Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Félmillió béka vonul a Fertő parton

A napokban megkezdődött a Fertő tavi békák őszi vonulása a vízpart felől a telelőhelyre, az út menti domboldal felé
Ezzel egy időben figyelmeztető táblák jelentek meg a Fertő-parti út mentén, melyek balesetveszélyre hívják fel az autósok figyelmét. – A tótól az állatok telelőhelyéhez vezető utat keresztezi a parti út, melynek forgalma a nyolcvanas évek óta folyamatosan emelkedik – mondta el Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park zoológusa.

– Egy-egy csapadékosabb nyáron a Fertő tó akár félmillió új egyednek is adhat otthont, de a vonulás során sok béka az autók miatt pusztult el – tette hozzá Pellinger Attila. – 1987-ben kezdődött meg először a „mentés", ami akkor azt jelentette, hogy műanyag hálókkal a földbe ásott vödrökbe terelték a békákat. Ezeket aztán összegyűjtve az út túloldalán engedték szabadon. A módszer azonban idő- és költségigényes volt, ezért a kilencvenes években úgynevezett „békaalagutakat" alakítottak ki keresztben az országút alatt.

A legkritikusabb szakaszokon, körülbelül kétszer négyszáz méter hosszan készült el a rendszer, melyet – a szakemberek szerint – indokolt lenne további szakaszokon is megépíteni. – Hidegség és a balfi leágazás között nagy szükség lenne az alagutakra – folytatta Pellinger Attila. – Sarród és Fertőújlak térségére is jellemző a vonulás. Azért is lenne hasznos a további alagutak létrehozása, mert ebben a térségben tapasztalták korábban Európa legnagyobb kétéltű- és hüllőpusztulását.
A rendszer kiterjesztése szerepel a nemzeti fejlesztési tervben, de a megvalósítás üteme egyelőre nem ismert, a költsége százmilliós nagyságrendű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezményes lakásokat adtak át

A Táncsics utcában 96 olyan – mérsékelt árú – lakás épült, amelyekre a városban dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak pályázhattak. A területet az önkormányzat ajánlotta fel, és meghatározta a 185 ezer forint/négyzetméteres árat is. Így a szerencsések piaci árnál jóval olcsóbban jutottak lakáshoz. Az átvétel adatai szerint jó minőségben dolgozozz a kivitelező. Tovább olvasom