Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Felújítják a Tűztornyot

Sopron - A város jelképének rekonstrukciója során – többek között – kibontják a Tűztorony kapuját, a hengeres testet renoválják és a sisakot is megerősítik.
A 2008 és 2013 közötti időszakra vonatkozó, s 4,5 milliárd forinttal számoló helyi integrált városfejlesztési stratégia a Tűztorony felújítását is napirendre tűzi – mondta lapunknak Fodor Tamás polgármester. 

– Sopron jelképét, a Tűztornyot utoljára mintegy négy évtizede renoválták. Most generális felújítás előtt áll a torony. A Tűztorony ma már rossz állapotba került: nem lehet úgymond javítgatni, hanem az alapoktól kezdve kell rendbe tenni. Az első s talán a legfontosabb az alsó rész rekonstrukciója. Ott korábban, a városháza építésének idején befalazták az átjárót, mert azt gondolták, az aláfalazással statikailag megerősíthetik az épületet.

Sopron jelképét, a Tűztornyot utoljára mintegy négy évtizede renoválták.

A szakemberek között mindez a mai napig vitatott téma. A tervezett mostani felújításnál mindenekelőtt meg kell növelni az altalaj teherbíró képességét – amelyen nyugszik a torony –, s ezt követően lehet kibontani az aláfalazott részt. Így közel eredeti állapotában tárul majd elénk az átjáró, milyen is volt a kapu a városháza építése előtt.

– A torony hengeres testén is vannak repedések, ezeket is kezelni kell – folytatta a polgármester. – A barokk loggián vízelvezetési problémák adódtak. Emiatt a csapadék az évtizedek alatt leszivárgott a torony hengeres testébe, s ott károsodást idézett elő. Ki kell javítani a loggia vízelvezetését, megszüntetve a beszivárgást. A Tűztorony sisakja szintén renoválásra szorul. Ámbár nem fújja le a szél, de szükségessé vált a horganyzás korszerűsítése.

A polgármester hozzátette: ezzel párhuzamosan a Tűztorony melletti épületet többfunkciós múzeumcentrummá alakítják át. A tervek szerint ebből az információs múzeumközpontból elérhetővé válnak – hátsó oldalról – a Fő téri múzeumok.

– A Tűztorony szerkezeti felújítása nem egyszerű dolog: ha megkötjük a munkálatokra vonatkozó szerződéseket – reményeink szerint még ebben az évben –, akkor elkezdődhet a kivitelezés és a vele járó régészeti feltárás. A város jelképének felújításával nemcsak a lokálpatrióták, hanem az egész lakosság óhajának teszünk eleget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodszor rendeznek filmhetet Sopronban

Sopron - A mozgókép-kultúra jobb megismerése érdekében immár második alkalommal szervezett filmhetet… Tovább olvasom