Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Felvételi: fizetős, nem fizetős, bírni fogja a család?

A soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemen tavalyhoz képest két további szakon csak önköltséges képzés indul szeptembertől. A felvételi lapokat március 1-ig lehet beadni.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, az interneten már megtekinthetők az idén szeptemberben induló képzések listája. Ebben az is szerepel, hogy mely szakokon van lehetőség állami ösztöndíjas, illetve önköltséges képzésre. Továbbá az is, hogy adott esetben félévente mennyit kell fizetnie a hallgatónak a tanulásért.

Az irányszámokat tekintve egyelőre egy tól-ig szám szerepel, a végleges adatokat január végéig kell meghatározni. Ekkor derül ki, hogy hány hallgatót lehet felvenni az államilag támogatott, illetve az önköltséges képzésre.

Ezt követően a felvételizőnek még egy hónap áll rendelkezésére, hogy eldöntse: hol szeretne tovább tanulni. (Miként azt is, hogy mely tárgyakból fog érettségizni. A kommunikáció és médiatudomány szakon magyar, matematika, társadalomismeret, történelem, egy idegen nyelv közül kettő felvételi követelmény. S ezek közül a maturán egyet emelt szinten kell teljesíteni).

A jelentkezési lapokat ugyanis március 1-ig kell beadni.

Fontos, a jelentkező összesen öt szakot írhat be. Itt lehetőség van arra is, hogy az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzést egyszerre megjelölje, mert ez egynek számít. Már ott, ahol az előbbi lehetőség fennáll.

 
Az NYME HÖK álláspontja

- A hallgatói önkormányzat álláspontja az ünnepek alatt és az új évben sem változott meg – nyilatkozta megkeresésünkre Gáspár Gergely, az NYME HÖK elnöke. – Továbbra is tiltakozunk az ellen, hogy tizenhat szakon csak és kizárólag önköltséges képzést lehet meghirdetni. Régiónk ezt nagyon megérzi, mert nagyon is hiányozni fog például a turizmus képzés. Úgy véljük, hogy a valóságban gazdasági eszközökkel "kényszerítik ki", hogy további szakokon is emelkedik majd az önköltséges helyek száma.

Gáspár Gergely meglátása szerint hiányzik a fokozatosság elve.

- Fontos hangsúlyozni, nem a változtatás, a jobbítás ellen demonstrálunk, hanem hiányoljuk az átmenetet – fogalmazott a HÖK elnök. – Jó esetben is január végén lesz végleges, hogy az adott szakokra milyen feltételek mellett lehet felvételt nyerni. A leendő hallgatók így későn tudják meg, hogy miből kell majd például emelt szintű érettségit tenni.

S lássuk be, néhány hónap alatt nagyon nehéz lelkiismeretesen felkészülni. Az jobb lett volna, de még úgy is kevésnek tartjuk az időt, ha már szeptemberben meghatározzák a felvételi feltételeket. Úgy látjuk, a kormányzat most egy hónappal kitolta a problémák megoldását.

Gáspár Gergely hozzátette, igaz ugyan, hogy a keretszámokat eltörölték, de a valóságban az egyetemi kapacitások ismerete nélkül határozták meg, a felvehető hallgatók létszámát, amely új neve irányszám lett. Merthát a előadó termek befogadó száma is véges. Továbbá az sem világos, hogy a felsőoktatási intézmények miként tudják majd kigazdálkodni a kieső költségeket.


A soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemen az új felvételi eljárás a teljes képzési kínálatot tekintve nem hoz jelentősebb változást.

Igaz, ez nem vigasz azoknak, akik például az andragógia, vagy éppen a kommunikáció területén képzelnék el életüket. Nekik ugyanis, az elmúlt évhez képest mindenképpen fizetniük kell, állami ösztöndíjas képzés nem indul.

A Felvi.hu-n olvasható tájékoztató alapján, az NYME-n a kommunikáció és médiatudomány szakon az egy féléves önköltség összege 150 ezer forint. Az andragógia esetében pedig 130-135 ezer forint. A gazdasági területet nézve nincs változás, azaz tavalyhoz képest idén sem indul államilag támogatott szak. Itt, a választott képzéstől függően 150-170 ezer forint között mozog az önköltség ára.

A diákoknak tehát nagyon is oda kell figyelniük, hogy mely felsőoktatási intézménybe jelentkeznek. Fel kell mérniük, hogy amennyiben, nem jutnak be az államilag támogatott képzésre, akkor ők és a családjuk, tudják-e vállalni az önköltséget. Az is lényeges, hogy az egyes intézmények más és más összeget kérhetnek ugyanazért a képzésért.

A Pécsi Tudományegyetemen, a már említett kommunikáció és médiatudomány szakon 190 ezer forint a féléves önköltség. A Szegedi Tudományegyetemen az önköltség ezen a szakon 193 ezer forintba kerül.

Az elmúlt időszak tendenciát figyelembe véve azonban az állapítható meg, hogy folyamatosan csökken a felsőoktatásban tovább tanulók száma.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóhegy a soproni Bécsi dombról - fotó!

Ritka pillanatot sikerült megörökítenie Olvasónknak tavaly december 27-én - nézze meg Ön is a fotót!… Tovább olvasom