Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Félnek, hogy nem pályázhatnak

Sopronban a XIV. számú Lakásszövetkezet fél, hogy nem pályázhatnak a panelprogramra.
Sopronban aláírásgyűjtésbe fogtak a XIV. számú Lakásszövetkezetnél, hogy kisebb egységekre leválva pályázhassanak a panelprogramra. Félnek, enélkül lecsúszhatnak a támogatásokról. A városházán azonban kedvező választ kaptak felvetéseikre.

– A soproni XIV. Számú Lakásszövetkezetet 340 lakás alkotja – kezdték a Jereván-lakótelepi panaszosok. – A mi panellakásaink is megérettek a korszerűsítésre. A panelprogram ideális lenne a számunkra: egyhamadot az állam, egyharmadot az önkormányzat finanszíroz, s nekünk is csak a költségek egyharmadát kellene állnunk. Ugyanakkor úgy tudjuk, a kérvényező közösség minden egyes lakásának mentesnek kell lennie köztartozástól vagy peres eljárástól. Az érintett 340 család túl nagy szövetkezetet alkot, hogy eleget tehessünk a fenti feltételeknek – mondta Varga Zoltán lakásszövetkezeti tag.

– Emiatt javasoljuk a kisebb egységekre való tagozódást. Meg is kezdtük az aláírásgyűjtést – mondta Varga Zoltán (56). – Időközben azonban a lakásszövetkezet vezetősége olyan ígéretet tett, informálódik az önkormányzatnál, s beadja a pályázatot azon lépcsőházak esetében, amelyek megfelelnek a kiírás feltételeinek. Ettől függetlenül sokan úgy érzik, mégis a kiválás lenne jó megoldás, hogy mielőbb nekivághassunk a korszerűsítéseknek.

– Egy lakásszövetkezetből kizárólag a műszakilag elkülöníthető részek – háztömbök, lépcsőházak – válhatnak ki, önálló jogi személyiséget alkotva – fogalmazott ifj. dr. Arszin Miklós ügyvéd. – Az érintettek a szétválás, illetve a kiválás közül választhatnak. A szétválást a lakásszövetkezeti tagok tíz százaléka kezdeményezheti írásban, a döntés joga a közgyűlésé. Az utóbbi esetben viszont a leválni szándékozók kétharmados szótöbbséggel szerezhetnek érvényt szándékuknak, s itt a közgyűlés szerepe pusztán a vagyonmegosztásra korlátozódik.

– Pályázati felhívásunk egyértelmű: nem jogilag, hanem építészetileg nézzük a felújítandó tömblakások panelprogramban való indulását – tájékoztatott Kuti Krisztián, a városüzemeltetési iroda munkatársa. – Mindez annyit jelent, hogy egy-egy háztömb vagy építészetileg önálló, külön lehatárolható épületrész lakástulajdonosai akkor is igényelhetik a panelprogram kedvezményes lehetőségét, ha nem válnak ki vagy le az esetünkben 340 lakásból álló lakásszövetkezetből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT: szemetet hagytak

Véget ért a XIII. VOLT Fesztivál, a lakók panaszkodnak, hogy rengeteg szemetet hagytak a környéken. Tovább olvasom