Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Felújítják a bencés templomot és a kolostort Sopronban

A soproni Fő téren álló bencés templom és a hozzá kapcsolódó kolostor eddig nem látogatható értékei, az ősszentély, a sekrestye, a kerengő és a káptalanterem is feltárulnak a látogatók előtt a rövidesen kezdődő rekonstrukció nyomán - mondta Hortobágyi Cirill pannonhalmi bencés perjel a vasárnapi projektnyitón.

A gótika és a barokk jegyeit viselő műemlék építészeti és történelmi értékeit a felújítást követően interaktív állandó kiállításon mutatják be. A beruházással a műemlékegyüttes turisztikai vonzerejét kívánják növelni - foglalta össze a projekt célját a perjel az MTI érdeklődésére. A projektismertetőt a templom búcsújára, a Nagyboldogasszony-napi ünnepi megemlékezésre időzítették.

Nemes András művészettörténész építészettörténeti bemutatót tartott az érdeklődőknek a Kecsketemplom vasárnapi búcsúján, de szó esett a templomhajó feltárása során talált régészeti leletekről is. Fotó
Nemes András művészettörténész építészettörténeti bemutatót tartott az érdeklődőknek a Kecsketemplom vasárnapi búcsúján, de szó esett a templomhajó feltárása során talált régészeti leletekről is. Fotók: Magasi

Horváth László templomigazgató közölte: az építészeti örökség megóvásához, az épületegyüttes értékeihez méltó környezet visszaállításához 164,6 millió forint támogatást nyertek a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében. A támogatás a teljes beruházás közel 83 százalékát fedi le, a fennmaradó részt a tulajdonos Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság teszi hozzá. Ebből a forrásból állítják helyre Sopron legkorábbi ismert miséző helyét, megnyitják a káptalanterem kerengőre néző gótikus ablakait, újranyitják a Kapisztrán Szent János gótikus szószék feljáratát, és múzeumi üzletet is létesítenek.

A bencés templom Nagyboldogasszony-napi búcsújára augusztus 15-én Sopronba érkezett a Szent Korona másolata.
A bencés templom Nagyboldogasszony-napi búcsújára augusztus 15-én Sopronba érkezett a Szent Korona másolata.

A rekonstrukciót követően állandó kiállításon ismertetik a templom és a kolostor történetét az érdeklődőkkel. A műemlékvédelem oltalma alatt álló környezetben korszerű, interaktív bemutatási módszereket alkalmaznak. A szakrális épülethez kapcsolódó kolostor kerengőjében részben a ferences, részben a bencés múlt főbb történéseit tárják a látogatók elé, mivel a templomban négy évszázadon keresztül a ferencesek, majd 1802 óta a bencések szolgálnak. A templomhajó alatt épülő kiállítótérben helyezik majd el a régészeti feltárás során előkerült, évszázados tárgyi emlékeket.

Gabrieli Gabriella soproni régész az MTI érdeklődésére elmondta: az egyik legkülönlegesebb lelet egy XVI. századi női viselet, amely aranyszállal átszőtt kelméből készült. Ehhez hasonló tárgyi emlék a szakma ismeretei szerint mindössze kettő van Magyarországon. Az állógalléros, duplaujjú viselet vizsgálatát a Magyar Nemzeti Múzeumban textiles restaurátorok végzik.

A bencés Kecske-templomot - amely elnevezésében a XIV. századi építtető, Kecskés-családról emlékezik meg - gótikus stílusban építették, a későbbiekben részben barokk stílusban átalakították. A falak történelmi eseményeknek is helyet adtak: ott koronázták királlyá 1625-ben III. Ferdinándot.

A beruházással a tervek szerint jövő őszre készülnek el.

Olvasóink írták

 • 8. okos_jóska 2010. augusztus 18. 02:58
  „Re: 5. Bokk 2010.08.16. 11:09

  Küldöm a DIJJJAT!!!!!!
  Utánvéttel megy!!!
  A kézbesítőnek majd szíveskedjék a felmerült költségekre 19.999 Ft-ot átadni, ennek fejében egyrészt kap egy mágneses csodahatásokkal bíró csodatakarót, amit a mexikói indiánok már nyolcezer éve alkalmaznak titokban, hétezer méter magasban és kilencezer méter mélységben. (VÍZÁLLÓ!) Másrészt részt vehet egy kétszemélyes nílusi hajózás kisorsolásán, ha legalább 99 napig minden agyatlan hozzászólást türelmesen és mosolyogva végigolvas a kisalföld online fórumon. Ha akar hajózni, további 9.999 Ft-ot adjon át annak a kézbesítőnek, aki az ,,okosjoskadijjj" jelszóval jelentkezik önnél. SOHA VISZA NEM TÉRŐ ALKALOM! (És kézbesítő.)
  További díjakat közösen sorsoljunk ki azok között, akik értik az e/ pontra adott válaszát. :)))) (Reginam occidere etc.) Én ezt nagyon DIJJAZTAM.
  Sok vidám vasárnapot valamint mindenféle hétköznapokat kívánok.
  Üdv:
  O.J.”
 • 7. SC 2010. augusztus 16. 12:24
  „5. hozzászólás Bokk
  Köszönöm,nálam máris díjazott vagy! Mosolyt az arcra kategóriában.”
 • 6. Bokk 2010. augusztus 16. 11:13
  „Hozzászólásom célja nem az 1. hozzászólóval való vélemény-azonosság hirdetése, hanem a kultúraínség csökkentése.
  No meg szeretek díjakat nyerni. ;)”
 • 5. Bokk 2010. augusztus 16. 11:09
  „a) Felújítják a templomot, ami munkát jelent, ebben lehetnek új munkahelyek, amiből Viktor egymilliót ígért. Igaz ezt a pályázatot még az előző kormány alatt nyerték, de ez a cikkből nem derül ki, úgyhogy ezzel a részletkérdéssel e pontnál nem kell foglalkozni.
  b) E munkahelyek túl drágán teremtődnek.
  c) "Ezek" = papok. Az "ezek"-be beleértendő jelzők: álszent, pedofil, stb. Még lesújtóbb, még megdöbbentőbb az "ezek"-be zsúfolt tartalom, ha hozzávesszük, hogy egy szocialista kormány alatt ítélték oda a támogatást.
  d) kitermelés = megtérülés
  e) A kérdéses vessző egy szimbólum, az elemzett rövidke szöveg leghangsúlyosabb eleme, legbravúrosabb megoldása. Részben Merániai János esztergomi érsek híres levelére hajaz, részben egyetlen, sehová sem illeszkedő vesszőbe sűríti mondanivalóját az alkotó, e vessző tulajdonképpen a társadalmi elidegenedés metaforája.”
 • 4. Hozzászóló 2010. augusztus 16. 09:48
  „Le mertem volna fogadni, hogy janika szól hozzá elsőként...”
 • 3. máris 2010. augusztus 16. 09:41
  „1-es janika ! VÁLASZOLJ, ÉS DÍJAZOTT LESZEL !!!!”
 • 2. okos_jóska 2010. augusztus 15. 23:41
  „RE: 1. hozzászólás janika 2010.08.15. 20:31

  Felajánlanék egy OKOSJÓSKADIJJJAT annak, aki értelmezni tudja janika felvetését, az alábbiak szerint:
  a/ hogy jön ide, ehhez a hírhez Viktor?
  b/ mi van a milyen munkahelyekkel?
  c/ kik azok az "ezek"?
  d/ milyen kitermelésről van szó és kik a kitermelők?
  e/ mit csinál és miért az a vessző a hsz. 2. mondatában?

  Nagy segítség lenne ez mindannyiunknak ezekben a kultúraínséges időkben.
  O.J.”
 • 1. janika 2010. augusztus 15. 20:31
  „Igaz ígérte Viktor a munkahelyeket, no de ezeknek és ennyiért? Mikorra is termelik , ki az árát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az esőzések miatt megduzzadt az Ikva patak Sopronban - fotókkal

Olvasó-tudósítóink küldtek felvételeket a nagyra nőtt patakról. Tovább olvasom