Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Felolvasótúra Széchenyi tiszteletére

Sopron–Szombathely - Gróf Széchenyi István szombathelyi érettségijének 200. évfordulója, illetve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére 48 órás irodalmi felolvasó körutat szerveznek szombathelyi és soproni egyetemisták. Az egyes állomásokon bárki csatlakozhat a 48 tagú csapathoz.
Döblingből március 13-án, 18.48-kor indul a dr. Fűzfa Balázs főiskolai docens vezette, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, illetve a Benedek Elek Pedagógiai Kar hallgatóiból álló társaság. Kismarton, Sopron, Fertőrákos, Fertőd, Nagycenk és Kőszeg érintésével jutnak el Szombathelyre, ahol a Szily János utcában lévő Széchenyi-emléktáblánál március 15-én, 18.48-kor ér véget a felolvasás.

– Idén van gróf Széchenyi István szombathelyi érettségijének 200. évfordulója. Egy Széchenyihez kapcsolódó szombathelyi konferenciasorozat kezdetéhez kapcsolódóan tavaly már volt egy 24 órás felolvasó körút, de akkor Vas megye határain belül maradtunk. Idén 48 órán át tart a felolvasás – meséli Kiss Csaba harmadéves magyar–történelem szakos hallgató. – Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója, illetve gróf Széchenyi István munkássága előtti tisztelgés ez a maratoni felolvasás, ami egyben az irodalom népszerűsítését is célozza.

Tavaly kétszázan csatlakoztak hozzánk, sikerült megmozgatni az embereket. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy olvasni élmény. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy vegyenek a kezükbe könyveket és olvassanak.

– Mi elsősorban XIX. századi művekkel készülünk, de aki csatlakozik hozzánk, hozhat bármit: Széchenyitől származó vagy róla szóló műveket, kedvenc verseket, regényrészleteket, amit csak szeretne és szívesen felolvas – mondja Kiss Csaba szervező.

A szervezőkhöz az egyes állomásokon bárki csatlakozhat.
Győr-Moson-Sopron megyében a következőként alakul a program: Döblingből Sopronba március 13-án, csütörtökön este tíz óra körül érkeznek. Másnap, március 14-én, pénteken délelőtt fél tízkor a soproni Széchenyi téren a Széchenyi-gimnázium diákjainak adják át az olvasás lehetőségét, majd fél tizenkettőkor Fertőrákosra, a Páneurópai Piknik helyszínére indulnak.

Délután kettőtől fél ötig Fertődön lesznek, ahol a Muzsikaház udvarán olvasnak fel, ezt követően megtekintik az Esterházy-kastélyt. Fertőd után Nagycenk következik, ott épp a Széchenyi téren a forradalom emlékére megrendezett ünnepségbe csöppennek, aztán indulnak tovább…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három sebességkijelző oszlopot állítanak fel

Sopron - Városszerte három helyen, a Csengery utcán – a Király Jenő utcai kereszteződésnél… Tovább olvasom