Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Felújították az Erhardt-házat

Felújították az Erhardt-házat Sopronban, az átalakítás több mint két évet vett igénybe.

Étterem, borpince

Sopron szerencsés, mert az óváros műemlékein és természeti környezetén kívül még számos értékkel rendelkezik. Ilyen a gazdanegyed, amelynek rehabilitációja évtizedek óta csak álom. Tervek, elképzelések mindig voltak, de a megvalósítás elmaradt. A rendszerváltás után azonban egy-két épület megújult, mutatva, mit rejtenek az ódon, sokszor pusztulófélben lévő épületek.

Közéjük tartozik a Balfi utca 10-es számú ház is, amelybe tulajdonosa igényes éttermet, borpincét álmodott.
– Az úgynevezett „balfi külvárosban" többnyire egyszerű barokk gazdapolgárházak állnak, helyenként átalakított, klasszicizáló megjelenéssel – avat a múltba Erhardt Zoltán.

– Az általunk 2002-ben megvásárolt lakóház a XVIII. század közepén épült, az alatta található pincék valószínűleg másfél-két évszázaddal korábbiak. Levéltári adatok alapján a ház eredeti tulajdonosai több generáción keresztül tímárok, majd posztókereskedők voltak, akik borászattal is foglalkoztak. Az épület felújításával a soproni borokat népszerűsítő borvendéglő létrehozása volt a célunk.

A műemlék épület felújítása sok kötöttséget is jelentett, de sikerült mindent úgy átalakítani, hogy a korábbi lakóépület funkcióváltásával az építészeti értékeket – a gyönyörű boltíveket, a korabeli mestergerendás födémet, a fiókos dongaboltozatú pincéket – eredeti szépségükben helyreállítva megmentettük. A terveket Tóth Gábor készítette.

Helyi gasztronómia

Az átalakítás több mint két évet vett igénybe, és 2005 májusában megnyílt az Erhardt-ház, éttermeivel, a grillkerttel, az eredeti szépségükben látható borospincékkel és a minden igényt kielégítő konferenciateremmel.

– Nálunk minden Sopronról, a soproni borokról és a helyi gasztronómiáról szól – folytatja Erhardt Zoltán, miközben bejárjuk az épületet. – Nem véletlen, hogy az egyik étterem a Barokk nevet viseli, és az sem, hogy a legjobb pincészetek boraival várjuk a vendégeket. Csak akkor kínálunk más vidékekről származó bort, ha a vendég ragaszkodik hozzá, vagy a feltálalt ételhez illik más. Rendszeresek a borvacsorák, és minden hónapban más és más borászat mutatkozik be. Márciusban a Lövér-pince „alkotásaival" ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Árnyat adó diófa

A 25–40 fős konferenciatermet a legkorszerűbb technikával szerelték fel. Lehetőség van diszkrét üzleti ebédekre, vacsorákra, de akár meghitt csevegésre is egy pohár bor mellett. A tulajdonos büszke arra, hogy megmentették a kert idős diófáját, amely nyaranta hűs árnyat ad. A borvendéglőbe azok is betérnek, akik csak az épületben szeretnének gyönyörködni. Talán eljön az az idő, amikor egyre több ilyen ház lesz a gazdanegyed utcáiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fórum a város közlekedéséről

Mezey András mérnök, a soproni közlekedési koncepció készítője és Szóka Sándor, a polgármesteri hivatal munkatársa volt tegnap szerkesztőségünk vendége, hogy válaszoljanak olvasóink kérdéseire.
Első telefonálónkat, Manninger Gusztávot elsősorban az érdekelte, mi lesz a Várkerület sorsa. Mint mondotta, korábban úgy értesült, hogy meg kell szüntetni ezt a „belvárosi gyorsforgalmi utat”. Tovább olvasom