Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Félmilliárdot spórolnak a soproni iskolák

Minden évben azt hisszük, hogy nehezebb már nem lehet, aztán mégis… – így is össze lehet foglalni a soproni iskolaigazgatók véleményét az idei költségvetésről.

Sopron és benne intézményei idei működését meghatározó büdzsét a múlt héten megszavazta a többség, most az intézményvezetőkön van a sor, hogy a keretszámok ismeretében kidolgozzák saját költségvetésüket. Nincs könnyű dolguk. A közgyűlésen többször elhangzott: ennek az évnek a vesztesei az intézmények. Egymilliárddal jut idén kevesebb a működtetésükre, ezen belül 550 millióval az iskolákéra, pedig tavaly nagyot kellett húzni azon a bizonyos nadrágszíjon. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy élik meg az elvonásokat az iskolaigazgatók.

– A helyzet minden iskola számára nehéz, de tény, hogy az elvonások miatt komoly fejtörést okoz a zökkenőmentes működés biztosítása – fogalmaz a Gárdonyi-iskola igazgatója, Varga Alfréd.

A Petőfi-iskola 8. a osztályában médiaismeret-órát tart Simonné Áder Éva tanárnő. Fotó: Magasi Dávid
A Petőfi-iskola 8. a osztályában médiaismeretórát tart Simonné Áder Éva tanárnő. Fotó: Magasi Dávid


Spórolni lehet a csoportbontásokkal, a gyerekek már nem kis létszámban tanulják a nyelveket vagy a tagozatuk kiemelt tantárgyait. A Gárdonyiban már csak az informatikát tartják bontásban, ezt is csak azért, mert túl kicsi a terem, hogy egy egész osztály beférjen… – Meg kell vizsgálnunk, hol tudunk még elvenni, anélkül, hogy törvényt sértenénk. Az biztos, hogy idén már nem fizetünk a helyettesítésekért. A szakkörök megtartása a pedagógusok lelkiismeretén múlik, a rászánt időt nem számolhatják el – mondta el Varga Alfréd igazgató.

– Már tavaly csökkentettük a nem kötelező órák számát, a helyettesítéseket pedig felügyelettel oldjuk meg, azaz nem szaktanár tartja meg az órát. Ez rossz a gyereknek, rossz a pedagógusnak, de nincs más megoldás – tudtuk meg a Halász utcai Petőfi-iskola igazgatójától, Sipos Ferenctől. – Nem lesznek korrepetálások, versenyre felkészítések, szakkörök sem, kifizetni legalábbis nem tudjuk a kötelezőn túli munkát – tette hozzá az igazgató. Ők már tavaly megszüntették a csoportbontást, nincs cafetéria és munkaruhát sem kapnak a dolgozók. A szakmai munkaközösségek száma hétről kettőre csökkent. Most még csökkentik az iskola nyitva tartását is: öt után nem lesz porta, a néptáncórákra a pedagógusok engedik majd be a gyerekeket és zárják a kaput.

– Nehéz ez az időszak mindenki számára, de mit tudunk csinálni? Az intézményvezető feladata az, hogy megoldja a problémát. Ha nem ő, megteszi más. Ugyanakkor az a véleményem, hogy ha a pedagógusokon múlik, akkor nem megy a színvonal kárára ez a rendkívül takarékos év. De azért jó lenne már látni az alagút végét – mondja Forrás Béla, a jereváni Lackner-iskola vezetője. Bízik munkatársaiban, ugyanakkor azt is tudja, sokáig már nem lehet ilyen kevés pénzből jól dolgozni. – Az állami finanszírozás remélhetőleg megoldja majd a helyzetet – bizakodik. Megkérdeztünk más intézményvezetőket is, de többen nem akartak nyilatkozni az egyébként nem titkolt nehézségekről.

A középiskolákban most van a beiskolázási időszak, volt olyan igazgató, aki szerint „hazavágja" a soproni iskolákat a versenyhelyzetben, ha kiderül, pénzügyi nehézségek adódnak.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. bali00004 2012. március 05. 12:48
  „pár év és be vezetik a fizetős általános iskolákat is. bölcsődében már kell.:-) szokjunk hozzá! semmi nincs ingyé:-)) hajrá Fidesz!”
 • 25. FREDDY/S 2012. március 04. 11:51
  „Az oktatás lényegét először értelmezni kellene, mert a sok tehetségkutató feleslegessé teszi az alapképzést, főleg akkor amikor munka nélkül jobban lehet érvényesülni, igaz ennek a böjtje is itt lebeg már, nemde...”
 • 24. barka 2012. március 04. 08:58
  „Kedves érintett!
  Igazat adok Önnek: vannak a pedagógusok között olyanok, akik szakmailag és emberileg is alkalmatlanok. Szülőként és tanárként is megtapasztaltam ezt az elmúlt években, több konfliktust is felvállalva emiatt...
  A baj csak az, hogy a megszorítások nem azt jelentik, hogy aki rossz, az távozik, aki jó, az marad... A szakmai tisztesség, a hozzáértés sajnos egyáltalán nem számít. Ennek pedig a diákokon kívül a még lelkes, hiteles pedagógusok isszák meg a levét. (Akiket - egyébként - gyakran egy kalap alá vesznek tanártársaikkal.)”
 • 23. Karcsika 2012. március 03. 18:59
  „Re: 22. Figyelő2012 2012.03.03. 13:40
  "Egy dolog már biztos, hogy ez a banda totálisan alkalmatlan, és felmérhetetlen károkat okoz szerintem.
  Ma már mindenki tudja, hogy rájuk többet sohasem szavazna, na de akkor kire?"

  Szerintem az előző kommunista-liberális bandára nem szabad többé szavazni.
  Hála égnek az SDSZ már eltűnt.
  MSZP már csak a 3.

  A szocik megoldás javaslata:
  1. Vegyünk még fel több kölcsönt.
  2. Adjunk el több, még magyar kézben levő vállalatot a külföldieknek, konkrétan a ... nem írom le, mert kimoderálják.
  (Azok meg majd leadják a jattot a szociknak, mint eddig.)

  Pár év, és már a Országháza is külföldi tulajdonban lenne.

  De az MSZP többé már nem lesz meghatározó erő.
  Van Isten.”
 • 22. Figyelő2012 2012. március 03. 13:40
  „Szerintetek mi lenne megoldás a mai pártok helyett?
  Vagy a mai gazdasági helyzetre?

  Egy dolog már biztos, hogy ez a banda totálisan alkalmatlan, és felmérhetetlen károkat okoz szerintem.
  Ma már mindenki tudja, hogy rájuk többet sohasem szavazna, na de akkor kire?”
 • 21. Filtec 2012. március 03. 12:32
  „ 
   
  Itt is lehetne spórolni!

  http://www.youtube.com/watch?v=yokbR6h5RR8&feature=share

  http://dotsub.com/view/01ad2718-073c-474a-ac40-c7a72e199d55
  Dies leite ich gerne weiter, denn dies ist kein Witz, leider, das ist die Realität im EU-Parlament!!!!
  Das müsst Ihr Euch ansehen - unsere Volksvertreter im EU-Parlament!!!!!
  Jetzt in Zeiten der Finanzkrise und wo ein einfacher Familienvater ums Überleben bangt.
   
   ”
 • 20. vitriol2 2012. március 03. 11:33
  „ujfidesz értelmezés szerint:
  megszoritás(elvonás)-= sporolás.

  ugye fülkés éltapsolok Ti is ezt akartátok?”
 • 19. érintett 2012. március 03. 05:59
  „Aki valaha is került bármilyen kapcsolatba a közoktatással, pontosan tudhatja, hogy komoly hatékonysági problémái vannak az iskoláknak. Hogy egyet említsek, pölö ott is - miként a közszférában mindenütt - akad olyan dolgozó, aki tanárnak alkalmatlan, gyerekek közé nem való, viszont a közalkalmazotti státus biztonságát élvezi évek, évtizedek óta. Ennélfogva van az oktatás területén is létjogosultsága valamiféle "racionalizálásnak", ez egy percig sem vitás. De nem EKKORÁNAK! Ez nem ésszerűsítés, hanem einstand, uraim! Kívánom, hogy a gyermekeiken, unokáikon keresztül Önöknek is úgy fájjon ez a döntés, mint minden érintettnek.”
 • 18. sogorferenc 2012. március 02. 23:07
  „"A természeti népektől ősnek gondolt, vallásos tiszteletben részesített oszlop"=totem! Sopron utcáin:Hiszek egy hazában! óriásplakátok szövegén túl valóban nem marad más! Az egyre arrogánsabb cselekvés eredményeként már csak "munkatársunktól" tudjuk a többség döntését, az egyik írás címe "Sorsok dőlnek el holnap" s mert ez félre érthető máris jön a többségnek kedvezőbb cím " Félmilliárdot spórolnak a soproni iskolák" Alcím: Az év vesztesei az intézmények. Óriási tévedés! IGAZI vesztesek a mai gyerekek és a diákok! és nem az intézmények! Tőlük veszi el a HATALOM a fejlődésükhöz, tudásukhoz, sőt egészségükhöz szükséges oktatás/nevelés/művelődés lehetőségét! Persze lehet nélkülük élni, de hogyan tovább?? Pedig az ugyancsak azonos színű Kaposvár jó példa lehetne a nehéz körülmények közötti fejlődésre! Lesznek stadionok, 1944-elötti mélygarázsos tér, de már érezhető a kontraszelekció! Ennek "eredménye" lesz majd 10-15 év múlva a :Szeretlek Magyarország!”
 • 17. ÁrtatlanBárányka 2012. március 02. 21:54
  „Az egészből a gyerekeket sajnálom. miért ők szívják meg, akik nem is tehetnek semmiről?
  Miért az oktatástól veszik el az 500 milliót? Felezzék le a fizetését annak az istentudja hányszáz meg ezer képviselőnek, és ott lenne a pénz. Havi szinten ennyi.
  Mikor áll elő még valamelyik, mikor lesz végre bármelyik is olyan tökös, hogy lemond a fizuja egy részéről a gyerekek javára? Ilyenkor kellene legénynek lenni a gáton!!!!”
 • 16. creat 2012. március 02. 21:19
  „15. Csetneky 2012.03.02. 21:08
  Azért ne vegyél rá mérget, hogy ők a jobbik!át!
  Mondjuk a háborgáson, meg vonulgatáson kívül nem láttam tőlük mást!
  Ja meg az eu-ból kilépés vízióját.
  Mesélj már, mit tenne a jobbik a mostani helyzettel?”
 • 15. Csetneky 2012. március 02. 21:08
  „14. Ovinkor

  Nincs igazad. Már a nevükben is benne van, hogy Jobbik. Ha nem ők lennének a megoldás, akkor Rosszabbik lenne a nevük.
  Vagy demagóg kretének. :)”
 • 14. Ovinkor 2012. március 02. 20:49
  „12. csingilingi 2012.03.02. 20:26
  A kognitív disszonancia egyik tipikus feloldásával állunk szemben. Tömegek próbálják magunknak megindokolni a megmagyarázhatatlant, vagy váltanak a még rosszabb Jobbikra.”
 • 13. falcobiarmicus 2012. március 02. 20:31
  „Igen, talán kellene a Fő térre egy tüntetés, óvódás / iskolás szülőkkel és gyerekekkel.Mit lehet még,még lenyelni?
  INGYEN DOLGOZNAK(helyettesítés,szakkör,felkészítés,korrepetálás ha megtartja a hivatástudata miatt) A PEDAGÓGUSOK??? Elképesztő!!!!!
  Nem kell újság, nem kell sülyesztett sorompó,nem kell karácsonyi díszkivilágítás, nem kell augusztusi tüzijáték stb... le kell mondani olyan dolgokról ami nem létfontosságú.
  Miért a szerencsétlen alulfizetett, szülők által nagyon sokszor lebecsmérelt pedagógusokon spórolnak..meg a jövő nemzedékén!!! FELHÁBORÍTÓ!!!!”
 • 12. csingilingi 2012. március 02. 20:26
  „8. creat
  Én nem rájuk. Előre tudtam, hogy ez lesz. Mondjuk nem volt nagy kunszt. Csak azt nem értem, mikor minden ennyire világos volt, hogy tévedtek el ennyien? De, ha már eltévedtek, rájöttek, hogy eltévedtek, miért nem korrigálnak? Miben reménykednek?”
 • 11. Figyelő2012 2012. március 02. 19:08
  „Milyen áron?
  Mi lesz ennek az ára???

  Ahogyan írtam, megkezdődött a jövő felélése.
  Tudják, amikor Pokorni Zoltán, aki szakmailag azért elismert, és ért is az oktatáshoz, azt mondja, hogy kollégája, párttársa, rosszul csinálja a reformokat, akkor el kellene gondolkozni!!!”
 • 10. öröksoproni 2012. március 02. 18:17
  „A portás bácsi is beáll tanítani - ez a következő fokozat. Vagy a gyerekek egymást tanítják. Ehhez iskola sem kell majd, tökéletes spórolás.”
 • 9. Sopron007 2012. március 02. 15:07
  „Csodálom, hogy nevüket adták az igazgatók a cikkhez. Fodor és Abdai "úrnál" biztosan lesz jelenésük.
  Mocskos világot élünk!”
 • 8. creat 2012. március 02. 15:04
  „Azért én már szívesen hallgatnék egy legalább egy valakit, aki ideállna és azt mondaná: "emberek, bocs! rájuk szavaztam, de nem erre amit csinálnak!" No , tökösebbje, lehet előbújni!
  Köszönöm 300 forintosok!
  Meddig tűrjük még az ámokfutást?”
 • 7. plaane 2012. március 02. 14:40
  „Akkor most hamarosan következik a tanárok,szülők békemenete(de lehet,hogy gyerekek is ).”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatan lennének a vízmű zrt. vezérigazgatói

Hat pályázat érkezett a február végi határidőre a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatói… Tovább olvasom