Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Fertő-átúszás: ilyen még nem volt

Nyolc vállalkozó kedvű amatőr sportoló tegnap – az előzetes terveknek megfelelően – átúszta a Fertőt Fertőrákos és Fertőmeggyes (Mörbisch) között. A 4,2 kilométeres távot két óra alatt teljesítették.
Az ötlet az 56 éves Boninsegna Ferenctől származik, aki egészségügyi okok miatt kezdett el úszni, és rendszeresen részt vesz a Balaton-átúszáson, sőt, már az Adrián is versenyzett. Eredetileg augusztus 15-re tűzték ki az időpontot, akkor azonban a Fertő tó a csúnyábbik arcát mutatta.

Hideg, esős, szeles idő volt, a víz hőmérséklete pedig nem érte el 17 fokot. Mi tagadás, tegnap sem volt ideális az időjárás. Hol erősebben, hol csendesebben esett az eső, a víztükör azonban rezzenéstelen volt, így Boninsegna Ferenc és hat társa úgy döntött, átússza a tavat. A Fertőrákosi-öböl hajókikötőjében átestek az útlevél-ellenőrzésen és a vámvizsgálaton, majd fél tizenegykor hajóra szálltak.

Eredetileg a földnyelvről rajtoltak volna, de a tó alacsony vízszintje miatt egy kicsit kijjebb hajóztak, és onnan ereszkedtek a tó bársonyos vízébe.
A Fertő tó első átúszására nyolcan vállalkoztak, közöttük három hölgy és a 11 éves Zombó Péter, aki édesapjával együtt Pinnyéről jött, hogy részese lehessen a nagy eseménynek. Sipos László és Istvánkó Viktória Pilisszántón élnek, Hajnalné Simon Ágnes, Strasser Edit és Göcseji Ákos pedig soproni.

– Remélem, hogy az alig valamivel több mint négy kilométer nem okoz majd gondot – mondotta az indulás előtt Strasser Edit –, hiszen a Balatont már nyolcszor átúsztam. De két óra múlva többet tudunk...
A fertőmeggyesi kikötőben sportbarátok várták a vállalkozó kedvű úszókat. A távot valóban két óra alatt sikerült teljesíteniük, minden gond nélkül. Mint megtudtuk, mindenki jól bírta az úszást a kellemes vízben. Boninsegna Ferenc úgy tervezi, hogy jövőre – talán már sokkal több résztvevővel – ismét vízbe szállnak, és reméli, hogy néhány év múlva a Fertő átúszása éppolyan rangos esemény lesz, mint a Balatoné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha adódik szerep, vállalja

Sopron vendége volt a Páneurópai Piknik ünnepségei alatt Pozsgay Imre, aki az egykori rendezvény… Tovább olvasom