Kisalföld logö

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 0°C | 6°C

Felújítás - mielőtt a hajléktalanok belakják

Sopron - A Sopron Holding 1,8 millió forintból újítja fel az „esernyős házat", melynek keresik a hasznosítási lehetőségeit. Ez előnyös lenne, mielőtt a hajléktalanok ismét birtokba veszik.
Legutóbb 2006 augusztusában számoltunk be az esernyős házról, mely az elkerülőút mellett, a Bástya utca 42. számú telken, a Bécsi út és az elkerülőút kereszteződésének közelében található. Akkor arról írtunk, hogy a házacska megérett egy alapos felújításra.

A Sopron Holding Zrt. 1,8 millió forintból végzi el a homlokzat, a tető és a lábazat felújítását. Fotó: Magasi Dávid

A rekonstrukció akkor nem, de a napokban megkezdődött. – A Sopron Holding Zrt. 1,8 millió forintból végzi el a homlokzat, a tető és a lábazat felújítását – tudtuk meg Kerekes Attila főmérnöktől, a beruházási csoport vezetőjétől. – A fentieken kívül pótolni fogják a tetőn lévő esernyő csengőit is, melyek a széltől csilingelnek. A munka várhatóan március végére fejeződik be.

Az épület hasznosításáról egyelőre nincs konkrét elképzelés, a városvezetés vizsgálja a lehetőségeket. Körülbelül egy évtizede, az elkerülőút építésekor felvetődött a kerti lak lebontása, de szerencsére – egyedülálló jellege miatt – mégis megmenekült a megsemmisüléstől, sőt ebben az időben állították utoljára helyre. Az azóta eltelt több mint tíz év alatt több alkalommal hajléktalanok költöztek bele. Az esernyős ház helyi védettséget élvez.

Ritkaság
A házikót kínai kalapos házként, vagy a tetején látható esernyő végett esernyős házként szokták említeni. Az épületről annyi ismert, hogy a XVIII. század elején Lackner Kristóf ösztönzésére épült kerti lakók egyike. Az akkori polgármester felhívására számos ilyen házikó épült, melyet később a kuruc korban, vagy az amerikai és orosz bombázások következtében megsérültek és elpusztultak.


Olvasóink írták

  • 2. Béka 2008. február 16. 20:37
    „Boldog vagyok,hogy ismét felújitják az épületet.Gyönyörüség a szemnek és a szívnek is!”
  • 1. Jógyerek 2008. február 03. 21:02
    „Szerintem az Amfiteátrummal kapcsolatosan lehetne kellene az épületnek egy értelmes funkciót találni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszichológusok a börtönben

Sopronkőhida - Börtönpszichológusok foglalkoznak a fogvatartottakkal a sopronkőhidai börtönben és… Tovább olvasom