát vezetnek a Déli-Bükkbe. A szombati gombásztúra keretében az ehető és mérgező gombák nyomába erednek, vasárnap pedig a gyógyfüvek titkait kutathatják fel a résztvevők a "bükki füvesember" irányításával Bükkszentkereszten.

Extraszafarival már szombaton megkezdődnek a Nemzeti Parkok Hete rendezvényei a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A látogatók Hortobágy-Malomháza, illetve a hortobágyi vadaspark területén egy estét tölthetnek el a vadakkal: a vadasparkban élő állatok megtekintése után terepjárókkal extraszafari keretében kereshetik fel a pusztában élő vadlovakat és őstulkokat. Virágzó orchideafajokkal ismerkedhetnek meg a természetkedvelők a Vámospércshez közeli jónásrészi tanösvényre tervezett gyalogtúrán, emellett a program között szerepel a Cégénydányádi Kastélypark és a bátorligeti ősláp megtekintése csakúgy, mint Hortobágyi-halastón a madárgyűrűzési bemutató.

A múzeumok éjszakáján rendhagyó tárlatvezetés lesz a hortobágyi Pásztormúzeumban, a Körszínben és a kilenclyukú híd melletti nagyhortobágyi csárdában, a kézművesudvarban pedig Szent Iván-napi kirakodó- és kézművesvásárt rendeznek. Kétéltűekkel és a hüllőkkel ismerkedhetnek meg a Kiskunsági Nemzeti Park családi játszóházának résztvevői, valamint nyílt napot tartanak a Tisza-völgyi bemutatóházban. Reggeli madárlesre lesz lehetőség csütörtökön a szegedi Fehér-tónál, pénteken pedig fénycsapdázást és éjjeli lepkefotózás tartanak. Hétvégén kerékpártúrával, a múzeumok éjszakája rendezvényeivel és bugacpusztai Szent Iván napi rendezvényekkel folytatódnak a programok.

Az Őrségi Nemzeti Park vendégei hét közben a vezetett túrák során a kaszálók, patak menti égerligetek és az erdők élővilágával ismerkedhetnek meg behatóbban, hétvégén pedig a népi építészet és a népi kultúra emlékeit lehet behatóbban tanulmányozni. A parkok programjaira előzetes jelentkezés szükséges.

Olvasóink írták

 • 7. Mankapunka 2012. június 18. 17:35
  „HoHo

  Itt legalább azt csinálok,amit akarok. Szabad az élet,nem úgy,mint arra felé.”
 • 6. thermál 2012. június 18. 07:12
  „Így kell tönkre tenni a drága pénzen fenntartott természetvédelmi területeket. Nehogy a lábát is használja a magyar.”
 • 5. nága 2012. június 17. 22:57
  „A nemzeti parkokba menjenek a látogatók, gyalog, sétálva, kocogva, futva, netán kerékpárral, lovagolva, de ne terepjáróval, esetleg quaddal.”
 • 4. HoHo 2012. június 17. 18:39
  „2. Mankapunka Jó tudjuk neked Marcal beton a csúcs.”
 • 3. Cloeon_dipterum 2012. június 17. 17:58
  „1. buszsofőr 2012.06.17. 13:53
  Túravezetésnek hívják ezt a tevékenységet. Ismerd meg te is, vegyél részt rajta.”
 • 2. Mankapunka 2012. június 17. 15:25
  „Jó pénzért páran még az anyjukat is eladnák.”
 • 1. buszsofőr 2012. június 17. 13:53
  „Vannak a fertő hanságnak olyan területei, hogy ha gyalog kapnak el ott, akkor is százezrekre büntetnek (hogy járműről már ne is beszéljek), most meg oda lehet menni, akár terepjáróval is (az övükével).

  ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hidvégi Béla vadászati gyűjteménye nyílt meg Sopronban

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg Sopronban Hidvégi Béla állandó vadászati… Tovább olvasom