Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fényáradat: díszkivilágítást kapott a soproni Tűztorony

Nem titkoltan egy turisztikai attrakcióról van szó, de jelentős energia- és így pénzmegtakarítást is hoz a Tűztorony díszkivilágítása.

A soproni Tűztorony előtt pénteken Fodor Tamás, a város polgármestere számolt be a Tűztorony díszkivilágításának részleteiről.

- A város jelképének méltó bemutatása érdekében egy új, korszerű, energiatakarékos rendszert építtetett ki az önkormányzat, amely a korábbiakkal ellentétben már nem csak egyszínű „fehér", hanem színes, továbbá az eseményekhez igazítható, programozható, fényjátokat is lehetővé tevő díszkivilágítást.

 Augusztus 20-án már láthatták az arra járók, hogy milyen a kivilágított Tűztorony. Az akkori cikkünk itt érhető el >>


Sopron polgármestere hozzátette: Míg korábban csak arra volt lehetőség, hogy a Tűztorony külső megvilágítását vagy be-, vagy kikapcsolják, addig most olyan rendszer épült ki, amely szabadon vezérelhető és programozható, képes különböző színek megjelenítésére is.

Részint a Tűztorony minden építészeti elemének külön megvilágítását is lehetővé teszi a rendszer, részint olyan látványos fényjátékra is alkalmas, amelyet különböző ünnepek alkalmával az ünnepre szabottan lehet beállítani.

Pompában a Tűztorony
Pompában a Tűztorony


A komponált fényjáték a toronyóra zenéjével is összhangban van, továbbá az óraszerkezettel is összeköttetésben, így a későbbiekben a beprogramozott időpontoknak megfelelően nem csak az óra zenéjét, hanem a hozzá kapcsolódó fényeket is megcsodálhatják majd a soproniak és a városba érkező turisták.

Amellett, hogy nem titkolt módon egy turisztikai attrakcióról van szó, jelentős energia- és így pénzmegtakarítást is jelent a rendszer hosszú távon az önkormányzat számára. A beruházásnak köszönhetően mintegy tizedére csökkent a Tűztorony kivilágításának energiaigénye. A LED technikának köszönhetően a teljes energiafelhasználás gyakorlatilag egy hétköznapi háztartási vasaló energiaszükségletének felel fel.

A Tűztorony eddigi díszvilágítását szolgáltató nagyfogyasztású reflektorok és nagyteljesítményű lámpatestek lecserélésével nemcsak az áramfogyasztás csökken tizedére, hanem a korábbi rövid élettartamú lámpatestek cseréjére szánt karbantartási összegek is ugyanilyen mértékben fognak csökkenni. Mindezek éves szinten közel 1 millió forintnyi megtakarítást jelentenek.

- Bízunk abban, hogy az elkészült díszkivilágítás mind a soproniak, mind a turisták tetszését elnyeri és továbbra is büszkén tekintünk jelképünkre, a Tűztoronyra - zárta végezetül Fodor Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új őrület! Állva eveznek a Fertő tavon - fotók

Új sportág, az állva evezés azaz SUP (Stand Up Paddle) hódít a Fertő-tavon a windsurf és a kyte mellett. Tovább olvasom