Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Felújításra vár a Russ-villa

Sopron - Felújításra, hasznosításra vár a tágabban vett belváros egyik legszebb palotája, az évek óta üresen álló Russ-villa. Az önkormányzat elhatározta, a tetőszerkezetét felújítják, így védve meg a további pusztulástól.

Évek óta üresen, elhagyatottan áll a szemlélők elől igazi szépségeit elrejtő valamikori Russ-villa, amely jelenleg az Erzsébet utca felől közelíthető meg.  A díszes – kívül kerámiával, szobrokkal, belül festményekkel, burkolatokkal felöltöztetett – palota állaga, sorsa, jövője nem kis fejtörést okoz a városnak és a szakembereknek.

Az azonban biztos, hogy tovább nem halasztható legalább minimális állagmegóvása, mert akkor akár helyrehozhatatlan károk keletkeznek benne.

Az önkormányzat első lépésben a tetőszerkezet felújítását határozta el, ennek összegét pályázati forrásból szeretnék előteremteni, de ha nem nyernek, akkor saját forrásból állják a munkálatokat, ami a felmérések szerint több mint tízmillió forint lenne. Kérdés persze, hogy mikor kerülhet sor teljes rekonstrukciójára és milyen funkciót szánnak az épületnek.
– A Russ-villa a város egyik legértékesebb épülete, valódi főúri palota – mondotta Kuslits Tibor főépítész. – Eszmei értéke felbecsülhetetlen, a valódi több százmillió forint, de inkább közelít az egymilliárdhoz. Felújítása is több százmillió forintba kerülhet. Ennyi pénze nincs a városnak, ezért csak valamilyen pályázat jöhet szóba, vagy az értékesítése, szigorú megkötésekkel. Az egyetemistákkal – két évvel ezelőtt – elkészítettük építészeti állapotfelmérését, ez az alapja a lehetséges rekonstrukciós terveknek. Itt azonban még nem tartunk, most a legfontosabb feladat az állagmegóvás.

A Russ-villa eszmei értéke felbecsülhetetlen, felújítása azonban több százmillió forintba kerülne.
Fotó: Magasi Dávid

A főépítész szerint  külön kérdés, mégis szorosan összefügg az épület felújításával, hogy miképp hasznosítsák a villát. Már számos elképzelés megfogalmazódott – múzeum, kaszinó, esetleg szálloda –, de csak olyan megoldás jöhet szóba, amely „kitermeli" a fenntartását, működtetését, ha önkormányzati tulajdonban marad.

– Egyelőre nincs döntés, de ha akadna olyan vásárló, aki figyelembe venné a város érdekeit is, akkor nem lenne akadálya az értékesítésnek – folytatta Kuslits Tibor.  – Az ingatlan és környezetének értékét növelné, ha megvalósulna a Rákóczi utca–Pázmány Péter utca által határolt tömbbelső feltárása, mert innen tárul fel teljes szépségében az épület.

Németalföldről Sopronba

A Russ család Németalföldről származott Sopronba. Russ János bornagykereskedő Handler Jánost bízta meg a villa tervezésével, amely alatt gyönyörű pincét is kialakítottak. Az épület 1880-ban készült el. Az utóbbi időben sokáig a zeneiskola működött benne, de már évek óta üresen áll.
Olvasóink írták

 • 10. sutiz 2008. február 26. 09:54
  „istván. Mi tavaly építkeztünk és ennyi pénzből nemhogy a tetőt de a tetőig mindent megcsináltattunk. alap+tégla+fa+munkadíj. A tetőnk ugyanilyen.”
 • 9. istván 2008. február 25. 20:10
  „sutiz lehett hogy igazad van,de számolj: 1köbméter fa 56000ft
  itt minimum 15x20-as van benn.1db olyan pala mi a házom van kb 350ft /db kell olyan 10000db.tudod mi az atiz milla lópöcs.Már megbocsáss.”
 • 8. sutiz 2008. február 25. 07:52
  „Azt mondja meg valaki, hogy mi kerül csak a tetőszerkezet felújításán több mint 10 millió forintba?! Mi? Megmondom, ha már úgyis pályázati pénzből csinálják, akkor kell lóvé annak aki megszavazza nekik a pénzt, aki benyújtja a pályázatot, aki azt mondja, hogy ő elvállalja és kiadja alvállalkozónak, aztán az is úgy gondolja hogy továbbadja a melót csak egy "kis" pénzt tart meg belőle és így tovább és így tovább. Több mint 10 MILLIÓ FORINT! Gondolják csak végig erre ugyanolyan fa kerül mint egy normál családiházra. Aki mostanában építkezik az úgyis tudja miről beszélek. SZÁMOLJANAK!”
 • 7. FREDDY/S 2008. február 24. 17:12
  „csabazs!

  "A 2003-as évet egy 530 millió forintos beruházás eredményeként létrejött új épületben kezdhettük el,"
  olvasható a zeneiskola honlapján.
  Nem jó, ha valaki félretájékoztat, mert az utólag rosszul sül el, nemde...”
 • 6. joco 2008. február 24. 10:40
  „csabazs: Volt itt-Sopronban-már minden, de leginkább a hatalomért és a pénzért valo küzdelem a város lakoi kárára.A "deák étterem" nem üzemeltetése na kinek jó?Csak egy jo válasz van , az P betüvel kezdödik. Csak a véleményemet irtam"oszt,jonapot"”
 • 5. csabazs 2008. február 24. 09:19
  „Freddy/S !

  És az azt megelöző városvezetés sem!
  A volt zeneiskola, deák étterem mióta is áll üresen???”
 • 4. FREDDY/S 2008. február 24. 05:52
  „Az előző városvezetés nem tett semmit az épület rendbehozataláért, nemde..”
 • 3. istván 2008. február 23. 17:02
  „Inkább erre áldozzon a város mint az elbukott perekre.A város felujetja valaki meg alcson megveszi.Volmár ilyen!Sajna még lessz is.Látom Egérke tudsz te normális cikket is irni”
 • 2. Adri 2008. február 23. 12:32
  „Miét kell mindent eladni. A közvetitői díj kinek a zsebébe vándorol?
  Áldozzon a város az épületeire! Hogy honnan szedje a pénzt?Tessék szépen megadóztatni azokat a szerencse vadász vállalkozókat, akik csak azért jönnek a városba, hogy az osztrákokon megszedjék magukat.”
 • 1. joco 2008. február 23. 08:02
  „Csak várni kell és az idö "megoldja" a kérdést: öszedöl majd az épület.Utána majd "olcson" megveheti majd egy a "tüzhöz" közel álló- van személyére tippem is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélygarázs: Rossz szerződést kötöttek

Sopron - A Petőfi téri mélygarázs elkészült, mégsem használhatják az autósok. Miért? Sokan teszik… Tovább olvasom