Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Félnek a 84-es úton a lövőiek

„Kétféle lövői van: amelyik már karambolozott a kereszteződésben, s amelyik még ezután fog".

– A kocsi áttörte a járdát védő korlátot, aztán már csak a csattanásra emlékszem – botra támaszkodva mutatja Kontor András, hol állt éppen, amikor a Jaguár, hogy elkerülje a frontális ütközést egy a Stop tábla ellenére a kereszteződésbe hajtó autóval, felszaladt a járdára.

A fiatalember lábát valószínűleg az öreg postásbicikli mentette meg, a váz részben felfogta az ütést, de Kontor András így is komoly zúzódásokat szenvedett. Ez a baleset volt az utolsó csepp a lövőiek keserű poharában...

A 84-es főút és a Kőszeg felől érkező út kereszteződésében rendszeresen a karambolok. Ráadásul a gyalogosforgalom is egyre nagyobb itt. Sok kisgyerekes család él a főút túloldalán, a Mohl utcában, a főútnak ezen az oldalán van a benzinkút és a település egyetlen trafikja is.

Itt keresztezi a rendkívül forgalmas 84-es főutat a Kőszeg felől a 85-ösre vezető út. Rengeteg a kamion, de főszezonban a Balatonra tartók miatt csaknem összeérnek az autók. Itt átkelnie a gyalogosnak igazi túlélőpróba.
Időseknek és gyerekeknek még kísérővel is veszélyes terep.

A kereszteződés ráadásul többszörösen hátrányos, már ami a közlekedés-szervezést illeti: lejtő és kanyar is nehezítik a beláthatóságot, ráadásul a főúttal párhuzamosan futnak a sínek, a csomóponttól harminc méterre út–vasút kereszteződés is van.

Bár negyvenes sebességkorlátozó tábla utasítása van érvényben az útnak ezen a szakaszán, ezt kevesen tartják be. A lövőiek pedig félnek, s méginkább féltik a gyerekeiket. Akik – Kontor András balesete a példa rá – már a járdán sincsenek biztonságban.

A lövői önkormányzat minden hivatalos fórumon felhívja a figyelmet a lövői csomópont veszélyeire. Balics János polgármester kifejezetten örül az aláírásgyűjtésnek, s azt reméli, a széles nyilvánosság segít előremozdítani a kereszteződés biztonságosabbá tételét. „Lövő ne arról legyen nevezetes, hogy itt mindig baleset történik" – mondja.


Néhány agilis helybéli aláírásgyűjtést kezdeményezett, s a hír máris elterjedt a faluban. Nem lesz nehéz összeszedni a többszáz kézjegyet, amivel a helyiek a hatóságok figyelmét szeretnék felhívni a problémára. Véleményük szerint forgalomirányító lámpákat kellene felszerelni a kereszteződésben vagy körforgalommal lassítani a forgalmat.

A problémák ismertek a Magyar Közút Zrt. szakemberei előtt – szögezte le Pécsi Norbert Sándor a társaság szóvivője, akinek továbbítottuk a lövőiek panaszát. A kereszteződés jelzőlámpás csomóponttá való kiépítése szerepel a közlekedés- és forgalombiztonsági program beruházásai között. A lövőiek által is szorgalmazott fejlesztés meg fog valósulni! – ígérte a társaság nevében a szóvivő. Terveik szerint legkésőbb 2015 tavaszáig elkészül a biztonságosabb közlekedést segítő beruházás.

 Szabó Zoltán háromgyerkes apuka a Mohl Adolf utcából: – Számunkra napi probléma ez a kereszteződés, a gyerekeket hozni-vinni kell, még együtt is állandó veszélynek vagyunk kitéve a kereszteződés közelében. A kamionok felhajtanak a járdára, a sebességkorlátozást nem tartják be, a stoptábla semmire sem garancia. Horror ami itt van!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi koncertre készül a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar

Megtartották a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar jubileumi koncertjének első próbáját. Tovább olvasom