Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Felszólító cédulák a sírokon

Sopron - Mindenszentekkor és halottak napján a soproni temetőkben is találtak az elhunytak hozzátartozói olyan sírra rögzített felszólítást, amelyben arról értesítik őket, hogy a „sírhely beváltási ideje lejárt”. Ilyen cédula volt az evangélikus és a katolikus temetőben is.

Volt, aki tudomásul vette, mások nehezményezték, hogy éppen mindenszentekkor és halottak napján szólítják fel őket, rendezzék hozzátartozójuk sírhelyének megváltását. Akadt, aki kegyeletsértésnek vélte, hogy a magasztos ünnepkör idején kell ilyen dolgokkal foglalkoznia.

– Szó sincs kegyeletsértésről, senkit nem szerettünk volna megbántani – mondta Horváth Imre városplébános.

Volt, aki tudomásul vette, mások nehezményezték: a soproni temetőkben is több sírra került sírhelymegváltási felszólítás. Fotó: Magasi Dávid

Sajnos sok hozzátartozónak – az ország különböző részein élőknek – esetleg a címét sem tudjuk, s előfordulhat, ők sem tudják, hogy milyen kötelezettség hárul rájuk.

– Ezekben a napokban sokan felkeresik a sírkerteket, ezért kerültek ki a felszólítások – tette hozzá Horváth Imre.

– Nem napi „lejáratról" van szó, hiszen azokon a sírokon, amelyeken mi elhelyeztük a cédulákat, már többhetes, sőt, hónapos elmaradást regisztráltunk. Mindannyiunknak az az érdeke, hogy az elhunytak békében nyugodjanak – zárta a városplébános.

Olvasóink írták

 • 2. Molnár Józsefné 2007. november 04. 18:53
  „A sírhely gondozása, lejárati idejének meghosszabbítása a hozzátartozó /befizető, sírhelymegváltó/ joga és kötelessége.
  Ez a figyelmeztetés nem kegyeletsértő,- sokkal inkább jószándékú felhívás,- ami szerint megfeledkeztünk valamiről. Egyetlen módja annak, hogy akik betegség, távolság stb. miatt csak ilyenkor tudják látogatni szeretteik sírhelyét, tudomást szerezzenek ezen fontos kötelességükről.
  Erre nem gondot viselni az az igazán kegyeletsértő.”
 • 1. Gottschling Gyula 2007. november 03. 19:21
  „Valahogyan meg kell találni a hozzátartozót!
  Nem találok kivetni valót benne. Foglalkozzon az elhunyt hozzátartozójával. Hiszen valamikor mindenkinek szüksége van arra, hogy foglalkozzanak vele is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az apartmanház ügye jövő héten a bíróság előtt

Győr-Sopron - A megyei bíróságon október 31-én egy újabb soproni ügy első tárgyalási napját… Tovább olvasom