Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ferenczi József nemzetközi alkotó és művészeti tábor Sarródon - képgaléria

1992-ben a Ferenczi házaspár alapította a tábort. A művészeti vezető Ferenczi József sarródi festőművész és rajztanár, a szervezési feladatokat, felesége, szül. Honyák Katalin tanítónő végezte.
Az első év után a tábornyitás előtt Ferenczi József váratlanul elhunyt, felesége azonban tovább vezette és életben tartotta a művész tábort. Művész tanárokat hívott, előadásokat, kiállításokat szervezett, kiteljesítette a tábort nemzetközi vonalon is. 1999-ben azonban az ő egészsége is megromlott, a tábor vezetését lánya, Rujavecné Ferenczi Katalin vette át 2002-től. Szervezőtársa Hetlinger Júlia tanár. Időközben a tábor tíz naposra kerekedett, esti előadásokkal is bővült, más művészeti ágakat fogott be, pl. zenei- és költői estek, színház, szakmai előadások. A táborban 14–84 évesig minden korosztály előfordul. Önképzett művészek, diákok, rajztanárok, képzett művészek vannak közöttük.

Fotók: Szük Ödön
A képzőművészeti képzés mellett értékőrző, hagyományőrző napot is tartanak, ezen belül fazekasság, faragás, csuhézás, stb.
Mottónak az alapító Ferenczi József művészi hitvallása: „Mindenütt és mindenben az embert keresem, a tájban, a tárgyban, az emberben."
A tábor idén 20 éves. Ez az emberi vonal, a baráti, családias légkör a szakmai sikereink titka, alapja.

Megnyílt Sarródon a Ferenczi József nemzetközi alkotó és művészeti tábor július 25-én. A megnyitó másnapján, csütörtökön hagyományos értékőrző napot tartottak Hidegségben, a Grubits pajtában, ahol Behon Pál festőművész gyűjteményes kiállításának megnyitóját tartották. Csütörtöki fakultatív foglalkozásokon faragás, kisméretű díszdobozok készítése, korongozás, fazekasság, csuhéfonás, használati dísztárgyak készítése volt a programon.

Az alkotó 60 éve kezdett el festeni, hobbija azóta is tart. A tábor munkájában tizennyolcadik alkalommal vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni Olimpia: Soproni sportolónak szurkolhatnak a soproniak

Babos Tímea egyesben is szerepelhet a Londoni Olimpián. A magyar játékos június 26. óta első számú… Tovább olvasom