Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fényárban úszik a soproni közgyűlés - ÉLŐ

Sopron - Vita a távhődíjakról. Előkerül egy választási kampányfüzet. Úgy tűnik az egy órás áramszünet után a díszterem világossága jó hatással van a városatyákra. Nem csak a szavazógép, a hangosítás és a szerver működik, hanem az agyak is magasabb fokozatra kapcsoltak. Derültséget is okozott egy félmondat. Titkos szavazásokkal ért véget a közgyűlés.

Megkezdődött a soproni közgyűlés, a képviselők - eddig három kivétellel - jelen vannak. A képviselők a sürgősségi előterjesztések napirendre vételéről szavaznak. A tizenöt hagyományos mellett hét sürgősségi javaslat érkezett.

Rendőrségi beszámoló
Farkas Gábor rendőrkapitány beszámolóba kezdett az utóbbi egy év közbiztonsági helyzetéről. Eredményes munkáról beszél, a bűncselekmények száma csökkent, a létszámhiány ellenére javultak a felderítési mutatók. Sok volt a leszerelés, nyugdíjazás.

A macsakaköves utam
Pongrácz Attila (Fidesz) arra kíváncsi, hogy a Balfi utca kövezése során ellopott több millió forint értékű utcakő ügyének felderítésében történt-e előrelépés. Osváth András (Fidesz) a járdán kerékpározókkal szembeni határozottabb fellépésre kérte a kapitányt.

Farkas Gábor válaszában elmondta, megoldást jelentene, ha több bicikliút épülne Sopronban. - Május másodikától változik a bírságolás mikéntje, eddig rendszám alapján, ha a tulajdonos arra hivatkozott hogy rokona használta a járművet, nem bírságolhattunk - mondja a kapitány. - Májustól egységesen harmincezer forinttal kell sújtani a tulajdonost.

A kockakövek ügyét meghosszabították, ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás.

Eredményes munkát végzett a soproni rendőrség.
Eredményes munkát végzett a soproni rendőrség.


A csónakot is viszik, ha alumínium
Kóczán Zoltán a színesfémlopások felderítéséről érdeklődik. A kapitány szerint ez a tavalyi évben országos "slágertéma" volt. A színesfém-eladások ellenőrzésének szigorításától várható előrelépés. Ugyanakkor a Fertő-tóról ellopott alumíniumcsónakok egy részét sikerült megtalálni.


Soproni közgyűlés


11.00 óra: áramszünet a közgyűlésem
Tudósítónk sms-ben tájékoztatja olvasóinkat: Előkerült valahonnan egy diktafon, most ebbe beszélnek a városatyák. A laptopok tartalék üzemmódban működnek.
Azt suttogják , nemcsak a házban, de a környéken sincs áram.
Változatlan intenzitással bombázzák a kérdésekkal a kapitányt.

11.30: átirányítás
A legfrissebb szóbeszéd szerint a városháza ugyan rendelkezik aggregátorral, de ez a polgármesteri hivatal titkárságának üzemeltetését bírja csak el. Délután kettőig nem várható az elektromos hiba kijavítása.
Most a háttérben a díszterembe próbálják irányítani a tartalék áramot.

11.55: fényárban úszik
Újra világos van a díszteremben, működik a szavazógép, a hangosítás, és a szerver is. Rendben folytatódik a közgyűlés, továbbra is a közrend a téma. A polgármester támogatásáról biztosítja a rendőrséget.

12.20: egységes arculat
A képviselők megszavazták a vízmű és a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. éves beszámolójáról szóló előterjesztéseit.
Ezután a Pro Kultúra és a Sopron Holding hasonló témájú javaslata került napirendre. Egyik témában sem tartanak zárt ülést. Az is kiderült, hogy a közgyűlés után rendkívüli képviselő-testületi ülést is tartanak három napirendi ponttal.

Következő téma a belvárosi teraszos vendéglátóhelyek közterület-foglalási díjának mérséklése. Németh Árpád (Civilek) hozzászólásában elmondja, véleménye szerint csak egységes arculattal, színnel lenne szabad engedélyezni a teraszok térhódítását.

13.00: a színesítés
A polgármester elmondja, a színesítés jót tesz a városnak, de az egymás mellett lévő vendéglátóhelyeknek igazodni kell a városkép általános előírásaihoz. Simon István alpolgármester hozzáteszi, mindenképpen kontrollálni fogják azt, hogy mire kér engedélyt a vállalkozó. Szavaznak a képviselők, 24 igennel elfogadták a rendeletet.

Hődíjemelés
A távhőszolgáltatás emeléséről Simon István elmondja, kormánydöntés értelmében 5,1 januárban és 5,8 áprilisban emelkedett a gáz ára. A Holding veszteséget szenvedett, mivel eddig nem emelte meg a hődíjakat. A képviselők a díjemelésen vitáznak.

13.30: füzet az orr alatt
Boros László, a polgármester orra alá dörgöli a választási kampányfüzetét, melyben a távhődíjak mérséklésére tesz ígéretet. Ezzel szemben most - kormányra hivatkozva - megemelik a távhődíjakat.

Fodor Tamás azt válaszolja, Magyarországon a gáz árát az állam határozza meg, következésképpen az önkormányzatnak nincs mozgástere ebben az ügyben. Folyamatosan lépésket tesznek, hogy legalább 20 százalék alternatív energiát kapcsoljanak be a rendszerbe.
Kóczán Zoltán (SZDSZ) úgy véli, Sopron lakosságával fizettetik meg a felesleges kiadásokat. Hosszas a vita, nincs megegyezés a két oldal között a hődíjemelés indokoltságáról.

13.55: derültség, majd ebédszünet
Derültséget keltett szocialista-szabaddemokrata körökben, amikor Simon István alpolgármester spórolásról beszélve elmondta: a városvezetés célja, hogy egymilliárd forintot takarítson meg a Petőfi téri mélygarázson.
Fodor Tamás polgármester közbevágott, mondván ez nem tartozik szorosan a témához, de Simon István kijelentette: "ez igenis a tárgyhoz tartozik polgármester úr!" és folytatta a monológot.
Szavazás következik, 15 igen, 5 nem, 2 tartózkodás mellett elfogadták a javaslatot.
Ebédszünet: fél négykor ismét jelentkezünk.

16.01: titkos szavazás a vezetőkről
Huszonhét perces késés után Fodor Tamás becsengetett, folytatódik a közgyűlés. Titkos szavazással döntenek a Handler Nándor Szakképzőiskola, valamint a Kőszegi úti óvoda vezetőjéről. A képviselők elvonultak voksolni.

16.36: nagy egyetértés
Sorra mennek át a sürgősségi előterjesztések, melyek különböző pályázatokon való részvételről szólnak. Most a soproni és eisenstadti tűzoltóság együttműködéséről szóló napirandnél tartanak. Se kérdés, se hozzászólás, Fodor Tamás megjegyzi: az előterjesztés lényege, hogy Sopronhoz közelebb van az eisenstadti tűzoltóság, mint a magyar városoké. Elfogadják ezt a javaslatot is. (Rég volt ilyen sok napirenden át érzékelhető, nagy egyetértés.)

18:00 Véget ért a rendes közgyűlés
Titkos szavazáson döntöttek elismerés kiosztásáról. A döntés értelmében Horváth Kornél részére Sopronért érmet ajándékoznak. Ezzel végetért a rendes közgyűlés, most tíz perc szünetet tartanak és folytatódik a rendkívüli ülés.

19.05: Véget ért a rendkívüli ülés is
A rendkívüli közgyűlés legfontosabb döntése a Petőfi téri mélygarázst érinteti. A szocialisták élesen bírálják a javaslatot, melynek értelmében a közgyűlés eláll a Walter Dezső korábbi polgármester által aláírt ráépítési és földhasználati jog alapításáról szóló szerződéstől. Bártfai Beatrix ügyvéd összegzi a mélygarázsügy eddigi állását. Jogerős használatba vételi engedély nem érkezett a megszabott ideig, ezért a közgyűlésnek joga van elállni a szerződéstől. Tart a vita. Mi történik ha elállunk a szerződéstől? - kérdezi Biczi László. Az elállást írásban kell közölni a kivitelező kft.-vel, aki bírósághoz fordulhat, ha ez nem történik meg, fel kell szólítani a bitrokba adásra. Szekeres Csaba szerint a város az eddigieknél is nagyobb veszélybe sodorja magát az elállással. Szavazás következik, a szocialisták nem fogadják el az előterjesztést. Ezzel vége a közgyűlésnek.

Olvasóink írták

 • 16. óppardon 2008. április 26. 13:32
  „pipának!
  Sajnos aki a végét járja anyagilag nem nagyon tud tekintettel lenni az Ön felettébb kényes izlésére. Ugyanis az életéről van szó. Magam sem helyeslem ezt a stílust de megértem és javaslom a finnyás értelmiségnek is , szokjon hozzá mert durvulni fog a helyzet. Nem kicsit - Nagyon...”
 • 15. pipa 2008. április 26. 13:26
  „"12. Don Kartács 2008.04.25 19:51
  Lófaszt a kedves városatyákba. Emelni a távhőt? Egy olyan szogláltatást, ahol a szolgáltatás minősége a béka segge alatt van? Akkor is ezerrel nyomatják a hőt, amikor kinn épp 20 fokos verőfényes napsütés van. Többszörösét szedik be az ügyfelektől, a számlázásuk csapnivaló, ők maguk sem tudják megmagyarázni. Ne jöjjenek nekem azzal, hogy veszteséges évük volt!"

  Mondja muszály ilyen undoritoan és mocsokosan irni? Ez az új irodalmi stilus Magyarországban vagy ez az Ön vérszegény képe- nagyon sajnálom!!!!”
 • 14. látó 2008. április 26. 10:27
  „Ja és még annyi, furcsán nagy az egyetértés a Holding kapcsán, vajon miért is??? Kedves Politikus urak és hölgyek? (Megint nics felelős igaz!)”
 • 13. látó 2008. április 26. 10:24
  „A Holding nyeresége meghaladata a 150 millió Ft-ot cuzámmen, ezt két dologból tudták megvalósítani a tulajdonosukkal szembeni!! gátlástalan számlázásból és a lakossággal szembeni távhő számlázásból...no comment (Főleg annak fényében, hogy működési hitelállományuk (is) folyamatosan emelkedik!!!)”
 • 12. Don Kartács 2008. április 25. 19:51
  „Lófaszt a kedves városatyákba. Emelni a távhőt? Egy olyan szogláltatást, ahol a szolgáltatás minősége a béka segge alatt van? Akkor is ezerrel nyomatják a hőt, amikor kinn épp 20 fokos verőfényes napsütés van. Többszörösét szedik be az ügyfelektől, a számlázásuk csapnivaló, ők maguk sem tudják megmagyarázni. Ne jöjjenek nekem azzal, hogy veszteséges évük volt!”
 • 11. yello 2008. április 25. 12:15
  „circus maximus
  mára elég is ebből a városból...”
 • 10. hihi 2008. április 25. 10:52
  „Bártfai Beatrix felhívta a Fodort: Most nincs semmi ügyem, a pénz se csordogál a számlámra! nincs még valami peres ügy ott Sopronba, amiből elintézhetném a nyaralásomat??? Hát mivel éppen nem volt, gyorsan kreáltak egyet!!! hahahah :D”
 • 9. bogyesz 2008. április 25. 10:40
  „Tök jó, eddig is mi fizettük a legtöbbet az országba fűtésre és most még többet! Hajrá csak így tovább! És ezt aztán tényleg nem a kormányra kéne fogni, mert pl. Veszprémbe nem fizetnek ennyit, pedig ott is ez a kormány kormányoz!
  Fodor meg minek ígért akkor távhődíj mérséklést, ha úgyse tudott volna tenni érte? Kampányfogás kedves polgárok, kampányfogás!
  Fodor meg most élőben is szembesült vele, hogy csak báb, hát kész cirkusz! :)”
 • 8. INTELEKTUS 2008. április 25. 09:43
  „LEHET HOGY A SOPRONI KÖZGYŰLÉS A SÖTÉTSÉG UTÁN FÉNYÁRBA USZOTT, DE A SOPRONI VÁROSVEZETÉS TOVÁBBRA IS TELJES SÖTÉTSÉGBEN MARADT.”
 • 7. látó 2008. április 25. 08:59
  „Amig a politikusoknak kizárólag a hatalom megszerzése és megtartása a céljuk addig, esély sincs a változásra..Olyan emberek vagdalkoznak számokkal ,akiknek a közgadaságtanról annyi fogalmuk van ,hogy létezik!”
 • 6. Kislétszámúak 2008. április 24. 22:06
  „Az ember már nem is tudja sírjon vagy nevessen?
  Ezek vezetik vezették a város? Szét kéne már rúgni a homokozójukat...”
 • 5. Andersen 2008. április 24. 20:14
  „Vége a heti mesenapnak! ..most a kormány alakítja a gáz árát, de mintha éppen ez volna az ellenzéki bibi, hogy nem alakítja a kormány a gáz árát!!..csűrés-csavarás, egyetemi módszerekkel...talán végre a városért és polgáraiért kellene dolgozni, párt érzelmek nélkül!!Ez SOPRON!!!,Kedves Képviselők!! Nem kormány és nem ellenzék!!Megélhetést biztosító munkahelyeket, közbiztonságot, járható utakat,minden korosztály számára értékes kultúrát,egyszóval élhető várost szeretnénk!!Jó lenne kikacsintani, Győr és Szombathely messze előttünk jár!!..ne fogjuk a elmúlt rendszerre, a rendszerváltás óta köröztek le bennünket többszörösen!..ott mintha képesek lettek volna túllépni a valós és vélt sérelmeken!”
 • 4. satukezü 2008. április 24. 20:07
  „Simonmolnár a megmondó, Fodor a végrehajtó, vagy valaki másként gondolta?
  A mélygarázs ügyben várható volt a húr továbbfeszítése. A használatbavételi engedélyt nem véletlenül ez az önkormányzat torpedózta meg? Most meg erre hivatkoznak? Fidesz-többségü városvezetésünknek minden gondolata akörül forog, hogy besározza elődje tevékenységét, ellopja vagy elbagatellizálja érdemeit, perlekedik okkal-oknélkül. A város pénze meg lassacskán elcsorog fideszes érdekeltségek zsebeibe. Ezt akartuk, nemdebár?”
 • 3. pcsira60 2008. április 24. 16:45
  „Mindenről szó esik csak arrol nem,hogy mi lessz sok sok soproni szurkoló szórakozásával? nb1 foci.Vagx hogy a közbiztonság egy nagy szar főleg Csütörtök reggelente az egyetemi buli után, Ujteleki Kosuth L. utca tiszta csata tér Özzse buritott kukák törött üvegek részeg egyetemisták Erről nem beszél a főkapitány? Csütörtök reggel már sok dolgozó fél bemenni dolgozni mert részeg egyetemisták serege beszólogat nekik., Ezt kéne megszüntetni”
 • 2. deáktér 2008. április 24. 15:38
  „azé´ jó tudni, hogy honnét veszik el a lóvét
  természetesen nem a saját zsebükből”
 • 1. sziszifusz 2008. április 24. 14:27
  „Aha, amikor a csík huzza röpül?t! ki a f?nök? F.T. vagy S.I.? hehe”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdaság: nincsenek csodareceptek

Röjtökmuzsaj - A növekedés és a fenntarthatóság volt a kulcsszava a XV. Vezérigazgató Találkozónak a… Tovább olvasom