Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Felújítás előtt tájékozódni kell

Nem csak a műemlék hanem a közvetlen környezete is védettséget élvezhet. 

Sopronban több mint négyszáz műemlék épület van – melyek egyedi védettséget élveznek –, de területi védettséggel bírnak a műemléki jelentőségű területek, illetőleg a műemléki környezetek is. Bármelyikről is legyen szó, ha valaki épületfelújításba kezd, legbiztosabb, ha előtte felkeresi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (a műemléki védelmet kötelezően itt tartják nyilván).

Célszerű tájékozódni

– Átalakítás, felújítás előtt célszerű meggyőződni az adott ingatlan jogi helyzetéről – tájékoztatott Szigethy Balázs, a hivatal soproni regionális irodájának munkatársa. – A védettséggel kapcsolatos bejegyzésnek szerepelnie kell a földhivatali tulajdoni lapokon is, de az, ha valamilyen oknál fogva (még) nincs rávezetve, nem befolyásolja a védelem tényét.
A műemlék ingatlanok tulajdonosai általában tájékozottak kötelezettségeikről, a műemléki jelentőségű területen álló, nem egyedileg védett, illetőleg műemléki környezetben álló épületek esetében azonban jóval több bizonytalanság tapasztalható: – Sokszor a történeti utcakép védelme és az egyedi védelem alatt álló épület érvényesülése érdekében egy olyan épület felújításánál is figyelembe kell venni az adott területre vonatkozó műemléki előírásokat, mely ugyan nem műemlék, de műemléki környezetben van – folytatta  a szakember.
– Ebbe a fogalomba a műemlékkel, illetve műemléki jelentőségű területtel közvetlenül határos ingatlanok, közterületrészek és a közterületrészekkel közvetlenül határos ingatlanok tartoznak. Szemléletes példa lehet erre az Újteleki utca: egyik oldalán számos műemlék épület található, de nemcsak ezek közvetlen szomszédságában levő ingatlanok, hanem az utca túloldala is műemléki környezetnek számít. Ha valaki itt az előírás szerinti fa nyílászáró helyett műanyagot épít be a ház közterületről is látható homlokzatába, akkor a hivatal megkeresésére az önkormányzat kezdeményez eljárást ellenük a szabálytalanság miatt.

A városkép védelméért

A város településrendezési és szabályozási tervei a városkép védelme érdekében meghatározott területeken előírják az alkalmazható építészeti megoldásokat és felhasználható anyagokat. Amennyiben műemléki jelentőségű területen nem egyedileg védett, illetőleg műemléki környezetben álló épület építésiengedély-köteles felújításáról van szó, akkor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakhatóságként fogalmazza meg kötelező érvényű állásfoglalását. A tervezőknek ilyenkor előzetesen egyeztetniük kell a hivatallal, hogy a terv megfeleljen az örökségvédelmi kritériumoknak.

Sokan elmulasztják

 Fontos tudni, hogy ezeknél az épületeknél az örökségvédelmi hatóság véleményét meghatározott esetekben akkor is ki kell kérni, ha nem építésiengedély-köteles munkáról van szó. Szigethy Balázs a reklámtáblák elhelyezésének kérdését említi szemléletes példaként: – Az egy négyzetméternél kisebb és nem világító táblák épületen történő elhelyezése ugyan nem építésiengedély-köteles, mégis előzetesen egyeztetni kell az örökségvédelmi hatósággal. Ezt mégis sokan elmulasztják.

Interneten a műemlékek jegyzéke

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalon belül a soproni az országban az egyik legnagyobb ügyiratszámmal dolgozó regionális iroda. Honlapjukon (www.koh.hu) a soproni műemlékek jegyzéke mellett részletes tájékoztató is megtalálható, emellett heti két napon a Kolostor utcában személyesen is lehet érdeklődni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz hektáron égett a nádas

Tíz hektáron égett a nádas és a száraz fű tegnap délután a Fertő térségében, Fertőújlak közelében. A lángok osztrák területre is átterjedtek. A tűzoltók órákig küzdöttek a lángokkal. – Amikor tegnap délután kettő óra körül kiérkeztünk Fertőújlakra, már több hektáron égett a nádas – idézte fel az oltás első pillanatait Szűcs Ádám Mihály hadnagy, a kapuvári tűzoltóság szolgálatparancsnoka. Tovább olvasom