Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Félreértés: Van tb-támogatott injekció kullancscsípés ellen

Győr–Moson-Sopron - „Szerettünk volna tb-támogatott injekciót kérni a kullancscsípés okozta vírusos agyvelőgyulladás megelőzésére. A MEP-nél viszont azt mondták, már nincs támogatás" – panaszolta Szabó Ferencné őstermelő. A megyei egészségbiztosítási pénztár szerint félreértésről lehet szó, igenis van támogatott vakcina.
Nemrég foglalkoztunk az idén várható nagy kullancsinvázióval. A cikk végén – keretben – friss információként közöltük a kullancscsípés okozta vírusos agyvelőgyulladás megelőzésére szolgáló oltóanyagok, közte a tb-támogatott szérumok árát is.

A következő napokban Szabó Ferencné őstermelő – aki cikkünk nyomán szerette volna beoltatni magát – arra hívta fel figyelmünket, hogy háziorvosának asszisztense nem tudta megmondani, van-e támogatott vakcina vagy sem. Erre a megyei egészségbiztosítási pénztárnál (MEP) érdeklődött, ahol úgy tájékoztatták, nincs tb-támogatás ezekre az oltóanyagokra.

– Ez az információ téves, bizonyára félreértés történt. A tb továbbra is támogat olyan oltóanyagot, amely a kullancscsípés okozta vírusos agyvelőgyulladás ellen véd – mondta megkeresésünkre dr. Szász Katalin, a MEP igazgatóságának igazgatóhelyettese.

A tegnap megkérdezett soproni, győri és csornai gyógyszertárak mindegyikében árusítottak tb-támogatott oltóanyagot. A felnőtt szérum 2115, a gyereknek való 1795 forintba került. Mint mondták, a nem kellő mennyiségű szállítások miatt esetenként valóban hiány mutatkozhat, de a vakcinák rendelése folyamatos. A védettség eléréséhez tulajdonképpen háromszor kell beoltatni magunkat, az elsőt követően egy-két hónap, majd a harmadikat 9–11 hónap múlva. A patikusok azt javasolják, a kullancsbetegségek mellett a kullancsok ellen is védekezhetünk riasztószerekkel és a megfelelő öltözékkel.

Olvasóink írták

  • 3. sárgabarack 2008. április 29. 20:32
    „Hát én pedig nem kaptam még receptre sem tb támogatott fsme immun oltást,sem felnőtt sem gyerek adagban. 4400 körül fizettem egy adagért,és négyet kellett vennem belőle,hát nem volt semmi! több gyógyszertárban is érdeklődtek,mindenki nem lehet ennyire félretájékozott!”
  • 2. Virgács 2008. április 29. 12:32
    „Csakhogy a réteken, játszótéren, strandon, stb minden helyen előfordulhatnak.A tájékozottság is sokat jelenthet. Estére mindig át kell nézni magát az embernek.”
  • 1. Ne 2008. április 29. 10:40
    „Gyilkos kullancsok! Nem akarok idő előtt meghallni vagy nyomorék lenni! Nem megyek erdőbe csökkentem a kockázatot! Sopron a legfertözöttebb helyek egyike!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyagosszergény teljes jogú tag lehet

Kistérség - Agyagosszergény teljes jogú tagja lehet a Sopron–Fertőd kistérségnek, valamint a… Tovább olvasom