Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Felszállna? Sopronban is megáll a Szabadság Express

Augusztus 29-én Gdanskból indul és Sopront is útba ejti kommunizmus bukásának 25. évfordulójára emlékező Szabadság Expressz.

Augusztus 29-én indul Gdanskból, és Varsón, Budapesten, Temesváron, Sopronon, Pozsonyon, valamint Prágán keresztül szeptember 12-én ér Berlinbe a kelet-közép-európai rendszerváltás, a kommunizmus bukásának 25. évfordulójára emlékező Szabadság Expressz, amelyre az érdeklődő fiatalok még június végéig jelentkezhetnek. Aki ott akar lenni a demokratikus átmenet emlékeit felelevenítő utazáson, annak részt kell vennie egy nemzetközi pályázaton, amely június végéig tart

A jelentkezési lap, a részvételi szabályzat és a program részletei a www.freedomexpress.enrs.eu internetes oldalon találhatók meg. A pályázatokat egy nemzetközi zsűri fogja értékelni.

A szervezők húsz kreatív, a szabadsággal nagyjából egyidős, 18-28 év közötti fiatalt keresnek, művészeket, akik a közösségi tevékenységekben aktívak és humán érdeklődésű diákokat - közölte Rafal Rogulski, az egyik kezdeményező, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (European Network Remembrance and Solidarity) igazgatója.

A szervezésben részt vesznek a vonatúton érintett országok kulturális minisztériumai, valamint 20. századi történelemmel foglalkozó kulcsfontosságú intézményei is, Magyarországról a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI).

A Szabadság Expressz több mint egy vonatút, ez egy nemzetközi társadalmi-oktatási projekt, sokszínű gazdag programmal, amely magában foglal filmes foglalkozásokat, előadásokat, workshopokat, találkozókat az egykori ellenzék képviselőivel, utcaművészeti (street art) akciókat a történelmi helyszíneken.

A résztvevők megtapasztalhatják, hogyan nézett ki a világ a vasfüggöny két oldalán, és mi maradt mára a rendszerváltás szellemiségéből. A program része egy kiállítás - fotók, dokumentumok, térképek, egyéb anyagok -, amely az egyes térségbeli országok szabadsághoz vezető különböző útját szemlélteti.

Ez először Varsóban látható, majd szeptember 3-8. között a budapesti Hősök terén, végül Berlinben tekinthető meg. Nyolc blokkból áll, amelyek az 1989-1993 közötti főbb történelmi események bemutatására szolgálnak. A kiállítást a következő két év során számos európai ország vendégül látja, és elérhető lesz a program internetes oldalán is.

A Szabadság Expressz szeptember 3-5. között lesz Magyarországon, ahol szerepel a programok között a budapesti Szoborpark megtekintése, látogatás az Országházban és találkozó Kövér László házelnökkel, Lezsák Sándor elnökhelyettessel, Szűrös Mátyás volt köztársasági elnökkel és Tölgyessy Péter volt képviselővel, politológussal, a Terror Háza megtekintése, egy "történelemóra" a Lengyel Intézetben, végül a temesvári kitérő után látogatás Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik Emlékparkban.

Az utazók személyes megfigyelései, fényképei, film- és hangfelvételei, a rendszerváltásról szóló esszéi egy, az út folyamán folyamatosan frissülő blogot fognak gazdagítani. A programról dokumentumfilm is készül, mely a fiatal alkotók közötti párbeszédről szól az események helyszínein.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion és személyautó ütközött a 85-ösön

Személyautó és kamion karambolozott Pereszteg Nagycenk között, a 85-ös számú főúton szerdán kora… Tovább olvasom