Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Felújítanák a Répce menti vízimalmokat

A Répce menti önkormányzatok és vállalkozók – a turizmus fellendítése érdekében – a folyó mentén egykor üzemelő vízimalmok felújítását tervezik.

Egy-egy ilyen erőmű rendbetétele elérheti a százmillió forintot.
Radics László, Répceszemere polgármestere újfajta kezdeményezéssel állt elő a közelmúltban. A község korábban csatlakozott az Autonóm Település Ausztriai Mintára elnevezésű projekthez. A program lényege, hogy olyan közösséget hozzanak létre, amely képes az önellátásra, úgy hogy az energia előállítása nem jár a természet károsításával.

– A Répce mentén egykor szinte minden településen működött vízimalom, ezek mára vagy eltűntek, vagy csak részleteiben maradtak meg – mondta Radics László. – Felmerült a gondolat, hogy a turizmus fellendítése érdekében a folyó mentén újítsuk fel és állítsuk üzembe a malmokat, erőműveket. Elődeink a víz erejét használták fel a gabona őrlésére vagy a fa fűrészelésére. Répceszemere lenne az utolsó település, ahol még olyan nagy a víz esése, hogy megérné gazdaságosan üzemeltetni ezeket a berendezéseket. Tudni kell, hogy a teljes helyreállítás több tízmillió forintos nagyságrendű, de esetenként elérheti a százmillió forintot is. Így most tanulmányok készülnek, hogy amennyiben megjelenik egy pályázat, azonnal be tudjuk adni a jelentkezésünket.

A gazdasági előnyök mellett természeti szempontból is hasznos lenne a duzzasztók helyreállítása.

Emelkedne ezáltal a talajvíz szintje, így a Répce-völgyben lévő értékes rétek, erdők ismét vízhez juthatnának.

– A folyó mentén turistaútvonalat lehetne kialakítani, a malmokban pedig bemutatnánk, miként éltek az itteniek, milyen eszközöket használtak. A célunk, hogy olyan bevételhez jussunk, amelyet Répceszemere fejlesztésére lehet fordítani – folytatta a polgármester. – Az energiafű-projektbe is ezért vágtunk bele. A növény idén éri el a legnagyobb hozamot, így az őszi aratás után dönthetünk: folytatjuk tovább a telepítést, vagy váltunk, és az energiaerdővel próbálkozunk.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltanák a vendéglátóhelyekről

Jogszabállyal tiltanák ki a vendéglőkből a dohányosokat, arra hivatkozva, hogy Európa számos országában már tilos rágyújtani a közösségi helyeken. Kérdés: nálunk betartható-e egy hasonló rendelet? A tulajdonosok szerint nem. Tovább olvasom