Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Feloszlatott soproni KDNP - Nem nevezhettek meg képviselőjelöltet

- Kifogást, vagy kritikát nem kaptunk a KDNP vezetésétől, így nem értjük a feloszlatást - mondta a párt soproni szervezetének utolsó két elnöke.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, idén áprilisban a Kereszténydemokrata Néppárt országos vezetése feloszlatta a KDNP soproni szervezetét. Rubovszky György pártügyész akkor kifejtette: a helyiek többször megsértették az alapszabályt, valamint az elnökség és a tagság egy része szembement a párt irányvonalával.

Vereskuti Bálint 2013. novemberében mondott le az elnöki posztról.

Helyére az ugyancsak a harmincas éveiben járó Schlosser Andrást választották meg. Az új vezető pedig nagy lendülettel vetette bele magát a munkába. Az év december közepén már karácsonyi jótékonysági akciót szervezett. Minderről portálunkon is hírt adtunk.

Történtek dolgok azonban a háttérben is, amelyek nagyban hozzájárulhattak a feloszlatáshoz.

A kisalfold.hu információi szerint 2013. novemberében a helyi KDNP tagság és elnökség felvetette: egy, vagy két embert ők is javasolnának jelöltként az önkormányzati választásra.

A rendelkezésre álló egy évben választották volna ki azt a megfelelő személyt, aki hitelesen képviseli a keresztény értékrendet. A javaslatra az a válasz érkezett, hogy "lesz, ahogy lesz".

- Az országos vezetés részéről a feloszlatási határozat meghozatala előtt semmilyen konkrét kifogás, vagy észrevétel nem érkezett - állítja egybehangzóan Vereskuti Bálint és Schlosser András.

Nem is értjük, milyen intézkedéseket akadályoztunk, vagy hogyan sértettük volna meg az alapszabályt. Ez egyébként kimondja, hogy a jelöltállítás joga a helyi alapszervezeté. Erről döntés nem született, a választási aláírásgyűjtő íveken jelölő szervezetként mégis a Fidesz-KDNP szerepelt. Így felmerül bennünk: ezzel megtéveszthetik a választókat?

Információnk szerint a jelöltállítás mellett egy másik eset is a feloszlatás hátterében állhat.

A helyi szervezet taglétszáma stabilan harminc körül mozgott. 2013-ban azonban megnőtt a felvételt kérők száma.

Tudni kell, ahhoz hogy valaki tag lehessen két ajánlás szükséges, valamint erről a tagságnak is szavaznia kell. A gondok pedig itt jöttek: a beadványokat a tagság - a jelentkezők múltját és munkásságát ismerve - sorozatban elutasította. Úgy tudjuk, nyolc ilyen eset volt.

Ahogy egyik informátorunk fogalmazott, ezzel meghiúsulhatott a hatalomátvétel.

De térjünk vissza a jelenbe: azért, hogy a KDNP ne hulljon szét, a soproniak nem riadnak meg az ügy jogi útra terelésétől sem - tudtuk meg.

Itt tartunk most. S az bizonyos, hogy a kapuvári szervezet szeptember 25-én ül össze. S várhatóan ekkor alakul meg a központilag újjászervezett soproni csoport.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízi szálloda épülhet 30 millió euróból a Fertő tavon

A tervek szerint jövő tavasszal az ausztriai Nezsidernél (Neusiedl am See) elkezdődik a… Tovább olvasom