Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Felmérik a vízigényt és a készletet

Sopron - Egy átfogó vizsgálat keretében jövő év január 20-ig elkészül a város 2030-ra előre vetített vízfogyasztási igénye. Azt is feltérképezik a szakemberek, hogy mindezt milyen kutakból tudják majd ellátni.
Sopronban a jelenlegi szabályozás szerint a belterületek és a belterületbe bevonható külterületek ivóvízzel való ellátására van mód. Az érvényes településszerkezeti terv szerint azonban nagy mennyiségű külterület minősíthető át belterületté, ami jelentősen megnövelné a város vízigényét. A városvezetés ezért a közelmúltban úgy döntött, pályázat útján kiválasztott tervező-szakértőt kérnek meg, tárja fel, hogy 2030-ig várhatóan miként alakul Sopron vízigénye.

– Ezzel együtt az is elkészül, hol vannak víztartalékok, azaz a megnövekedett igényt honnan tudjuk ellátni – mondta el Havas András fejlesztésekért felelős alpolgármester. – Amint megkapjuk a jelentést, három változat közül választhatunk. Legrosszabb esetben marad a mostani állapot, azaz kizárólag a belterületek vízellátását biztosíthatjuk. A legoptimálisabb lehetőség szerint akkora mennyiségű a bevonható vízkészletek nagysága, hogy csúcsidőben is lehet a külterületi kertekbe vizet juttatni. A harmadik, közbenső esetben meg kell húzni a város körül azt a határt, amelyen belül a külterületi kertek még bevonhatók a közműves ivóvízellátásba. A legkedvezőbb változat esetén tehát az összes külterületre juttatható víz. Az azonban bizonyos, hogy a háttérfejlesztések arányos része, valamint az elosztóhálózat kiépítésének költségei a tulajdonosokat terhelik majd.

Várják a hálózat kiépítését

A Potzmann-, Neuberg-, Kohlenberg-dűlő, valamint a Balfra vezető országút melletti területek tulajdonosai hat éve szeretnék elérni, hogy a kertjeikhez is épüljön ki a vezetékes vízhálózat. Cupy Jenő, a víziközmű-társulat elnöke elmondta, a mostani vizsgálat is előrelépésnek tekinthető, mert január 20-ig legalább kiderül: kaphatnak vizet vagy sem.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsinagóga: elképzelés van, pénz egyelőre nincs

Sopron - Látszatra nem történik semmi a papréti zsinagóga ügyében, de a háttérben sokan fáradoznak… Tovább olvasom