Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Félnek a megbélyegzéstől a sopronkövesdi cég dolgozói

Megbélyegezve éreznék magukat a sopronkövesdi Autoliv Kft. munkásai, ezért nem akarnak pólójuk ujján színes matricát viselni. A cégnél azt tervezték, hogy így jelzik, ki mennyi ideje dolgozik náluk.
– Írásos utasításban közölték az Autoliv Kft. munkásaival, hogy megkülönböztető jelölésként karjukon matricát kell viselniük. Sárgát, pirosat vagy zöldet, aszerint, mióta dolgoznak a cégnél. A dolgozók ezt nem akarják, rossz érzést kelt bennük. Lebecsülésnek érzik ezt a fajta megkülönböztetést, még akkor is, ha gyakorlottságukat jelezné – tájékoztatta lapunkat Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség területi ügyvivője.

Az érdekvédő szerint felesleges ez a fajta jelölés a hatékonyság szempontjából, még akkor is, ha nemrégiben jelentősen nőtt a gyárban a foglalkoztatottak száma. Nem tud hasonló megoldásról Európában. „Olyan akad, hogy más színű az ugyanolyan munkát végzők munkaruhája, de ezek rossz példák, a széthúzást erősítik" – fogalmazott Molnár Ákos, aki értesítette a sopronkövesdi gyakorlatról a svéd cég európai üzemi tanácsát, amely szintén nem érti, miért van szükség a színes matricákra, mert a vállalatcsoport más országokban lévő gyáraiban ez nem része a termelési rendszernek. A szakszervezet tárgyalások révén szeretné elérni az előírás visszavonását, egyelőre a felfüggesztését érte el. Ha kell, továbbviszik az ügyet. Az esélyegyenlőségi törvényt és a személyiségi jogokat nem sérti a matricázás, de az emberi méltóságot az érdekvédő szerint igen – még vizsgálják a jogi lehetőségeket.

˝Arra már ígéretet kaptunk, hogy így nem vezetik be a megjelölést, sehogy máshogy se szeretnénk˝ – mondta Marsitsné Horváth Mariann érdekvédő. Fotó: Turbók Attila
˝Arra már ígéretet kaptunk, hogy így nem vezetik be a megjelölést, sehogy máshogy se szeretnénk˝ – mondta Marsitsné Horváth Mariann érdekvédő. Fotó: Turbók Attila


– A matrica miatt felháborodtak a dolgozók. Megalázónak érzik, a holokausztra emlékezteti őket, amikor a zsidóknak sárga csillagot, munkaszolgálatosként sárga karszalagot kellett hordaniuk – mondta el Marsitsné Horváth Mariann, az üzem szakszervezeti csoportjának vezetője. Tájékoztatása szerint a műszakvezetők tudják, ki mióta van a gyárban, s a gépsoron dolgozók kártyáin is szerepel ez.

Az Autoliv Kft.-t közleménye szerint a jobb megértés, a könnyű információszerzés érdekében képi elemeket, fényeket, színeket használnak szóbeli, szöveges, írásbeli kommunikáció helyett. A pólókra szánt matricák esetében is a jó szándék vezérelte a céget. Megértik, hogy a színek és szimbólumok választása zavarhatta munkavállalóik egy részét, amit sajnálnak. Tárgyalnak az érdekképviselettel az érintettek számára elfogadható „képi megjelenítésről".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója tervezte a csodaszép magyar eurókat! - fotók

Rég volt ilyen egyetértés a magyar netes világban, mint most: mindenki szerint gyönyörűek a képzeletbeli magyar eurók! Szavazás. Tovább olvasom